despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

V V C XXVIII – punctul termic

Una dintre cele mai urîte feluri de clădiri cu rol utilitar din lumea noastră este porcăria aceea dintre blocuri numită „punctul termic”.

O hală mizeră, construită mătăhălos în dosul căreia se strîng gunoaie și golani și care, după renovarea și reabilitarea blocurilor, a rămas – alături de postul de transformare electrică – construcția cea mai murdară, împuțită, neîngrijită și urîtă din orice cartier.

Chiar dacă pe alocuri unele din aceste măgăoaie s-au „înveselit”, majoritatea-s o rușine.

Însă astăzi nu starea-n care se găsește punctul termic ne interesează, ci… arhitectura sa.

Căci, așa cum îl cunoaștem prea bine dintre blocuri, este – am zis! – doar o hală, o matahală, ceva inutil de mare și de urît.

Pierdut printre blocurile Berceniului construit în urmă cu juma’ de secol, găsim însă un model de „punct termic” care a fost de la bun început gîndit s-arate cît mai puțin hidos: îmbrăcat în cărămidă aparentă – în ton cu blocurile învecinate – și cu geamuri mari, care să nu-l transforme într-un siloz cretin.

Lista episodelor din seria „vestigii ale vremurilor contemporane”

3 comments to V V C XXVIII – punctul termic

  • Cristian Ioan

    Esti rau!
    Da, termicul din Berceni este o exceptie, chiar daca este neingrijit, proiectul este clar mai bun.
    La mine in cartier ele sunt doar “hală mizeră, construită mătăhălos”.
    Totusi, si aici se aplica “omul sfinteste locul”, o sa am apuc sa le fac poze ca sa te covingi ca nu este de loc obigatoriu ca “în dosul căreia se strîng gunoaie și golan” sau sa fie “construcția cea mai murdară, împuțită, neîngrijită și urîtă din orice cartier”.

    Cel de linga mama-soacra, unde stam, este facut in subteran, deci impactul vizul este minim.
    Intrarea este protejata cu grilaj, asa ca drogatii si golanii se aduna … mai aproape de bloc, pe treptele postului de transformare!!!

  • La mine în zonă sunt în uz punctele termice, deci nu prea se mai adună gunoaie lângă ele (că le-au făcut gard acum câţiva ani). Numai că, acum, se adună gunoaiele RADET-ului pe lângă hale: bucăţi de ţevi şi izolaţie, moloz, betoane, câte un bidon de ulei sau o roată spartă de la camioanele din dotare… asta pe lângă aspectul neîngrijit al curţii şi gardului, gard pe care cândva a fost iederă, care s-a uscat şi a rămas aşa, de zici că e casa părăsită după gard.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>