despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Fostele magazine pentru copii

scris de Ando

Una din cele mai rapide şi abrupte schimbări de după decembrie 1989 s-a produs în reţeaua comercială a oraşului. Să ne amintim ce foşgăială se iscase: multe magazine (dar nu numai) şi-au schimbat peste noapte numele şi profilul, altele s-au închis, dar au apărut şi multe altele noi. Modificările administrative, schimbarea formelor de proprietate, revendicările şi retrocedările de spaţii etc., toate acestea au bulversat vechea reţea comercială. Puţine din aşa zisele „repere” au supravieţuit – mă refer la magazinele mari, gen Unirea, Cocor, Victoria sau Bucur Obor.

In paralel, „lucra” coşmarul din profunzime: dispariţia cvasi totală a furnizorilor tradiţionali adică fabricile de confecţii şi tricotaje, de încălţăminte, de mobilă şi electrocasnice, cosmetice, jucării…

Aşa se face că, acum, după 30 de ani – ajutaţi de fragmente din presa vremii – încercăm să refixăm pe harta memoriei câteva locuri, pe atunci arhicunoscute şi frecventate de bucureşteni şi nu numai, pentru că, de multe ori, şi cei „din provincie” îşi făceau, cumva, drum prin Capitală pentru cumpărături.

Ce să înţeleagă, de exemplu, cel de după 1990, din imaginea dezolantă de azi, de pe strada Doamnei?

Dar aici, vizavi de palatul B.N.R., a fiinţat mult timp, un foarte căutat magazin: „Cei Trei Ursuleţi”. Deschis în 1955, el a devenit repede un nume de referinţă, locul de unde multe generaţii de copii s-au îmbrăcat şi încălţat.

Ca să fiu sincer, nici nu ştiu când s-a închis „Cei Trei Ursuleţi” şi nici cinematograful alăturat – „Doina” – tot aşa, un locaş dedicat celor mici. Ştiu doar că după decembrie 89, pe aici s-au perindat tot felul de restaurante, cluburi etc., o bună perioada fiind, de exemplu, fief-ul vestitului saxofonist Marin Petrache Pechea.

Există zvonul că toată această latură a străzii, acum în paragină, va fi demolată, exceptând clădirea fostei Biblioteci Centrale (Palatul Bursei) şi în loc se va ridica un hotel… Vom vedea.

Revenim. Odată ajunşi aici după cumpărături, era musai să dai o raită şi pe Lipscani sau pe Calea Victoriei, unde aşteptau alte magazine să le calci pragul.

Reţinem de pe panoul din poză alte două nume de magazine cu articole pentru copii, la fel de vestite, la vremea lor:

Aşchiuţă”, deschis în 1961 pe Calea Griviţei, noul cartier muncitoresc în plina dezvoltare, cartier foarte drag liderului comunist de atunci, Gheorghiu-Dej. Magazinul era parte dintr-un complex comercial, aflat vizavi de fostul Club Griviţa Roşie, la doi paşi de staţia de metrou de acum. Tot aici, în rând cu „Aşchiuţă”, avea să funcţioneze, mult timp, magazinul specializat în piese auto pentru FIAT-uri.

Celălalt nume, „Scufiţa Roşie”, ne duce în zona Oborului, la intersecţia Căii Moşilor cu şoseaua Mihai Bravu:

Aici, lucrurile aveau să se schimbe complet încă dinainte de 1989, odată cu reconfigurarea întregii intersecţii ca urmare a lărgirii Căii Moşilor. Magazinul „Scufiţa Roşie” va dispărea şi, aproximativ pe acelaşi colţ, va fi construit un bloc masiv care va adăposti un mare magazin din nou creata reţea „Materna”, deci tot cu articole pentru copii.

 

Şi nu putem încheia periplul fără a aminti de marele magazin universal cu articole pentru copii „Romarta Copiilor” care ocupa subsolul, parterul şi etajul 1 al blocului cu coloane, construit în 1960, pe Calea Victoriei, vizavi de Cercul Militar.

