despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

nu-i de ajuns

Lipsesc în Capitala noastră banalele semne ale civilizației – țîșnitorile. Mai ales în Centru au dispărut majoritatea, în anii 2000. Recent am remarcat o prea slabă tendință de revenire a lor.

Ai zice că-i cel mai simplu, cuminte și omenesc să fie montate pe locurile unde odinioară cetățenii se puteau folosi de ele – dar nu-i așa.

Țîșnitorile se montează prea adesori în locuri dosite – unele chiar absolut necirculate! – „să fie acolo”. Dai peste ele pe Calea Plevnei în fața garajului companiei de apă; pe Splai, vizavi de Drept într-un rînd de boscheți; într-o coastă a Teatrului Național… nu la o intersecție pietonală aglomerată, nu într-o stație unde opresc cinci-șase autobuze, nu în apropierea unui punct care-atrage turiști și curioși… Mă mir, așadar, cum de-a apărut una-n stație, la Kogălniceanu!

În schimb, în zona fîntînilor de la Unirii, s-au pus patru țîșnitori!

12 comments to nu-i de ajuns

 • dragos b

  În Gara de Nord or mai fi existând? Că-n 2016 mai era una ascunsă bine. Ca să bem apă la suprapreţ de la chioşcuri…

 • hm

  Încă mai e, tot la peronul 9 3/4.

 • Alex

  Inca una proaspat pusa – Plantelor colt cu Mantuleasa, chiar vis-à-vis de Biiserica…

 • VladyF

  Si langa statia de metrou Pacii, in fata patiseriei a fost montata o tasnitoare saptamana trecuta. Chiar la voi m-am gandit cand am vazut-o.

 • hm

  Semne bune! Mulțumesc!

 • Ionut

  Au pus una de curand si la intersectia strazii Postelnicului cu Ion Mihalache. Nu prea e ideal plasata, fix langa strada si aproape in dreptul unei treceri de pietoni, dar probabil acolo le-a fost usor sa o racordeze la retea. Macar e in drum si usor accesibila.

 • Silv

  Și una pe București-Magurele, in statia de autobuz din barieră.

 • Cam de 5 ani este una pe Valea Oltului, nu departe de intersectia cu Bd. Timisoara. Mi se pare destul de bine plasata, cam la jumatatea drumului intre Timisoara si urmatoarea trecere de pietoni de pe Valea Oltului. Ma rog, a mai crescut gardul viu de langa ea, dar este vizibila si utila.

 • TVlad

  A mai aparut de vreo doi trei ani una linga Piata Veteranilor. Au amenajat acolo un spatiu verde pe locul unor foste chioscuri ce se amplasasera pe un trotuar mai larg si au pus si aceasta tisnitoare. Nu a fost niciodata una acolo, e deci un amplasament nou. Culmea e ca inca functioneaza.
  In schimb a disparut cea de pe Bd. Iuliu Maniu colt cu str. Dreptatii. Am facut reclamatie, dupa citeva zile am constatat cu uimire ca au redeschis sapatura de pe locul ei, se puteau vedea in groapa tevile de alimentare si de scurgere. Plin de avint, am revenit peste citeva zile asteptindu-ma sa o vad in functiune. Cind colo, groapa astupata la loc, fara tisnitoare. Sa vedem ce raspuns primesc de la Apa Nova, in termenul legal.

 • hm

  Dacă dai peste o țîșnitoare pusă într-un loc absolut fără vad și aiurea, e o mare posibilitate ca la 50 de metri să fie o biserică.
  Exemple – Ferentari, Mărgeanului, Toporași, Domnița Bălașa.
  La Unirii, pe lângă cele 4 de la fîntîni mai e una la capul lui 32.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>