despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

dar dacă o luăm invers?

… alegeri locale? Politică? Candidați? Prea puțin avem ce spune despre astea acum.

Alegerea primarului într-un singur tur e șansa reală în multe cazuri – presupune coalizarea eficace și sinceră împotriva cuiva care trebuie învins. Unirea face minuni și exercițiul ei e bun pentru mersul societății.

Șansa Bucureștiului se joacă – împreună cu ea și slaba posibilitate ca, pe viitor, să-ncepem să funcționăm ca un oraș întreg, nu ca o federație de sectoare.

Asta doar dacă o s-avem mintea s-o luăm invers, pur și simplu alegînd să ne purtăm – de jos în sus – ca și cum am fi în aceeași găleată și nu pe moșii diferite.

Atenție mare, deci, la lupta pe sectoare: importanța lor e prea mare ca să se arunce toate resursele în hărmălaia alegerii unui Primar General.

E ceva ce se poate face; anul ăsta, la o adică, s-ar putea face chiar multe.

16 comments to dar dacă o luăm invers?

 • Si mie mi se pare ca partidele au ajutat de sectoare și se bat pe o funcție care poate fi destul de decorativă. Nimeni nu vorbește de sectoare, nimeni nu vrea project manager sau in echipa de la primărie/primarii, toți vor sa fie primar general.
  Bucureștiul acum e sub stăpânirea Clanurilor, orașul nu e al oamenilor. Cetățenii sunt o materie neglijabila dar primă. Orașul este acum dor o afacere, un loc de unde se pleacă in traficul de la mare și la munte. Sectoarele sunt Feude.
  La sectorul 1: Clanul Tudorachilor, la sector2 clanul străvechi al Onțanilor, la 3 Clanul Negoiților, La 4 Clanul Băluților, la 5 Clanul Florilor, La 6 clanul Muților.
  La primăria mare este clanul Firea Pandele stăpânii statuilor, concertelor și a pomenilor urbane.

  • hm

   Nu știu, poate greșesc, dar văd că timp de patru ani au fost niște oameni care s-au zbătut prin sectoare și-n consiliile locale, inclusiv făcîndu-se de căcat uneori, dar cu siguranță învățînd și înțelegînd cum merg lucrurile și mai ales, FACÂND OPOZIȚIE!
   Oamenii ăștia au fost luați în rîs și de PSD dar și de PNL, dar s-au chinuit să facă treabă.
   Și, uite că acum în preajma desemnării candidaturilor locale, îmi pare că nu-i mai văd și că văd ieșind în față niște personaje ciudate.

   • Nu greșești. Au dispărut acești oameni sau poate că au fost forțați să dispară de interese și jocuri reci și stupide de partid, doar pentru imaginea și orgoliul unora aflați la conducere.

 • Dan

  Aici avem alegeri de parlament săptămâna viitoare. Votul este uninominal, pozele viitorilor deputați stau atârnate pe stâlpi iar programele electorale se discută prin presă sau la televizor. Printre poze am recunoscut câteva figuri de la alegerile trecute, cele de consiliu local, inclusiv doamna consilieră (re)aleasă acum un an care nu ne-a răspuns la e-mailul în care îi spuneam de fazele semaforului de la ieșirea din cvartal sau de problemele cu listele de așteptare pentru înrolarea la școlile din zonă. Norocul ei că nu putem vota la aceste alegeri, deși în final naiba știe ce fac deputații de aici în parlament. Dar ce voiam să zic, “localele” sunt o rampă de lansare pentru politica mare peste tot.

 • hm

  Dacă o să fie anticipate legislative împreună cu localele, o să fie și mai interesantă… dar și mai diluată lupta pentru consilii și primari. Nu pot să analizez deocamdată implicațiile.

 • hm

  Ne apropiem tot mai mult de concluzia tristă că decât să faci politică „mare“ proastă, mai bine faci dintr-aia „mică“ eficient și sănătos.

