pregătit cu Ando, C. D. Mocanu, Mini-Economicus, Cristian Malide, Cezar Petre Buiumaci și HM
De ce-i greu să luăm urma Talciocului, odată ce-a plecat din părțile Fundeniului? Să vedem!
De pildă, deși pare că Vlaicu Bârna ne lămurește, atunci cînd zice: „talciocul din Colentina s-a mutat în partea opusă a orașului, pe cîmpul mai neted de la Vitan”, ne pune pe o pistă greșită. Nu e Vitan, ci… Titan; ce, e prima dată cînd – la repezeală – i se-ntîmplă bucureșteanului să mai încurce locurile?
Este sigur că găsim Talcioc – pentru multă vreme – cam între Piața Titan de-acum și Policlinica Titan, dar pe partea dinspre lac, pe cînd blocurile nu se ridicaseră; era cîmp cît doreai, odată ce treceai de fosta comună Dudești-Cioplea și de cimitir. Cînd anume s-a mutat aici tîrgul? În primăvara lui 1955.
Regretatul Alexandru Dinu – venit în cartier la mijlocul anilor ’60 – a fost o dată să-l vadă:
„Capătul de la tramvaiul 19 era unul din cele mai «feerice» colțuri de Bucureşti, sau mai bine zis de mahala bucureşteană. Se afla unde astăzi este intersecţia Nicolae Grigorescu cu Camil Ressu/Theodor Pallady. Era acolo un rond în centrul căreia se afla o statuie, un soldat cu baionetă parcă. Şina de tramvai ocolea rondul şi întorcea. Era un restaurant, adică o cârciumă ordinară ce puţea a tutun, ţuică şi transpiraţie (cele trei ingrediente principale pentru distilarea boemei locului) şi tot felul de prăvălii comune asemenelor circumstanţe, adică alimentară, farmacie, tutungerie, cizmărie – toate cele, chiar pe locul unde mai apoi s-a construit un complex comercial şi cârciuma «Valea Mieilor», care în prezent nu ştiu ce e. Toate arătau cam jalnic, dealtfel că multe din cele de pe Calea Moşilor, dar atmosfera era diferită, erau altfel de oameni, vorbeau altfel, se îmbrăcau altfel, se mişcau altfel decât cei pe care îi ştiam eu – era mahalaua pură, nealterată încă de «prefacerile înnoitoare».
Mai departe, spre încă în devenire «platforma economică Policolor» se întindeau nesfârşite livezi de pomi fructiferi în mijlocul cărora mai rămăseseră nişte ruine ce prin încă vizibilă eleganţă aminteau de nişte foste conace boiereşti de primă clasă.
Undeva pe acolo era Talciocul, tata m-a luat cu el o singură dată, m-am ales cu un formidabil binoclu de câmp, militar, şi o busolă de alamă mare, solidă. Nu îmi amintesc mai nimic despre Talcioc în afară de rânduri de indivizi având marfa mai mult aşternută pe o pătură pe pământ, decât pe o tarabă”
Gheorghe Florescu – celebrul cafegiu – își amintește și el de atmosfera de prin 1956-58:
„… în perioada aceea, duminicile, mama mergea la talciocul din Dudeşti-Cioplea ca grataragiu; vindea mici şi cârnaţi-patricieni, şi eu îi eram tot timpul alături. Lângă grătarul ei, un evreu vânzător de haine vechi pe nume Leibovici, poreclit Sârmă, era vedeta de necontestat a talciocului; fiind momentul de maxim al migraţiei populaţiei evreieşti spre Israel, avea marfă din belşug, Ştia el nişte formule magice: „Cadouri, surprize, ia de iarnă, ia de vară, fel de fel etc.”, prin care atrăgea o mulţime de oameni, cumpărători sau simpli gurăcască. Încet-încet, i-am câştigat încrederea şi simpatia, astfel încât o perioadă am fost colaboratorul lui, în sensul că-i dădeam la mână unele lucruri, ba şi vindeam în locul lui, atunci când, pentru scurt timp, pleca.”