12 comments to Fostele magazine pentru copii

 • Bogdan

  Si as adauga:
  – “Ciresarii” – pe Smardan – cu raionul de trenulete si machete la parter…
  – Etajul 3 in magazinul “Victoria”
  – Un raion aparte in “Bucur Obor” – parca in partea dreapta a magazinului (daca tin bine minte) – a supraqvietuit pana prin `96
  – Prin `84-86 se deschisese un soi de engros de jucarii si articole pentru copii pe soseaua Viilor (tin minte ca am fost acolo si am luat cateva machete Plasticart, o locomotiva TT Zeuke si niste vagoane…Locatia nu o mai stiu exact

  • hm

   ce păcat că nu mai știi unde anume pe Viilor era, ne-ar fi plăcut la nebunie să completăm articolul despre șosea…
   https://www.simplybucharest.ro/?page_id=47163

   • Bogdan

    Nu bag mana in foc (sunt mai bine de 30 de ani) dar este posibil sa fi fost undeva la capatul dinspre Rahova – la numarul 14 in incinta actualei Kandia Stiu sigur ca era pe partea asta, in incinta unei alte intreprinderi, si era o hala imediat ce intrai pe poarta, pe partea stanga. Viilor 14 ar coincide cu chestia asta (nu hala mare ci constructia adiacenta)

  • Ando

   O, da, “Cireşarii”! Cum naibii l-am uitat ? Aveam un văr din Constanţa care, la fiecare venire în Bucureşti, mă tîra după el, pe Smârdan, la “Cireşarii” ca să-şi mai cumpere ceva pentru colecţia sa de trenuleţe. Acasă, avea amenajată, într-o cameră separată, o întreagă panoramă cu trasee, tuneluri, machete de gări etc. Şi avea cam 30 de ani!
   Aici, am găsit un istoric deosebit de interesant al magazinului:

   http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2018/12/strada-smardan/

 • Dan

  Înainte să încep școala, prin ’84-’85 așa, am fost cu părinții la un fel de engros sau depozit de jucării pe actualul Bd. Timișoara, cam pe unde se vinde faianță în zilele noastre înainte de intersecția cu Valea Cascadelor. Motivul nu erau jucăriile ci “aprovizionarea” cu rechizite, o problemă a acelor vremuri. Sigur, memoria s-ar putea să mă înșele asupra locației.

 • Alex

  Un magazine “Materna” ce a dat si numele statiei cu pricina se afla in Drumul Taberei…34

 • Anda Gheorghiu

  Materna era și pe Bd. Drumul Taberei la Valea Ialomiței, se găseau multe lucruri de calitate pentru copii și femei. Uneori se găsea marfa mai bună decât în centru.

 • M.S.Bradi

  La parterul fostului magazin Romarta Copiilor e acum o excesiv de somptuasa “sala a ghiseelor”, fara ghisee, dar cu spatiul central ocupat de un “counter” circular pentru servirea clientilor unei importante institutii bancare. Desigur cei care au organizat spatiul nu au avut in vedere nevoia clientilor de comfort prin confidentialitate.
  Mai suparator inca pentru mine a fost sa vad marea (aproape monumentala) scara ce duce la etaj, ce facea atractia acestui spatiu la vremea deschiderii magazinului, devenind un prilej de ineficacitate in munca angajatilor nevoiti sa o suie si coboare de fiecare data cand o tranzactie avea nevoie de “supervizare” la etaj.Ma intreb daca ei, functionarii, nu foloseau ocazia sa faca fitness pe timpul clientilor. Oricum, revenind la scara majestica, am trait aceeasi senzatie de jena, confuzie, inadecvare ca in dispensarele amenajate in confiscatele vile bucurestene, functionand precar si nepotrivit in anii ’50. Dar atunci era dupa razboi, stare de necesitate si nici urma de preocupare pentru estetica spatiului.

  • hm

   BRD, BCR (în special astea două) au ajuns să preia în portofoliul imobiliar o droaie de mari magazine care nu-și mai găseau rost în lumea de azi. Chiar dacă n-au nevoie de atîta spațiu, n-au ce altceva să facă cu el.
   Desigur, nu că risipa asta s-ar traduce prin vreun folos pentru client – acesta ori e pus să se înghesuie pe coridoare, ori în devălmășie.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>