despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

un ecleraj idiot

Puțini dintre noi mai știu ceva din Bucureștiul de acum jumătate de secol: vesel, năpădit de lumini, colorat de neoane vesele și de firme generoase – urma să dispară complet odată cu venirea lipsurilor uriașe din anii în care comunismul a turbat.

În anii de dinainte de Revoluție Bucureștiul era înmormîntat în beznă.

Slavă Cerului, vremurile alea s-au dus. Încet-încet, orașul a revenit la viață: neoane, lumini de Crăciun, reclame și fireasca punere în valoare a clădirilor publice.

Îmi aduc aminte și azi de senzația minunată de a vedea clădirea Casei de Economii și Consemnațiuni luminată-n anii ’90 discret, reușit și elegant!

… dar și de ridicolul carusel multicolor care-ți rănea privirea noaptea, cînd treceai prin fața palatului cumpărat de Gigi Becali în Aviatorilor.

M-a mîhnit, deunăzi, felu-n care cineva a socotit reușit și potrivit să inunde Casa de Economii și Consemnațiuni cu lumini de toate felurile: verzi, galbene, albastre, roșii. Iar efectul eclerajului asupra cupolei vitrate este cumplit – din stradă, te duce cu gîndul la un incendiu ce macină clădirea pe dinăuntru.

5 comments to un ecleraj idiot

  • E iluminat definitiv?
    Temporar se admite o iluminare mai colorata pentru anumite sarbatori/evenimente.
    În rest, iluminatul ar trebui sa fie discret si nu strident.
    Se fac studii și proiecte extrem de minuțioase pentru iluminarea clădirilor.

  • Ando

    Spre neplăcuta mea surprindere, am constatat, într-una din seri(asta, înainte de iluminaţia de sărbători)cât de proastă este iluminarea statuilor: Brătianu, C.A.Rosetti, Carada (de lângă BNR).Luminile proiectoarelor erau focusate pe…soclu, în timp ce personajul statuii era aproape total în intuneric.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>