despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

La mare

… mi-e drag la mare – la marea noastră – şi mai ales în partea de sud a litoralului. Nu-i cel mai grozav loc din lume, dar e-n regulă, aşa cum e.

Am un soi de slăbiciune pentru micuţul 2 Mai. Mi-e milă cînd văd că nici acum nu s-au construit trotuare, mi-e milă cînd văd cît de mult s-a-ngustat plaja, mi-e milă să văd pustietatea de dinafara sezonului – dar îmi place liniştea, mîncarea bună, şi senzaţia aia că nu vin cei care vor cu tot dinadinsul să fie lume-n jurul lor.

Oricine merge la 2 Mai are un loc preferat unde mănîncă. Eu am încredere în Casa Margo – terasa aia mare cu mii de flori; unde salatele sînt excepţionale, hamsiile delicioase şi ciorba de peşte bună de tot!

Pensiuni – sînt destule. Unele sînt pentru cei cu copii, altele pentru cei care nu vor copii – şi cel mai mare ghinion e să nimereşti la genul greşit de pensiune, zic eu.

Am petrecut cîteva zile frumoase pe plaja din Vamă; n-am ştiut niciodată care-i spiritul Vămii (dacă chiar o fi fiind aşa ceva) dar îmi place cum au loc acolo, pe nisip, şi rockeri, şi corporatişti, şi moşi ciudaţi, şi pletoşi incerţi pîrliţi de soare, şi cocalari destul de zgomotoşi; pare, uneori că-i chiar capătul lumii. În weekend e plin-ochi, dar în timpul săptămînii chiar e o plăcere să fii pe-acolo. M-am încrezut în mîncarea de la Bibi, şi n-am ieşit deloc în pierdere; adaug servirea bună şi ajung la o recomandare sinceră.

Anul ăsta m-am fîţîit o mulţime prin oraş – prin Mangalia. La prima vedere mi s-a părut mai mic şi mai urît ca niciodată; dar, de la o zi la alta, a-nceput să-mi placă la loc de el. E păcat că nu prea are copaci şi că s-a cam degradat în ultimii ani; dar s-au şi făcut multe lucruri frumoase pe-acolo. Dacă plouă, te plictiseşti de moarte în partea asta de litoral; dar măcar poţi mînca într-un loc în faţa căruia-mi ridic pălăria de soare: se cheamă Cafe del Mar şi e peste drum de hotelul President.

Să nu uităm că-n Mangalia găsiţi nemaipomenitele şuberekuri; nu-s deloc uşoare, da-s delicioase! Am dat şi peste o tanti care, la 9 seara, încă mai scotea gogoşi proaspete din uleiul fierbinte…

E frumos să te plimbi seara pe digul cel lung, să te uiţi la mîţele cerşetoare care aşteaptă pescarii care se-ntorc cu cinci fîţe-n traistă; are şi un soi de portuleţ unde sînt trase cîteva bărcuţe şi vaporaşe…

… păzite de dulăi fioroşi şi plictisiţi care pozează…

Pe aşa numitul trotuar al steluţelor de mare se regăsesc toţi cei care s-au produs, de-a lungul timpului, la festivalul Callatis. Nu prea ştiu ce caută Raed Arafat pe-acolo:

… cine ştie? La anul, cînd o fi să donaţi iar 2 la sută pentru SMURD, gîndiţi-vă că merg la costumele cu sclipici ale doctorului, la trupa sa de backing-vocals şi aşa mai departe.

Dacă-i tot de glumă, mozaicul casei de cultură a oraşului poate fi văzut în două feluri:

Dacă ai chef poţi să te sui în maşină (sau pe bicicletă) şi s-o iei înspre continent, ca să zic aşa. Mangalia pare înconjurată de bălţi puturoase, dar sînt şi peisaje faine şi te poţi plimba în voie; e şi un soi de rezervaţie, la Hagieni. Mă bătea gîndul să merg pe-acolo şi eu, dar după ce-am citit că-şi face veacul pe-acolo un neam de vipere, m-am răzgîndit. Oricum, am dat de destui cetăţeni care s-au întors acasă nemulţumiţi că nu s-au întîlnit cu ele; eu zic să fie mulţumiţi că s-au întors; părerea mea.

De Mangalia – după cum ştiţi – e lipit Saturn; în partea asta a anului e aproape pustiu şi în afară de cîţiva sindicalişti şi pensionari nu e nimeni; sînt şi destule hoteluri închise de tot şi te aştepţi ca din bălăriile care le-nconjoară să iasă cine ştie ce balaur (sau viperă de-aia de care ziceam).

