despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o căsuță dispărută

… nu știu de ce, da-ntotdeauna-mi plăcuse casa asta de pe strada Tîrnava mică, dintre Brîncoveanu și Metalurgiei:

N-o mai găsim decît în memoria „street view” – destul de recent a fost demolată; în locul ei e parcare.

Mereu m-a impresionat cum rămăsese-n picioare – singură-ntr-un cvartal numai de blocuri – și cum ieșea, în stradă, cu stîlpii ce-i sprijineau balconașul. Norocul ei fusese – la vremea cînd s-a preschimbat total zona aceasta rurală a Berceniului – că avusese, probabil, o funcțiune utilă; acum 40 de ani era dispensar stomatologic și mai încoace un soi de cămin pentru bătrîni; înspre zilele noastre a fost cabinet veterinar și, în ultima ei perioadă, adăpost pentru fel de fel de oameni prăpădiți.

1 comment to o căsuță dispărută

 • Doar balconul și copertinele, în forma actuală, sunt în plus.
  Acoperișul este cuminte, este normal, obișnuit.
  Fâșia de zid din zona cornișei îmbogățește caracterul casei.
  Streașina este atât cât trebuie să nu fie prea udat zidul de la ploaie.
  Momentan, acest tip este un model invizibil de casă, un stil arhetipal, prea “simplu” prea “plictisitor”.
  Casa aceasta are acoperiș în pante prea simple prea banale pentru omul care își face prima casă sau a doua casă.
  “Oamenii cu bani” își fac, cu sau fără arhitect, case mari cât mai șui, cu acoperișuri cât mai complicate sau eventual cu acoperire în terasă greu de întreținut și executat.
  Din cauza clientelei firave, unii arhitecți când prind o căsuță, și cu ajutorul proprietarului entuziast, îi aplică acesteia cât mai mult “stil” arhitectural, materiale cât mai multe sau cât mai complexe, forme cât mai complexe cărora li se găsește pe loc o justificare estetică mai mult sau mai puțin forțată.
  Se găsesc foarte rar și exemple potrivite și cu poveste estetică/organică, cu interpretări arhetipale adaptate la zonă, la context, la materialele și funcțiunile zilelor noastre reinterpretate
  Rezultând, în acest fel, în majoritatea cazurilor, mașini de locuit inestetice sau exagerate cu estetică kitschoasa pentru cei care nu au arhitect sau cu o estetică exagerată și caraghioasă pentru cele care au arhitecți foarte harnici și care vor să arate abundența de stil sau de materiale generată de talent și experiență, neurmărindu-se să se facă ce trebuie, ci doar ce place. Nu o casă “banală” sau “cuminte”, se dorește ca fiecare casp sa fie “de autor” – specială între speciale.
  Rămânem cu două principale categorii 1. Kitschioase/ vernaculare-degenerate sau
  2. Caraghioase, aparent estetice, de autor, cu materiale estetice puse și combinate în număr și formă inestetică.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>