despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Vă dau eu o idee

Pasajul Basarab e foarte frumos, însă noi nu avem cum să-l apreciem, fiindcă de la nivelul solului nu vedem decît nişte betoane şi nişte cabluri. Să-l admirăm… cum am putea?

Hai să construim încă un pasaj, mai mare şi mai înalt, de pe care să putem admira în tihnă Pasajul Basarab!

A, nu vă place?… veniţi cu ceva atunci, în loc să vestiţi apocalipsa urbană: acuma e momentul ideilor proaspete, realizabile, îndrăzneţe.

Arhitecţi, urbanişti, peisagişti, constructori, sociologi, specialişti în transport – unde sînteţi? Bucureşteanul are nevoie de voi.

14 comments to Vă dau eu o idee

 • Radu

  Bai, eu mi-as dori sa pot salva Bucurestiul de toti martirii care vor sa-l salveze pe moment. Ar fi un loc mult mai ok.

 • hm

  E o metodă simplă, dar e guguman Primarul…
  Îi zice metoda Radu Opaina şi a funcţionat splendid în 2003: se ia activistul civic de pe stradă şi se pune în fotoliul instituţiei pe care-a criticat-o cu behemenţă ani de-a rîndul. Funcţionează – garantat.

 • Subscriu la ce zice Radu despre salvatori. Bine, eu sunt şi mai dur la adresa lor. Dar să trecem…Oraşul ăsta are nevoie să-şi construiască o identitate, dincolo de clişeul “Micului Paris” sau al Casei Poporului. Nu am nimic împotriva păstrării caselor de epocă. Dar oraşul trebuie să se dezvolte, iar cineva trebuie să ţină în mână dezvoltarea. Avem nevoie de spaţii publice, de mobilier urban, de spaţii verzi, de transport în comun, de mai multe centre de cultură. Sigur, maşina personală va fi un element de presiune în privinţa dezvoltării urbane. E şi bine, e şi rău.
  Dar ştii ce-i lipseşte oraşului, în primul rând? Îi lipsesc arhitecţii. Uite, am să fac un experiment: iau o stradă. Să zicem Aviator Sănătescu. Am locuit acolo, în studenţie. Şi am să fotografiez toate casele, vechi, noi, cum or fi. Şi o să-ţi dai singur palme după ce vezi ce ghiveci a ieşit. Este o nebunie! Un delir!
  Ia orice stradă veche vrei, şi situaţia este aceeaşi. Cât despre blocurile din comunism, multe bine făcute, ce să mai zic? Unde au fost arhitecţii când s-au apucat ăştia să le “reabiliteze” şi să le vopsească?
  Dar cel mai important lucru este să discutăm despre oraş, despre trecutul, prezentul şi viitorul lui. Calm, şi fără idei preconcepute.

  PS: Deja am prezentat pe blog două case de pe strada asta, http://wwwcalatoriivirtuale.blogspot.com/2011/06/strada-aviator-sanatescu-nr-34.html, mai am vreo câteva fotografiate.

 • @HM: deci nu ti-au placut fotografiile mele admirative la adresa pasajului 🙂

 • hm

  … la aşa primar, aşa adversari: veşnicii oengişti, salvatorii de profesie, arhitecţii-angajaţi, toţi ăştia care zic: nu!… aşa nu!!… nu-i bine!!!

  De primar o să scăpăm – există alegeri – dar de ăştia, niciodată.

  Adrian, ba da! Da’ am văzut şi unele din elicopter…

 • Freesys

  Nici mie nu îmi place Pasajul Basarab , pentru că nu are:
  – piste pentru bicicliști;
  – piste pentru pietoni;
  – rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitați;
  – locuri de joacă pentru copii;
  – coardă de bungeejumping;
  – lumină de fond multicoloră;
  – segmente mobile peste Dâmbovița;
  – parcare supraetajată;
  – panouri “tampofonoabsorbante” pentru riveranii de pe Titulescu, care pâna acum juri că au stat la liziera pădurii
  dacă îi asculți cum se plâng de zgomot.
  Referitor la salvat, ma bag și eu, am trecut sâmbătă seara pe Griviței, vai de mine ce era la Berzei ! Semnez orice petiție de salvare a zonei !!!

 • Iar la Grozăveşti ar fi necesar încă un pod, peste cele două suprapuse, pentru ca traficul de pe A1 venit pe splai să nu mai aştepte la semafoare. Şi să se acopere Dâmboviţa cu un planşeu imens pentru a obţine încă patru benzi rutiere.

 • Harvey

  Eu zic mai bine sa pună gazon pe Pasajul Basarab şi să putem face acolo grătar. Ar ieşi o grămadă de oameni în pauza de prânz sa-şi perpelească doi-trei mici. Şi ar fi ideal şi pentru pomenile electorale, că tot se apropie momentul.

 • :)) voi nu sunteti normali! :))))))))

 • hm

  … ba sîntem singurii normali!

  Armyuser, dar n-am putea suspenda, mai bine, Dîmboviţa?
  Freesys, Basarabului îi lipseşte, cu adevărat, o pistă de aterizare. Putea să fie şi Gară, şi Aeroport, la un loc!
  Harvey, dac-ar fi la noi în sectorul 5, s-ar ocupa Vanghelie de treaba asta. Parcă-l şi văd!!!

 • Dacă Pasajul Basarab l-am ratat cu înierbarea, pistele pentru biciclişti, muscodrom, grătare pentru mititei, trambuline pentru sinucigaşui şi alte alea, poate nu-l ratăm pe ăsta: http://wwwcalatoriivirtuale.blogspot.com/2011/06/pasajul-pipera-barbu-vacarescu.html

 • @Constantin Gheorghe

  “””
  Cât despre blocurile din comunism, multe bine făcute, ce să mai zic? Unde au fost arhitecţii când s-au apucat ăştia să le “reabiliteze” şi să le vopsească?
  “””

  Ce sa-ti zic de shocul meu cand am ajuns pe blvd. 1 Mai (unde oamenii aia chiar s-au chinuit sa dea o personalitate blocurilor alora) unde jumatate de bulevard deja e reabiliatat termic, adica totul are fix aceeasi forma si culoare. Incredibil.

 • Asta e! Minima rezistenţă. Iese banu’? Atunci bine! Şi pa!

 • O sa vedem partial pasajul de sus cand o sa fie gata telegondola promisa de Ontanu si Chiliman. AAAAAAAAAA! Si sa nu uitam de autostrada zburatoare a lui Op(a)rescu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>