Evocări pasagere reies dintr-un reportaj apărut în revista „Flacăra” din 1978:
„Pînă acum 16-17 ani, duminică de duminică, bucureşteanul se agăţa de scara tramvaiului 18 şi cobora la capăt unde se afla talciocul. Unii veneau chiar frumos îmbrăcaţi. Mîncau mici, beau cîteva sticle de bere la gura tîrgului pentru ca apoi să se mai oprească odată la cea mai faimoasă cîrciumă din împrejurimi, «Ia Scăricica».”
Blocurile apar, se înalță; „Informația Bucureștiului” din 22 martie 1966 ne dă și detalii care ne ajută să-nțelegem cam pînă cînd a funcționat aici talciocul:
„Un colectiv al întreprinderii deconstrucţii-montaj nr. 4 a inceput lucrările la ansamblul de locuinţe intitulat de către proiectanţi Balta Albă C-5, situat pe terenul fostului talcioc. Conceput la Institutul „Proiect- Bucureşti”, proiectul pentru Balta Albă C-5 prevede o încadrare armonioasă a clădirilor în linia arhitecturală a cartierului. Principalele clădiri ale ansamblului vor îi cele 36 de blocuri ce vor totaliza 4266 de apartamente (garsoniere şi apartamente cu 2, 3 şi 4 camere). La capitolul dotări în ansamblul C-5 se vor construi: două şcoli cu cîte 16 săli de clasă fiecare, un dispensar cu 4 circumscripţii sanitare, un complex comercial avînd magazine pentru produse industriale, restaurant, cofetărie, centre pentru deservirea populaţiei, o spălătorie, birouri I.A.L. şi I.R.C.R. şi altele. Pentru iubitorii de sport, proiectanţii au prevăzut şi amenajarea unei baze sportive. Aici se vor găsi terenuri de atletism şi fotbal, terenuri de antrenament, tribune pentru 1500 de spectatori, vestiare şi cabine pentru sportivi etc. Un mare parc cu alei asfaltate, cu ample zone de verdeaţă şi ronduri cu flori, va aduce un plus de frumuseţe viitorului ansamblu de Iocuințe. In prezent constructorii de la I.C.M. nr. 4 lucrează la fundaţiile primelor blocuri. Pînă la sfîrşitul anului, aici urmează a fi construite şi date în folosinţă circa 850 de apartamente.”
Oricum, pentru un tîrg care a funcționat un bun deceniu aici, amprenta rămasă-n conștiința bucureșteană-i curios de slabă!
Talciocul, după sistematizarea zonei Titan, pleacă din nou în bejenie; nu avem de unde să știm dacă imediat sau după ceva vreme, dar dăm de urma lui-napoi înspre Fundeni, de data asta-n direcția opusă șoselei, pe Gherghiței, pînă cînd și-acolo s-a pornit construirea de locuințe – să fie asta cam pe la-nceput de ani ’70. Cînd ne bazăm doar pe amintiri – nu rareori dintr-o fragedă vîrstă – e greu să reconstitui „drumurile” unor asemenea tîrguri aflate la marginea legii.
Unde s-a plimbat apoi? Ne spune Mini-economicus:
Talciocul mare s-a mutat de cîteva ori in decursul existenței sale, dar eu tot pe cel din Vitan mi-l amintesc, pentru ca îl frecventam relativ des, neavând ce face duminicile, deși nu vindeam/cumpăram nimic, mă distrau mutrele, langajul si fițele celor ce populau aria – o adevarată „menajerie”… ce sa mai zici! Făceam burta mare de râs, mai ales că se spuneau bancuri la greu, se bea, se mâncau semințe – era un soi de destindere…
În perioada 1972-1974 se ținea la intersecția Mihai Bravu cu Calea Vitan și s-a mutat odată cu timpul, mergînd în anii următori (1975-1977) către Văcărești, pe partea dreaptă a șoselei Mihai Bravu, unde erau niște maghernițe sinistre și teren viran gârlă.
Apoi, odată cu construcția stației de metrou Mihai Bravu și sistematizarea zonei ce avea să aducă și demolarea podului și depoului unde-și avea capătul tramvaiul 1, s-a poziționat și a rămas pe și în jurul locului tîrgului de mașini de azi. Asta se-ntîmpla-nspre 1984.
