despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Matache-n lumea sa

Prima piață-n care-am pus piciorul vreodată – se fac 40 de ani de-atunci! – a fost Matache; vechea piață Matache. Iureș în toate părțile, țărani cu „arpagic, arpagic, și mai mare, și mai mic”, langoși pe care-i luai c-o monedă de trei lei și, cîtu-i ziulica de lungă, oameni care veneau și cumpărau de toate – fiindcă de toate se găseau aici, în piață și-n preajma ei.

Zeci de dughene, birturi, cinematografe, tramvaie-n sus și-n jos, provinciali năuciți, mizerie cît cuprinde: țin minte toate astea și nu mi-e dor de ele și nici de vremurile alea.

După cum știm prea bine, acum un deceniu zona Matache a fost condamnată definitiv. Odată cu construirea bulevardului cel nou toate s-au schimbat.

A dispărut hala, s-au închis magazinașele din zonă, casele s-au depopulat iar „afacerile” au regresat grav – și nici azi nu putem zice că locul și-a revenit.

De un an s-a deschis o clădire de birouri pe Grivița colț cu Buzești și m-am întrebat dacă asta are vreun impact asupra Pieței Matache. N-aș zice.

S-or face aicea cocoace și alte produse de panificație reușite, da’ corporatiștii fug de ele, că-i îngrașă; și nici măcar grătarul – deși merge bine! – n-a ajuns să primească eticheta aceea pe care scrie „frecventabil”, precum în Obor. S-au deschis vreo două mici bistrouașe, dar atît: piața în sine zici că-i din altă lume – moare încet, trist, în stilul ei.

De fiecare dată cînd am zis să-i dau o șansă și să caut să cumpăr ceva din puzderia de magazine din hală, am plecat dezamăgit: marfă puțină, proastă, nepotrivită; cine să-și rupă din pauză ca să vină pîn-aici ca să ia ceva? Nimeni. E un clivaj uriaș între Matache și restul orașului; corporatiștii-și fac pașii mai degrabă în căutarea hranei înspre mîncătoriile de la Polizu ori chiar de lîngă Gară și n-au de ce să intre-n piață…

Fronturile-ntregi de spații comerciale părăginite de pe Griviței, Buzești, Berzei, Cameliei și Atelierului nu te-mbie cu nimica.

 

2 comments to Matache-n lumea sa

  • Dan

    Să fi avut dreptate dl. Șordan cu planul lui de revitalizare a zonei? Dacă iese primar, poate ne arată și pe viu ce a gândit filozoful – scuzați, matematicianul.

    • hm

      Păi, plan eu nu prea am văzut, să știi.
      Cît despre Nicușor, am ratat un pic momentul înțelegerii că el, în toți anii ăștia, a acumulat multe (nu neapărat în domeniul profesional al administrației publice) și că… na, a crescut.
      Da’ să nu uităm că și acum patru ani a fost curtat de PNL, să nu uităm că același PNL l-a asimilat pe Ciucu înaintea localelor, să nu uităm că nimic nou nu-i sub soare.
      Oricum, mișcare de deunăzi a fost reușită și bine făcută.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>