 • Reorganizarea unui oraş nu se poate face decât prin lege… asta înseamnă Parlament, comisii, draci, laci… e o treabă de lungă durată în ziua de azi.
  Cât despre opoziţie, cel puţin cea făcută de PNL a cam fost redusă la tăcere pe tema Bucureştiului. De exemplu, cel mai vocal consilier general PNL a primit o funcţie de director general într-o instituţie, deci nu îşi mai permite luxul de a cometa public alte decizii politice. USR-iştii văd că au cam tăcut şi ei, sunt preocupaţi mai mult să se certe cu Plus şi invers.
  Apoi mai avem câţiva reprezentanţi a ceea ce ar trebui să fie societatea civilă şi îi mai avem şi pe Nicuşor şi Vlăduţ.
  Să se calculeze cât la sută din cei prezenţi la vot vor vota cu Firea. Eu aş zice pe la vreo 30%, dar suficient cât să câştige, câtă vreme restul de 70% dintre voturi se vor împărţi între ceilalţi 10 sau câţi candidaţi or mai fi.

  • hm

   Pînă la reorganizarea organică, primul pas e una informală, ce presupune voință.
   (care nu este)
   Scopul alegerilor astea ar fi să „se scape” de Firea & co. Scopul legitim în sine – dar cam prea puțin pentru nevoile viitoare ale orașului.
   Însă cine să vorbească de viitorul orașului, cine să să meargă cu gîndul mai departe de scopul imediat?
   PNL s-a simțit nemaipomenit de bine în consiile locale cînd PSD îl mîngîia pe căpuț că face „opoziție constructivă”.
   Iar cei de la USR care s-au dat cu curu’ de pămînt prin ședințele de consilii și care, cît de cît, au venit cu inițiative, au făcut teren, au alergat prin parcuri după semnături șamd acuma nu-i mai văd în față. Au intrat alții.

   • Încrederea mea în USR a scăzut îngrozitor când l-am văzut pe Moise acolo, asta după ce mai scăzuse o dată când l-am văzut pe Barna la Starea Naţiei cum pur şi simplu refuza să înţeleagă cum de nu a ajuns în turul 2…
    Încrederea în PNL a scăzut şi ea când poate singurul consilier general din partidul ăla care chiar ştia cu ce se mănâncă Bucureştiul a primit o funcţie călduţă care să îi închidă gura. Desigur, încrederea mea în PNL era la un nivel scăzut de când l-au luat pe Rareş Bogdan la ei.
    O să râdeţi, dar singurul partid constant în activităţi e PSD-ul. Da, ştim că ăştia fac totul pentru ei, sifonează bani mai mult sau mai puţin legal, numai că mai aruncă şi câteva fărâme poporului – mai o paranghelie, mai un mic, mai un voucher de bicicletă/televizor/maşină de spălat, mai un închis ochii la o maşină parcată ilegal ori la un apartament extins ilegal peste domeniul public, mai un PUG pentru un bloc prea înalt… tocmai de aia PSD nu o să aibă soarta PRM-ului, PNŢCD-ului sau PPDD-ului, pentru că cine pune ştampila pe el ştie ce livrează acest partid cu o constanţă uimitoare, de 30 de ani.
    Revenind la Bucureşti, singurul mod de a scăpa de Firea într-un singur tur este să nu mai existe decât un candidat în afara ei. Ceea ce e imposibil, odată pentru că marionetele PSD-ului (gen ALDE, UNPR, UDMR şi un număr nedefinit de aşa-zişi independenţi) sigur vor avea candidaţi, apoi pentru că actuala Opoziţie nu e deloc unită, ei sunt doar anti-PSD şi atât, fără vreo altă idee comună. Şi mai au şi orgoliul până la cer. Teoretic, cel mai bun candidat ar fi Nicuşor Dan, dar, în ciuda pregătirii, are charisma unei stânci, nu ştie să ajungă la sufletul alegătorului, indiferent câte vizite face în pieţele agroalimentare. Dar şi ăsta are orgoliul lui, adică dacă USR+ îl pune candidat pe Vlad Voiculescu, Nicuşor sigur intră şi el în cursă, ori ca independent, ori prin partidul lui de buzunar pe care şi l-a înfiinţat de câteva luni.

