despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Poetul şi-a făcut treaba

Daca n-aţi apucat să-l citiţi pe Cărtărescu vinerea asta, vă-ndrept eu paşii spre editorialul său din Evenimentul:

Bucureştiul e jegos, are găuri în asfalt, zidurile lui sunt pline de afişe jerpelite, dar serile de vară, acele seri despre care se zice că se întorc din vremuri vechi, cum scria Mateiu Caragiale, serile cu miros de tei sau de salcâm, n-ai să le întâlneşti în altă parte.

Nu te vei plimba nici la Paris, nici la Copenhaga, nici la Bratislava prin nopţile fierbinţi în care casele vechi, pline de atlaşi, gorgone şi măşti de ghips se cojesc aşa cum năpârlesc reptilele şi crustaceii. Am trăit ani întregi la Amsterdam, la Viena, la Berlin, oraşe incomparabile din toate cele treizeci şi nouă de criterii cu Bucureştiul. Există însă şi al patruzecilea criteriu: poezia. Care nu înseamnă nici curăţenie, nici corectitudine, nici minuni arhitectonice. Poezia unui oraş e sentimentul de apartenenţă, de concreştere organică a minţii tale din substanţa lui. E amintirea “celui mai frumos oraş din lume”, aşa cum toţi ne-am văzut locul natal când am fost copii. Eu “simt” Bucureştiul cum nu pot simţi nici un alt loc de pe lume, e oraşul meu personal, în care trăiesc nu ca un turist, ci ca un visător cu ochii deschişi.

Suntem martorii şi victimele unor vremuri oribile, al căror sfârşit nu se întrevede. Aproape că nu e zi în care să nu mă blestem că nu am plecat la timp din ţara asta care-şi devorează zilnic locuitorii. Acum mă gândesc că poate ceea ce m-a oprit mereu să-mi iau lumea-n cap a fost tocmai nostalgia serilor bucureştene în care am stat deatâtea ori la vreo grădiniţă, în umbra caselor negustoreşti ruinate, cu puţinii, dar dragii mei prieteni. Orele acelea de zăbavă orientală, în mireasmă de tei, nu se pot compara cu nimic şi nu mi le poate lua nimeni.

Da – Poetul şi-a făcut treaba! Cu vîrf şi îndesat – în nenumărate rînduri. Un banal bloc de la poarta Berceniului, întreaga şosea Ştefan cel Mare ori locuri ca Piaţa Gemeni şi Uranusul sînt căi spre altă lume… Cine-l citeşte pe Cărtărescu în altă limbă, în altă ţară, în alt oraş îşi închipuie că Bucureştiul e fantastic. Orbitor e cea mai bucureşteană carte scrisă în ultimii zeci de ani…

Poetul a făcut mai mult pentru Bucureşti decît Arhitectul, decît Primarul, decît Constructorul.

7 comments to Poetul şi-a făcut treaba

  • Freesys

    Un autor cu puține ideei ,dar profunde, care caută calea cea mai sinuasă în a se adresa cititorului. Personal mie nu îmi place. Articolul din ziar e o mizerie, dar măcar e sincer nu-i place orașul dar îl iubește pentru viciu (poezie în cazul de față), de-asta și Orbitorul e “cea mai bucureşteană carte scrisă în ultimii zeci de ani” pentru că în mod sigur nu asta și-a propus . Mai rău e de salvatorii urbani – scriitori, atotstiutori, autori de broșurici bășinoase pline de conținut, numai bune pe post de contrabalans la piciorul noptierei.

  • O, da! Îl invit la reverii în miros de urină şi de cadavre de animele, care dă atât de trendy amestecat cu parfumul teilor! Ca aici: http://constantingheorghe.blogspot.com/2011/07/spre-viitorul-luminos.html

    E o discuţie lungă şi care nu o să ducă nicăieri, dacă ne folosim de argumente de tipul ăsta. Poate începem prin a face curăţenie, prin a ne civiliza, prin a păstra ceea ce facem cu bani din taxele şi impozitele plătite de noi, şi când vom cădea de acord asupra unui proiect de viitor pentru Bucureşti. Fără el, nici trecutul oraşului nu va avea viitor. Ne place sau nu.

  • Unii considera ca mai exita cate ceva de salvat si de aceea incearca sa si salveze:
    http://www.arhiforum.ro/proiecte/solutie-alternativa-la-diametrala-buzesti-berzei
    E adevarat ca in timp ce unii distrug pe bani, faptul ca astia incearca sa salveze “pe gratis” ar putea sa-i faca sa para basinosi.

