despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Dar noi ce avem de gând?

scris de Ando

Zilele trecute am fost, întâmplător, martor la o mică altercaţie izbucnită în urma unei uşoare coliziuni dintre un electro-trotinetist şi o doamnă, undeva pe trotuarul din faţa complexului Intermacedonia din Piaţa Iancului, trotuar îndeobşte destul de aglomerat.

Trotinestul, în mers, a lovit cu cotul – venind din spate – pe doamna respectivă. Din fericire, lovitura nu a fost violentă, părţile mărginindu-se la un scurt „dialog”, fiecare apărându-şi… dreptatea. Doamna că: „ce caută ăla cu trotineta pe trotuar”, trotinetistul replicând cum că: „e dreptul lui pentru că mergea pe pista de biciclete trasată pe trotuar”.

Cum spuneam, totul s-a terminat repede, nefiind timp să apară nelipsiţii „specialişti” de ocazie ca să-şi dea şi ei cu părerea.

Totuşi, cred că trebuie să ne aşteptăm curând la evenimente mai serioase, mai ales dacă ne gândim la perioada imediat următoare. Revin şcolarii, revin studenţii, corporatiştii… oraşul, per ansamblu, vrând-nevrân, revine „la viaţă”, după perioada vacanţelor. Trotineta electrică este lăudată peste tot ca una din soluţiile de transport alternativ-ecologice viabile în oraşele aglomerate (mă rog, personal, cred că e invers, adică sunt mult mai utile în localităţile mici, fără trafic aglomerat).

Trebuie şi e bine de menţionat, că „explozia” acestui mijloc de sharing-transport a provocat şi destule probleme, în marile oraşe ale lumii. Relatările din presă abundă pe acest subiect. Peste tot însă, autorităţile s-au implicat pentru diminuarea, pe cât posibil, a efectelor colateral-negative, impunând spre respectare, atât companiilor de sharing cât şi utilizatorilor, seturi clare de reguli.

Iată, de exemplu, oraşul Montreal, intrat abia din luna trecută pe harta oraşelor cu trotinete electrice. De la început, analizând ceea ce s-a petrecut în alte oraşe mari (Paris, Lisabona), adminstraţia oraşului canadian a pregătit terenul şi a impus o serie de reguli menite să protejeze atât utlizatorii cât şi pe ceilalţi participanţi la traficul urban.

Or, la noi, „la Bucureşti”, se circulă cu trotineta electrică într-o veselie: când pe carosabil, când pe trotuar, când pe trecerile pentru pietoni! Ce cască, ce vestă reflectorizantă! Astea-s poveşti. Nu mai vorbim de felul total aiurea în care, uneori, găseşti lăsate trotinetele după utilizare, sau despre cum cei de la „Lime” înșiși pun trotinetele pe trotuar, blocând trecerea pietonilor!

Aşa că întrebarea din titlu are o noimă: când se vor trezi şi autorităţile noastre să elaboreze acel set minimal de reguli pentru folosirea trotinetelor electrice?

1 comment to Dar noi ce avem de gând?

  • Disclaimer: nu ma trotinetez, sunt posesor de autovehicul dar de regula merg cu bicicleta la serviciu.

    Problema la noi e ca avem multe alte racile (din trecutul mai mult sau mai putin indepartat) si nu de reguli ducem lipsa. Problema in Bucuresti (sau poate si in Romania) este ca suntem atat de obisnuiti cu ignorarea regulilor incat chiar nu vad la ce ar ajuta definirea inca altor reguli (pe care sa le ignoram la fel). Ca de pilda: e plin orasul de semne de oprirea interzisa, si inca si mai plin de masini parcate. Regula zice ca astea doua se exclud reciproc, realitatea este ca.. regula se trece cu vederea. Regula zice ca autovehiculele nu trebuiesc parcate pe trotuar daca stanjenesc circulatia pietonilor, dar ce te faci cu toate strazile dintre blocuri unde trotuarul are 50cm, strada toata poate are 4-5m, este cu circulatie in ambele sensuri si aproape la fiecare apartament exista si un autovehicul? Realitatea pe care (presupun ca) o stim cu totii este ca atunci cand suntem pietoni si avem de mers pe strazile respective trebuie sa mergem pe carosabil, ba inca uneori sa ne tragem intre masinile parcate ca sa nu ne trezim agatati de vreo oglinda sau mai rau.

    Cu alte cuvinte, cu cat sunt mai multe reguli pe care le ignora toata lumea (“fin’ca asa se face” sau “fin’ca altfel nu se poate”) cu atat mai mult oamenii vor inclina sa ignore si acele reguli care sunt mai importante (gen “nu trece pe rosu!”, sa zicem). Daca la pachetul asta se vor adauga inca niste reguli puse doar ca sa fie, sau ca sa vada poporul ca uite, se face ceva, atunci singurul rezultat va fi ca poporul se va deprinde inca si mai mult sa le ignore.

    Revenind la subiect: Si pe mine ma agaseaza trotinetistii (sunt cei mai apucati dom’le!) dar daca +1 trotinetist = -1 autovehicul atunci sunt bineveniti! Fin’ca autovehiculul ala nu doar ca ma afuma si ca lungeste toate cozile de la semafoare, dar uite ca nici pe el nu ai unde il lasa decat tot in drum. Iar cand (daca, vreodata, inainte de sfarsitul lumii) se va rezolva treaba cu masinile (adica sa fie si la noi circulatia cum e la Montreal, sau macar la Paris*), atunci putem regula si mijloacele de transport personal mai putin invazive.

    * Stiu ca la Paris aglomeratia e cam ca la noi, dar ca pieton nu esti nevoit sa iesi pe carosabil din cauza masinilor parcate pe trotuar!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>