Asta-i treaba cu marea noastră. Se ajunge bine, dacă nu pleci la drum sîmbăta şi duminica; oamenii aşteaptă să se termine odată şi autostrada, şi centura Constanţei; una peste alta – e-n regulă.

Ăsta a fost primul articol despre mare; data viitoare – despre fel de fel de oameni care te pot scoate din minţi.

11 comments to La mare

 • ce articol frumos despre marea noastra! de mult n-am mai citit asa ceva. transmite liniste, intelegere, bucurie. chiar asa, de ce sa nu ne bucuram si sa nu incercam sa intelegem ceea ce avem?!
  mi-a facut dor de mangalia insorita si prafuita de-acum 20 de ani… era o piata, chiar langa muzeul arheologic, mirosind greu a pepene galben… iar gara, cu aerul ala de capat de lume…

  multumesc!

 • hm

  ei, vine şi partea a doua, totuşi – unde ne mai enervăm de una-alta.

 • Bine ca te-ai putut relaxa si bucura de mare! Alea de la mine, datand de prin 2008, le-ai vazut?
  http://a-craciunescu.blogspot.com/search/label/Techirghiol#axzz1PtmFaiAK
  Fara gluma, eu cred ca Raed Arafat n-ar trebui sa aiba o steluta de calcat pe ea ci o statuie de-a binelea! Sunt fan.

 • hm

  le-am văzut 🙂
  şi eu la fel-despre Raed Arafat!

 • Hagieni este un loc frumos, un sat de tatari, un cimitir turcesc vechi de cand lumea si o padure de conifere plina de melci, testoase si gusteri. Sunt si vipere dar in nici un caz nu o sa fi muscat din senin. Sunt f putine cazurile de acest gen. Viperele fug de oameni asa ca n-ai prea multe sanse sa le vezi. Merita sa mergi acolo mai ales in dupa amiezile toride cand te refugiezi in padure la racoare. Si daca tot ai ajuns in Vama de ce nu ai dat o fuga pana la vecini la Tyulenovo, Kaliakra sau Balcic? In 2-3 zile chiar ai ce sa faci in sudul Dobrogei.

 • Ando

  Bravo !
  Si eu sunt un fan al marii…am avut privilegiul ca de pe la 8 ani sa merg in fiecare an, vara, la mare.Apoi, insurat fiind cu o dobrogeanca,am cunoscut marea, litoralul si Dobrogea in toate sezoanele si pot spune ca, fara exagerare, este un tinut minunat.
  In ultimii 15 ani n-am mai fost- decat fortat de anumite imprejurari-vara dar am prins cateva finaluri de septembrie (care se prelungesc cu inceput de oct) senzationale…fara aglomeratie, fara zgomot, fara 35 de grade, fara “taxa de bariera”:-),e o adevarata incantare !
  Sa vezi toamna grindul Chituc e ceva de neuitat !

 • hm

  eu tot sper că – dacă-i vorba de vipere – fug mai repede decît ele 🙂

  Ando, norocosule!

 • florin

  E adevarat ca cele trei hoteluri din Eforie Nord,Steaua de Mare,Delfinul si Meduza,sunt lasate in parasire?N-am mai ajuns cam de mult timp pe acolo si daca este adevarata informatia,nici nu mai am ce cauta.

 • Dan

  Nu stiu daca e adevarat dar e plauzibil. Hotelurile nu apar mentionate pe site-urile de review-uri semn ca nu au avut deloc vizitatori in ultimii ani.

 • florin

  Se pare ca informatia e corecta.Si cand te gandesti ca pe vremea lui neaNicu “bastinasii” nu prea dadeau pe acolo,hotelurile fiind pline de straini datorita bazelor de tratament.

 • florin

  Mea Culpa:doua din cele trei hoteluri inca exista.Ele au fost reparate,reconditionate si bineinteles redenumite.Este vorba despre “Steaua de Mare”si “Meduza”,ele numindu-se acum “Britannia”(4*)si respectiv “Britannia II”(3*).Despre hotel “Delfinul” nimic(exista unul in Mamaia si probabil multe altele pe”mapamondul lumii”).Desi cu nume de transatlantic sau de post tv,trebuie sa recunoastem ca 2 din 3 e mult mai bine decat 0 din 3.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>