despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Plimbări în Bucureşti IX

Facem prima plimbare a anului într-un loc deloc bucureştean, într-un loc liniştit şi ignorat de cei mai mulţi dintre noi; care, mai mult decît un loc, este o altă lume.

Ce să căutam noi, bucureştenii care ne respectăm renumele, la Muzeul Satului? De ce ne-ar interesa să vedem nişte case vechi şi şubrezite? Păi – nici nu trebuie să ne intereseze; e de-ajuns să mergem aici aşa cum am merge într-un parc liniştit, curat şi civilizat. Şi dacă privim Muzeul Satului ca pe un parc, ca pe o grădină publică, o să vedem că merită să dăm exorbitanta sumă de 6 lei şi să petrecem o zi-ntreagă în linişte, la iarbă verde şi la răcoare.

Fiindcă nu mă pricep la case, la folclor, la etnografie şi antropologie – n-o să vă zic nimic din toate astea. Vă zic că pur şi simplu e frumos.

E atîta tihnă, atîta cuminţenie aici!

… mîţele stau la soare – sau la umbră – după pofta inimii:

… sînt şi nişte găini grase, numai bune de ciorbă; Domnul Cocoş nu a stat la poze, căuta punguţa cu doi bani:

… nu poţi să nu admiri casele, bordeiele, morile…

Îţi vine să te apropii şi să-ţi bagi nasul peste tot. Te fascinează instrumentele, detaliile, ornamentele, încuietorile; miroase a vechi şi a curat, cum nici nu mai ştii că a mirosit vreodată la ţară

Sari şi pîrleazul…

… înainte de-a ajunge la biserică:

Şi n-ai cum să nu te duci cu gîndul la poveşti – să fie ăsta cuptorul fetei harnice a moşului?

Iar butoiul ăsta, să fi fost vreodată plin cu vin?

… însă tot mai bună-i apa! Şi dai şi peste o ţîşnitoare tipic bucureşteană, dar la fel de veche ca şi alte lucruri din Muzeul Satului:

… mai vezi coteţe, adăpători…

Iar copacii sînt aşa de mari şi de frumoşi:

Şi poţi să-ţi tragi sufletul oricînd…

… înainte de a coborî la lac:

Ăsta-i Muzeul Satului, cel căruia mulţi îi ignorăm frumuseţea.

Site-ul lor e aici.

4 comments to Plimbări în Bucureşti IX

 • Daca ajungi la Sibiu si ai vreme, sa mergi si in Dumbravă la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Au si site. http://www.muzeulinaerliber.ro/

 • hm

  Da, am auzit de Muzeul de la Sibiu, unii-l socotesc mai frumos decît cel de-aici!

 • Freesys

  Am fost de Paște la Păltiniș și din câte am auzit Muzeul CPT Astra este printre cele mai mare muzee de profil din Europa. Oricum la capitolul parcare stă foarte bine.
  @HM nu ne zici nimic de noaptea muzeelor ? Mi-a sărit în ochi următoarea invitație : “O noapte în Grădina cu suflete a Baronului Bellu”.

 • hm

  Freesys, eu unul n-am fost noaptea la muzeu – nici anii trecuţi – şi evenimentul e deja promovat destul în presă; aşa că… ce să mai zic?

  Cu ocazia asta (adică uitîndu-mă la detalii despre ‘noaptea porţilor deschise de la Bellu’) am dat peste site-ul… morti.ro.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>