despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizație publică LXXI

În episodul 71 al celei mai vechi serii ale noastre revenim la origini: din poze vechi mai găsim cîte-un lucru bun de amintit.

Iată imaginea postului de control al miliției circulației de la Aeroportul Otopeni. Genul ăsta de „borcan” se găsea pe toate șoselele, păzind mai ales răspîntii; nu era la-ndemînă să-l ocolești! De multe ori noaptea, acolo unde șosele erau late – cu patru benzi – milițienii îngustau trecerea și opreau mai toate mașinile; dar ce trafic era atunci? Nu se compara cu nebunia de azi.

O imagine pe care-am căutat-o mult: cea cu gogoloiul luminos care atenționa șoferii de trecerea de pietoni; de asemenea indicatorul albastru avea lumină. Erau, amîndouă, din sticlă. Sfere asemănătoare – dar parcă mai „turtite” – semnalizau și ieșirea din unele garaje.

Dacă vă-ntrebați de ce cetățeanul care traversează nu este înfățișat pe obișnuita zebră, asta e pentru că primele treceri de pietoni marcate – începînd cu anii ’50 – aveau doar linii întrerupte de-a curmezișul șoselei:

… dar uite ce largi și generoase erau odinioară trecerile de pietoni importante! Bine-marcate, curate și împrospătate mereu, zebrele ar impune mai mult respect – părerea mea.

… incredibil cum acum juma’ de veac omul putea traversa bulevardul fără să fie nevoit să se chinuie să caute cîte o intersecție mare; pe Magheru erau treceri de pietoni peste tot: dar, atunci, omul mergea pe jos și de-a lungul străzilor erau nenumărate puncte de interes și cinematografele „Scala“ și „Patria“ atrăgeau sute oameni.

Trecerile din poză au avut și semafor – pesemne că n-o fi fost automat, ci acționat de milițianul care ședea în borcanul vărgat cu alb și roșu; fiindcă erau destul de apropiate totuși, prima dată a fost desființată zebra de la „Lido“.

lista episoadelor din seria Civilizaţie publică – aici

1 comment to Civilizație publică LXXI

  • Ando

    Deşi a fost “rezultatul” nedorit al unui ucigător bombardament, este interesantă imaginea Palatului Universităţii (image nr. 4) cu acel “gol” din zona centrală.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>