  • hm

    of, Adriane! Nu e bine! Nu aşa!
    ştii ce vreau să zic!
    Poate eu îmi permit să mă joc cu scheme, hărţi şi culori!
    Dar orice schemă care vrea să fie luată în serios şi să ajungă la oameni trebuie susţinută altfel din punct de vedere al graficii şi al textului!
    Propunerile astea trebuie să fie clare, scrise atrăgător şi să poată fi găsite uşor pe net!
    Alternativei îi trebuie o adresă, o asumare, un statement clar cu privire la angajamemntul social, la faptul că nu e ceva contra, ci ceva pentru!
    Oamenii văd doar mizeria, şantierul oprit şi faptul că o minoritate se pune împotriva progresului.

  • @HM: teoretic ai dreptate insa insist asupra unor aspecte. 1: aia care fac distrugerile PE BANI n-au aratat nici macar atat. 2: astia care au facut schemele astea le-au facut GRATUIT nu ca sa fie ei pentru ceva, cu siguranta ca sa arate de ce sunt contra ceva dar mai ales ca sa arate ca EXISTA ALTERNATIVE mai umane, cu mai mult beneficiu pentru mediul in care traim si poate si pentru timpurile pe care le traim. Nu mai suntem in anii ’60 totusi, altii s-au mai dumirit ca e bine altfel. La sfarsitul prezentarii lor (nu stiu cine sunt autorii) sunt cateva exemple – unul dintre ele a fost la randul sau salvat printr-o mobilizare de tip “CONTRA” si se pare ca aia care s-au mobilizat au avut dreptate. 3: nu e totusi treaba unor civili sa faca toate chestiunile cu asumarea si cu statementul asta ar trebui sa fie treaba autoritatii ce trebuia sa studieze, sa dezbata, eventual sa faca un concurs ca sa aleaga solutia cea mai buna nu unica servita ca o ciorba reincalzita pe masa. De altfel eu sunt contra pentru ca se vede cu ochiul liber ca nu s-a respectat nicio procedura sau prevedere legala ce l-ar fi chinuit pe un investitor privat – primaria garantul respectarii regulilor este prima care le incalca. Nu o spun eu a constatat-o justitia ce a declarat ilegal PUZ pe baza caruia se lucreaza la tarnacoape acolo. Nu e vina nimanui dintre protestatari ca japitele din primarie nu si-au facut temele si n-au facut ce trebuia sa faca nu? Ca parca asa zice Oprescu – sa ceara daune ONG in loc sa-i dea afara pe aia care au promovat ilegal o operatiune si peste care e el insusi sef si sa le ia alora banii nu celor ce au semnalat neregulile! Despre asta este vorba! Ceea ce fac aia nu e progres, e o cloceala ca acum 50 de ani. Si Le Corbusier spunea ca e progres sa se puna in aplicare Plan Voisin, operatiune ce ar fi ras o mare parte din “mizeria Parisului” in anii ’20. Totusi, in urma cu 50 de ani tot o minoritate s-a ridicat impotriva demolarii “mizeriei” din cartierul Marais, azi unul dintre locurile cele mai apreciate ale Parisului. A mai existat o minoritate care s-a opus demolarii Halelor din Paris dar fara succes – iata ca azi o majoritate regreta ca nu s-a facut altfel.

  • hm

    Ştiu că-s nedrept – un pic. Dar trebuie să lupţi mai bine şi mai puternic decît Administraţia. Şi aici includ şi coerenţa mesajului.

    Eu – ca primar, oricît de dictatorial şi dobitoc aş fi – aş căuta un partener, nu un adversar.
    Pentru că nu te mai crede nimeni, atunci cînd ţi-ai făcut un renume din veşnicul Contra – şi asta s-a întîmplat. Cred că şi civilii trebuie să se maturizeze niţel.

    Cînd o să văd Frolii şi Nicuşorii mergînd în cartierele-dormitor…

  • florin

    Expresia”nu ne-am nascut unde trebuie”bantuie gandirea si operele artistice ale multor oameni de cultura.Le recomand trei filme:Diamantul Sangeriu,Lacrimi din soare si Elicopter la pamant(titluri in traducere romaneasca).Poate vor aprecia mai mult locul unde traiesc acum.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>