    • hm

     PSD și-a testat mașinăria destul de mulțumitor în vară și-n toamnă în Capitală. Dacă-n sectorul 1 scoate puțin, compensează cu 5, unde merge spre 40%.

    • Da, bună discuția.
     Urmăream cu mare Drag emisiunea Bizi Day și pe Moise Guran.
     Atât de dinamică și de interesantă mi s-a părut acea emisiune și apoi am fosf destul de trist că nu a mai continuat.
     Pentru prezentator Bizi Day și mici intervenții prin blog/ziare și tv, era Perfect.
     Nu știu cât de potrivit Moise pentru rolul de politician începător și nu cred că ar fi unul care să ne facă de râs peste doi trei ani de tranșee politice.
     Emisiunile lui de pe europa fm nu prea le urmăream, multe subiecte mi se păreau puerile sau chiar stupide, inclusiv multe din argumentațiile lui.
     Mă amuzau extrem discuțiile lui cu CTP-ul. De la prima emisiune mi-am dat seama că CTP l-a disprețuit total pe Moise și erau pe lungimi total diferite de undă. Recent, prin declarațiile CTP ului mi s-a confirmat impresia.

     PNL si USR fac gafe pe bandă rulantă și greșeli strategice diverse.
     Sper ca să le vină un pic mintea la cap și să se pună de acord pentru candidați unici la Generală dar și la sectoare. Nicușor la Generală și restul să-și impartă între ele pardidele pe la sectoare.
     Ciudatul/necarismaticul/tocilarul de Nicușor Dan și Scorpia sinistră de Firea… atât am fost noi în stare ca societate să producem și să susținem/construi.
     Așa cum spui, PSD e consecvent în mizeriile pe care le face și își cunoaște bine “clienții”.

     Un comentariu pe care l-am pus prin SM
     După o cunoaștere profundă a cetățeanului, pe o rază de un sector și nu numai, în această perioadă de trei ani de campanie civică, am ajuns la multe concluzii printre care și ce scriu acum:

     Un primar adevărat și responsabil va avea de muncă lupta de convingere și de educare a cetățenilor care ei, doar ei sunt sursa susținerii sau a lipsei de susținere a reformelor implementate de acesta.
     Un primar puternic corect-necorupt, este un primar slab și va eșua rapid dacă nu are susținerea permanenta și înțelegerea profunda și sinceră din partea cetățeanului.
     Un primar care nu are susținerea cetățenilor poate fi un primar văzut ca dușman.
     Un primar corupt susținut de indivizi dubioși și grupuri de interese in imobiliare, nu are nevoie de susținerea cetățenilor, are cine să-l susțină și sa stea in spatele lui.
     Cetățenii devenind, in aceasta varianta, niște spectatori care se vaită haotic, neorganizat.
     Un primar responsabil are nevoie de cetateni responsabili.
     O societate dominata de oameni meschini, superficiali și ipocriți nu va genera și nici nu va întreține existenta sau evoluția unor lideri profunzi și cu viziune.
     Un profil dispus să muncească 4 ani ce nu s-a făcut in 30, să-și închirieze locuința de serviciu peste drum sau aproape de primărie, sa nu facă naveta cu nesimțire in Franța, la Sibiu sau Voluntari.
     Cetățeanul care dă din gură zgomotos și aparent nemulțumit, cred și eu acum, spune că vrea lucruri dar, de fapt, nu prea vrea și votează tot cu cine știe el că-i oferă liniște sufletească, nu agitație și reformă, că “merge și așa” cum a mers 30 de ani sau 50 de ani.
     Da, sunt șanse foarte mari, cu ajutorul PNL și USR ca pentru cel puțin două mandate Firea și rererevenirea providențială și consecventă a PSD în anul 2024 până în anul 2028 sau chiar 2032.

 • Dan

  Aici avem mâine alegeri de parlament; nu există vreo restricție de a se vota doar duminica, pot fi în orice zi a săptămânii. Sigur, votează doar cetățenii, plus niște excepții din care nu facem parte. Dar dacă e să fac o analiză politică de pe canapeaua din sufragerie, scena politică a fost dominată în ultimii 100 de ani de partide de centru, poate un pic spre dreapta dar doar pentru o pată de culoare. Procentul independenților a fost de asemenea mare, o reflectare a faptului că politica se face de multe ori la nivel local, cu relații construite inițial prin familia extinsă.

