despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din zbor

Cu pași împleticiți, începe și la noi să se poată face plata cumpărăturilor în regim de „self-service” – n-o să dureze mult și toate hipermarketurile o să aibă case unde tu – clientul – o să-ți scanezi și plătești singur tîrguielile.

Însemnează, firește, că se reduce numărul caselor tradiționale – se cheamă progres, eficiență și așa mai departe.

N-am stat să văd cum se mișcă treaba-n toate magazinele mari care-ți dau posibilitatea să faci treaba singur. În Carrefour sistemul mi se pare simplu, intuitiv și mai ales fără posibilitatea de-a o zbîrci; dar în Kaufland mi se pare taman invers: pîn-acuma n-am reușit încă să termin vreo cumpărătură fără să fie nevoie de-ajutorul unui angajat. Pe la alte magazine nu ajung și Lidl încă n-are case „self-service”, așa că n-am ce povesti.

De fapt, de povestit aș avea – altceva. Simt c-am început s-aleg magazinul de unde cumpăr luînd în calcul din ce-n ce mai mult cît timp pierd la casă.

Am trei Kauflanduri în proximitate, dar deseori îl aleg pe cel care mi-e mai peste mînă, întrucît treaba la casă se mișcă iute-ntotdeauna. La fel și-n Lidl, mă-ndeamnă inima să m-abat unde mă enervez cît mai puțin la casă.

Vedeți voi, ne-nchipuim că angajații din magazine n-au altă treabă decît să dea fuga la case, cînd văd că se face coadă, dar nu-i așa; în realitate ați văzut prea bine că mai niciodată casele închise nu se deschid „de la sine”, ci numai după ce vreun client se enervează și cere asta.

10 comments to din zbor

 • La Lidl de la piata Crangasi, unde merg eu, de regula seful de magazin dispune deschiderea unei cas ecand se aglomereaza, inainte sa vocifereze lumea.
  Evit si ma enerveaza ideea de self-service; din cauza asta mi-am promis sa nu mai calc prea des in Auchan – Constructorilor. Mi s-a parut ca acolo am vazut prima data chestia asta si mi s-a parut ca “mi se baga pe gat” un astfel de progres. Care nu e progres, ca are vreo valoare doar daca ai doua-trei produse. Daca te duci cu un cos plin … te complici. Tinta lor este sa elmine angajatii iar eu asta nu vreau sa sustin prin modul meu de a face cumparaturi “self-service”.
  Sunt retrograd, stiu 🙂

 • hm

  Foarte multe au personal subdimensionat, și unde șeful de magazin ține și oamenii, și ține și magazinul se simte!
  Cel mai bun Kaufland pe care-l știu ca funcționare e cel din Ferentari, aproape fără reproș.

 • Nu intru niciodata in Kaufland pentru ca si-au batut joc de niste monumente, la Timisoara si la Bucuresti. Chit ca sunt aceiasi cu Lidl …

 • E mai bine cu self-service… magazinele oricum nu au angajaţi destui (ăia de la Lidl, de exemplu, nu stau doar la casă, ci mai şi cară marfa prin magazin), pentru că oricum îi plătesc cu minimul pe economie şi ceva bonuri de masă (care oricum sunt impozitate)… din cauza asta, cei mai mulţi casieri sunt lenţi, de ajungi să stai 20 de minute cu 4 oameni în faţă.
  În schimb, dacă îţi scanezi singur produsele, poţi să o faci în jumătate de minut, iar unul sau doi oameni pot supraveghea 10 – 15 case automate, ca să nu plece nimeni cu vreun produs în buzunar ori să nu fie vreun minor care să îşi cumpere alcool (la noi am văzut că nu sunt restricţii de ordin tehnic în achiziţia de băuturi alcoolice, dar în Ungaria şi Austria, dacă iei alcool trebuie să vină un angajat al magazinului să introducă un cod la final, după ce îi confirmi că eşti major). Mai mult, cele mai multe sisteme automate merg exclusiv cu cardul, deci scapi de ,,aveţi 20 bani? că nu am să vă dau restul”.

  Nu ştiu, însă, cum se procedează cu produsele care au dispozitive antifurt pe ele (haine, băuturi scumpe, cartuşe de imprimantă, aparate de bărbierit) – le poţi plăti doar la casele clasice? Sau angajatul care supraveghează casele automate are un aparat pentru îndepărtarea dispozitivelor?

  • hm

   cred că angajatul care supraveghează casele „self” le poate îndepărta.
   Cam într-un an o să ne fie mai lesne să ne descurcăm singuri, că nici magazinele nu rămîn în urmă, lucrează la sisteme.

 • Aia cu Stela am si uitat-o. A treia …
  Fabrica de bere Luther (Grivita cum o stim noi, la Basarab). Era vorba ca cele trei corpuri care au mai ramas din monument vor fi reabilitate si utilizate intr-un fel. Au trecut niste ani si a inceput sa le rugineasca cutia de conserva dar monumentul tot decapat si in promisiuni e.
  Iar la Timisoara au batjocorit fosta fabrica de ciorapi in loc sa faca ceva integrat, cu atitudine de forta si ambitie de a-si impune cu forta cutia de conserve, fara nicio concesie/adaptare.

 • Andrei Alexandru

  eu nu mai fac cumparaturi la Kaufland din cauza Andra Gogan.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>