despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Martorul de pe strada Paleologu

scris de Ando

(O posibilă definiţie) “…întâmplarea, adică sâmburele în jurul căruia se adună fructul” – Fănuş Neagu

De fiecare dată, constat cu uimire cum de se potrivesc şi se leagă unele întâmplări disparate în timp şi loc.

Aşa cu am mai spus, cutreier, de ani de zile, străzile şi străduţele cuprinse între Călăraşi, Calea Moşilor şi bulevardul Carol I. Mântuleasa, Popa Soare, Plantelor, Negustori, Sf. Ştefan… Nu ştiu dacă zona are un nume generic, unanim acceptat.Mai sus, la nord de bd.Carol I, de exemplu, pe hărţi apare scris: „cartierul armenesc”. O fi şi aria pomenită de mine inclusă aici? Revenim. N-a fost greu să observ, aşadar, pe strada Paleologu, pe clădirea de la nr. 3 , această placă comemorativă dedicată scriitorului Panait Istrati. Fireşte că şi am pozat-o, fiind un reper demn de luat în seamă.

Timpul a trecut şi iată că, la începutul acestui an, a apărut o nouă şi interesantă arhivă de fotografii: fototeca Azopan.

Bineînţeles că am tăbărât cu entuziasm pe şuvoiul de imagini şi, astfel, am dat de acest grupaj foarte interesant, din 1994.

Autorul imaginilor: Cristian Malide, cel care are, deja, locul său pe blogul nostru. Iată-l, deci, şi în postura de martor la pregătirea şi montarea acelei plăci comemorative despre care vorbeam la început. Rămâne să vedem dacă, după… un sfert de secol, el îşi mai aduce aminte cum a aflat şi/sau alte detalii despre această emoţionantă acţiune.

3 comments to Martorul de pe strada Paleologu

 • Cristian Ioan

  @Ando,
  M-ai demascat!!
  Sigur ca imi amintesc, 1994 a fost azi-dimneata, iar revolutia a fost ieri.
  In ultima din imagini sunt si eu pe scara, curatam literele inainte ca sculptorul (Serban si mai cum?) sa le vopseasca a doua oara cu auriu!
  Prima imagine cu Seban pe scara este mai interesanta: acolo unde a spart peretele (dupa obtinerea autorizatiei), se vdeau urmele de la VECHEA placa comemorativa, mai mica!
  Si un vecin de vizavi ne-a povestit ca a vazut cand intr-o noaate comunistii au spart vechea placa, nu agreau amintirea lui Panait, care a “tradat nobilele idealuri” ale Moskwei!
  Cum am aflat? Simplu, eram membru al asociatiei Prietenii lui Panait Istrate!

  • Ando

   @Cristian,

   Mulţumesc pentru intervenţie.Ne-ai dat detalii pe care nu le ştiam, dar le aşteptam de la tine. De exemplu, nu ştiam de plăcuţa veche…Sper că a fost o “demascare” plăcută!

 • Cristian Ioan

  @Ando,
  Stiam vag ca mai fusese anterior o placa comemorativa, dar nu aveam habar ca vecinul de peste drum o sa ne povescteasca, ca a fost martor!
  Iar descoperirea urmelor de la vechea placa a fost o pura intamplare: am pus-o pe a noastra in DREAPTA intrarii, deoarece in partea stanga erau niste table, reclama pentu o scola de soferi cu sediul in imobil!!!

  Nu mai tin minte CAND a fost exact, dar in poze se vad ceva frunze uscate pe trotuar. Noi eram imbracti de vara, cu siguranta nu era frig, deci trebuie sa fi fost inceputul toamnei …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>