scris de Mini-economicus
Cladirea de mai jos, construita cam prin in anii 1984-1985, este celebrul „Bloc al Procurorilor” (Inocentei colt cu Popa Rusu) si a functionat inainte de ’89 cu regim de locuinte de serviciu apartinand Procuraturii Generale, aflata pe atunci pe Str. Alexandru Sahia (azi, J.-L. Calderon) unde au locuit multi dintre cei ce aveau sa „faca o cariera” dupa marele deranj… Spatiile de locuit era mult mai mari fata de blocurile normale, insa nu spectaculoase – 2 camere 70 mp, cu tot cu balconasul aferent. Din cate imi aduc aminte, cladirea a fost facuta de o intreprindere subordonata Trustului Carpati in conditii foarte bune de calitate: parchet masiv, gresie si faianta importate din Bulgaria, lift „Ascensorul” dar varianta preluata cu fulgi cu tot de la „Otis” etc. Dupa ’90 s-au putut evident cumpara si apoi s-au revandut pentru sume foarte mari, mai mult din cauza „brandului” blocului… decat al constructiei! Imaginea este dinainte de reabilitarea termica.
Constructia dintre parcurile Ioanid si Icoanei este un „Bloc de Resedinte Diplomatice si Comerciale” si asa cred ca a si functionat o perioada, chiar putin dupa ’90, aflat la vremea aceea in administrarea si gestiunea Patrimoniului Statului. Nu stiu mai multe si nu-mi aduc aminte sa fi vazut acolo ceva la vanzare pe piata imobiliara! Un bloc oarecum similar se afla pe Alecu Russo colt cu Tunari, iar altele mai sus pe Str. Mihai Eminescu la cca 400 m pe partea dreapta.
Blocul de pe Dacia colt cu Icoanei jos este „leat” cu celelalte facute „in asociere” (ex. Republicii in diagonal fata de Foisorul de Foc); nu a fost ceva special, a fost si el destul de afectat de cutremur, stiu ca lumea se cam ferea si de el. In bloc au locuit personaje de toate culorile de la „stele” la doctori si pianistul G. D. Stiu de un singur apartament vandut acolo, e drept ca la ultimul etaj, doua camere (62 mp) 22.000 USD, in perioada in care pe Mosilor, de exemplu, se vindeau cu 14-15.000, pe la jumatatea anilor ’90.
Despre blocul urmator stiu sigur, doar putine lucruri: spatiile sunt meschine, ceva intre confort I si II, a fost cam nereusit din constructie, nu a avut niciodata un nume prea bun pe piata imobiliara; la ultimele etaje sunt mai multe garsoniere ce nu au avut record de gaze pana tarziu. Singura motivatie pentru care s-au cumparat apartamente acolo a fost inchirierea, nu imi aduc aminte de vreun client care sa fi vrut sa locuiasca el acolo; e drept ca exista si un zvon, cum ca ar avea probleme la structura de rezistenta dupa 1977. In privinta apartenentei cladirii au circulat doua variante: ori a fost blocul „Cooperatiei”, ori a fost initial un Camin cu „regim special”.
Blocul de la intersecția Republicii cu Traian („în diagonală față de Foișorul de Foc”) a fost construit de Ministerul Energiei Electrice (M.E.E.) în „asociere” cu Intreprinderea pentru Construirea și Valorificarea Locuințelor (I.C.V.L.). Apartamentele au fost vândute, la vremea aceea, numai celor din sistemul energetic, fără să fie neapărat „premianți”. Aveau multe îmbunătățiri, inclusiv garaje, prețul era pe măsură, dar nu se remarcau în mod deosebit.
Nu era si asta unul special:
https://www.google.ro/maps/@44.4473981,26.1017799,3a,75y,183.02h,115.56t/data=!3m7!1e1!3m5!1sM28MY9x4tR9UZbJSaYktnA!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DM28MY9x4tR9UZbJSaYktnA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D231.26826%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
Și ăsta, și cel’lalt de mai încolo – tot pe Eminescu.
Perechea de blocuri de pe Plantelor.
Încă unul, destul de interesant, (dar mai pe sărăcie) pe Vasile Lascăr cu Icoanei.
Fiind Dacia la vremea aceea bulevardul ambasadelor, firește că blocurile CD/TC s-au construit oareșcum adiacent.
Aşa ştiam şi eu, că blocul din poza 4 – de pe Maria Rosetti – a fost al Cooperaţiei.
@Adrian,
Era chiar al CD/TC, acolo au fost cazati in prima faza cei din tarile africane, multi dintre ei cam neobisnuiti cu avatarurile civilizatiei,find trimisi la post in RO…direct de pe…(…)
Taximetristii cu state vechi de serviciu, ante-’89 va pot povesti cum zburau pungile cu..(…) direct de pe geamuri si balcoane ca in evul mediu !! Toaleta era obiect de décor 🙂
Foarte interesant articolul!
Daca s-ar dori cu adevarat si nu s-ar marsa mereu pe “crimele abominabile ale comunismului” si atat poate niscaiva studenti de la vreo facultate umanista (gen Sociologie de la Universitate, ceva SNSPA, de ce nu chiar si ceva studenti de la Urbanistica de la Mincu) condusi de vreun profesor mai dezghetat ar putea scrie/face un studiu despre blocurile construite in anii ’70-’80 care aveau garaje la demisol/parter, pentru o “mapare” a celor care erau mai egali decat restul in anii comunismului.
e multă antropologie de deslușit și ar merita mult de tot osteneala!