Talciocul era deschis (teoretic) doar în zilele de duminică și sarbatori legale; în fapt el începea de sîmbăta după-amiaza… pe la ora 5 vara și 3 toamna. Se „tăiau” chiar și bilete de intrare într-o perioadă, pare-mi-se 2 lei 50, existau tonete de înghețată, covrigi la șir și bere… Mici nu am văzut!
Cred că prima amintire o am de prin 1972, eram mititel… dar „precoce”, când locuiam în Str. Vlad Județul, cazat la bunicii materni… pe toata perioada cât ai mei erau la serviciu! Bunica dădea destul de des pe acolo, mai degraba ca o formă de socializare, de amintire a unor vremuri… bune! Veneau acolo mai toți cunoscuții („dușmani ai poporului”) în hainele lor vechi, patinate de timp, dar cu maniere și vorbă de boieri. În acei ani – 1972-1977 – încă se tranzacționau bijuterii de valoare (Gallé-uri, ouă Fabergé) cu fereală mare și numai între cunoscuți și colecționari! Regimul deținerii de aur nu ajunsese la „disperarea” de după celebrul decret… Sigur că bunica se ferea să mă ia cu ea, dar eu scăpam și o urmăream… până o prindeam de mână… la o vorbă cu câte un personaj „fost”… Era să facă infarct săraca… de maică-mea ce să mai zic!? Așa cum fructul interzis este întodeauna cel mai dulce, așa și eu am rămas fascinat de lumea pestriță, de obiecte care nu știam nici măcar ce sunt și nu le puteam pronunța numele, de atmosfera tomnatecă și parfumul vremurilor de altadată, așa cum mi le închipuiam eu!
La secțiunea „generale” lume puzderie, pe jos, pe scăunele, fiecare strigându-și marfa cât mai tare și creativ… Se vindea practic tot ce își putea imagina cineva – de la blănuri pâna la nasturi și ațe, râșnițe de cafea și cam tot ce se primea la pachet din „străinache”: batiste, mâncare, medicamente. Încă nu erau restricțiile ce aveau să vină cu taxele vamale aferente puse pachetelor trimise de „transfugi” rudelor din țară… În plus, tot în acei ani, am văzut la vânzare ordinul Mihai Viteazul, ceasuri de aviator Rotary, argintărie aparținând fostei case regale. Desigur că eu aș fi vrut să cumpăr tot, dar părinții îmi dădeau bani de buzunar cam trei lei pe zi, mai luam de la bunica doi: cinci lei erau o mică avere… da’ tot nu-mi ajungeau sa cumpăr un „cocoșel”! Aveam în schimb o colecție impresionanta de… șireturi de toate culorile – prima mea investiție serioasă din viață!
Dupa 1977, Cutremur, schimbări la Miliție și decrete nepublicate in Monitorul Oficial, lucrurile s-au modificat radical; nu am mai călcat pe acolo, fiind încă minor… până prin 1984, cand „fauna” era cu totul alta: puțini vânzatori și cu marfă proastă, frică mare, încăierari, majoritatea șuți și escroci flămânzi, mai ales după amnistia generală de prin 1982… Deja găseai cu predilecție alimente, bere și țigări – mai ieftin decît pe Covaci.
Va urma!
La talciocul din Dudeşti am fost şi eu o dată. Eram prin clasa a doua sau a treia, deci prin anii 1959-60. In casa din Cazărmii, unde locuiam pe atunci, aveam la baie un boiler, de fapt un cazan mare din tablă de cupru care funcţiona pe bază de lemne de foc. Se stricase nu ştiu ce piesă şi pentru că foloseam şi baia “la comun”, taică-meu a decis, împreună cu un vecin, să meargă la talcioc în căutarea ei. Aşa că m-au luat cu ei. Era vară, căldură mare. Nu prea mi-a plăcut. Am mers pe jos până la tramvai, apoi parcursul talciocului m-a cam plictisit…nu prea prezenta interes pentru mine, plus că era aglomeraţie şi destulă prăfăraie. Dar totul s-a terminat cu bine: mi-a cumpărat tata un pachet de gumă de mestecat ELITE, aşa că destule zile apoi, am avut ce clefăi şi cu ce mă lăuda la gaşcă 🙂
https://http2.mlstatic.com/D_NQ_NP_932745-MLA40824454401_022020-O.webp