scris de C. D. Mocanu
Precizare: „Urmele” există și fac parte din colecția mea de vechituri.
I-am cumpărat în toamna anului 1973 de la „Magazinul universal Victoria – 50 de magazine într-unul singur”.
Au costat mult. Erau printre cei mai scumpi pantofi bărbătești care se găseau în comerțul vremii. Tata avea atunci salariul de 2.040 lei pe lună și nu prea îi venea să dea 360 lei pe o pereche de pantofi. Eu însă, elev în anul V al unui liceu industrial, îmi permiteam.
Lucrasem în vacanța de vară, deși era ultima din „cariera” mea de licean. Am parcurs luna de practică în producție ca angajat și apoi am mai rămas încă una. Diriginta noastră mijlocea pentru toți cei interesați tranzacția cu unitățile Ministerului Energiei Electrice care ne primeau cu brațele deschise.
La bănuții astfel câștigați se adăuga bursa. Asta ne permitea, mie și colegilor mei, să investim în zestrea noastră vestimentară.
***
Primii pantofi domnești i-am primit în 1968. Începusem să ies în lume și magazinele, dealtfel bine aprovizionate, nu ofereau o soluție acceptabilă pentru adolescenții care descopereau bucuria de a fi bine îmbrăcați, măcar la evenimente deosebite sau de sărbători.
Plictisit de căutări, tata a decis să-mi facă, la comandă, o pereche de pantofi. Cel mai apropiat centru specializat era cel din fotografia lui Șerban Lăcrițeanu. Se afla la Sfânta Vineri, pe colțul intersecției dintre Calea Văcărești și Intrarea Sticlari. Mi-am ales modelul, meșterul mi-a luat măsurile, am venit la o probă și în câteva zile m-am ales cu niște pantofi eleganți, comozi, trainici, de bună calitate.
După vreo doi–trei ani, i-am cedat unui văr care i-a mai purtat și el cam tot pe atât.
***
Pe aceștia i-am salvat de la un apropiat care se străduia să scape de ei, dar inima nu prea îl lăsa. Au fost cumpărați de el în 1978 cu ocazia unui eveniment important și fericit care a avut loc atunci în familia lui.
Altfel de salvari:
https://pozedecat.wordpress.com/2018/02/16/ca-sa-nu-ne-mai-tot-bagam-picioarele/
Minunat! Voi aplica și eu soluția ingeniosului olandez. Voi utiliza încălțăminte contemporană, de unică și scurtă folosință. Dacă nevastă-mea o să-mi sară în cap că-i pocesc grădina de flori, mă mut în grădina de legume. „Ghivecele” de tipul ăsta merg perfect cu ceapa verde de consum.
Să auzim de bine!
Cred ca si la ora actuala mai rezista doua centre de “pantofi la comanda”: Calea Mosilor – Comart si Piata Kogalniceanu 3, in statia mtc. sensul de mers catre Univ.
Comart îi face la fabrica de pe Turda, la Kogălniceanu e unitate Eledur, care are fabrica pe Rahova.
Da, se preiau comenzi!