  Alinierea politicilor economice cu marele vecin de peste ocean a dus însă în ultimii ani la creșterea gradului de inegalitate socială; generația tânără vede că e blocată în slujbe prost plătite în special în zona de servicii, stă cu părinții sau împarte câte un apartament cu alții și stă cu orele la coadă la spital – toate astea în timp ce “imigranții” iau salarii mari, cumpără case și se duc la doctor în sistem privat. Ultimul sondaj indică faptul că pe primul loc ar fi ajuns un anume partid populist, partid care a fost până acum ultra-minoritar și exclus prin definiție din orice coaliție de guvernare. Sigur, tot răul spre bine – din lipsă de resursă umană, nu au pus destui candidați în toate circumscripțiile, iar votul uninominal nu garantează o corelație între “procente” și o anume componență a parlamentului. Dar semnalul a fost dat.

 • hm

  Îs destul de bine informat, chiar fiind nevoit să dau de-o parte maldăre de mizerii și “informații” și ponturi care-mi vin fără să le cer; și știind toate astea, pot să zic așa:
  din partea PNL, ca strategie, ca idee de dezvoltare urbană, nu e nimic; și chiar mai bine, că uneori dau în dileală curată.
  USR/Plus o să fie nevoiți să se mulțumească cu cît mai mult din ce rămîne, de-aceea nu are nici un rost să se-ncurce în programe și planuri.

  Pot zice și că într-un fel mă așteptam ca inițiativele locale să ajungă dacă nu reprezentate electoral, măcar luate în serios de actorii politici.

  Dintre toți primarii actuali, singurul care are un soi de năzuință de autodezvoltare și de perfecționare este Robert, dar să nu credem că-i mai multă minte-n capul lui decît în bibilica unui Trump.

 • Ando

  Naivitatea mea (puerilă şi nejustificată) a primit o zdravănă lovitură după alegerile locale de acum 4 ani. Credeam că, fiind (prima oară) toţi primarii de la acelaşi partid, or să se pună de acord şi or să rezolve multe probleme ale oraşului. Ce a ieşit, se vede…In continuare, sunt susţinătorul formulei – primar general + primari de sector din aceeaşi echipă – dar să se aplice formula “câştigătorul ia totul” în sensul că cel care câştigă primăria mare, să aibe, apoi dreptul să numească (şi să demită, oricând) primarii de la sectoare. Deci ar trebui, cum ar veni, o lege electorală nouă pentru Bucureşti, … dar, mă rog, astea sunt alte vise.

  In ce priveşte alegerile de anul ăsta, eu văd cam aşa lucrurile: Gabi Firea şanse 50/50 într-un singur tur (dacă vor fi două tururi, şansele ei scad mult, opoziţia se va uni); sector 1- lupta crâncenă, probabil PSD pierde ; sector 2 – actualul primar Toader, o figură destul de ştearsă pierde, PNL câştigă, mai ales că senzaţia mea e că, aici e (şi acum) un fel de blat PSD-PNL pentru că prea e scos în faţă, în multe situaţii, viceprimarul Dan-Cristian Popescu ; la 3, nu cred că pierde Negoiţă ; la 4, Băluţă are 50% şanse să rămână ; la 5 şi 6, nu prea ştiu cu ce pot prezenta Florea, respectiv Mutu, ca să fie realeşi.

  • hm

   NU contează doar cine conduce, ci și ce conduce… unul ca Florea e primar varză, da’ organizația o să tragă pentru el în sectorul 5.
   Să vedem cine cu cine o să se bată. Deocamdată USR în afară de 1 și 3 nu are candidați de Doamne-ajută.
   La PNL continuă și acum povestea veche, moștenită de la alte alegeri: ar vrea, da’ mai degrabă n-ar vrea, ar vrea să cîștige, dar n-ar vrea să piardă…. așa că mai bine “se împiedică”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>