despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Teatrul Odeon de pe Magheru

Poate n-aţi văzut; copertina de deasupra intrării Teatrului Nottara s-a schimbat; e mai joasă decît cea veche (montată în 1995). Aşa că, deasupra ei se pot citi nişte litere…

Hă? Teatrul Odeon? Ce să caute acolo?

Fireşte, paginile de prezentare ale teatrelor Odeon şi Nottara nu te lămuresc cu nimic. Am pus însă cap la cap nişte informaţii mai vechi – şi cred că mă apropii de adevăr dacă spun că Teatrul Odeon de pe Magheru a fost construit la mijlocul anilor 40 de către Liviu Ciulley.

Liviu Ciulley este tatăl regizorului Liviu Ciulei. În perioada interbelică era constructor, antreprenor. Avea bani – cică teatrul a fost un cadou pentru fiul său.

Fain – îmi place cum Bucureştiul are surprize după surprize. Îmi place!

13 comments to Teatrul Odeon de pe Magheru

 • Ando

  Foart tare ! Nu cumva sa asistam acum la o cerere
  de retrocedare 🙁

 • hm

  văzută din întîmplare…

  ba, cerere de retrocedare se pare că este pentru o parte din imobil.

 • Într-un interviu difuzat în emisiunea Profesioniştii – dacă nu mă lasă memoria – regizorul Liviu Ciulei a povestit în detaliu cum tatăl tău, mare antreprenor, a ţinut ca fiul său să îi urmeze cariera, drept pentru care a urmat cursurile Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti. În acelaşi timp, intervievatul a urmat şi cursurile Facultăţii de Teatru, fără încuviinţarea tatălui său. La un examen de teatru a avut supriza de a-l vedea în sală pe tatăl său, marele antreprenor. Regizorul Liviu Ciulei a surprins cu mult umor scena din seara zilei de examen – la cină – când tatăl său a recunoscut că “treaba asta cu teatrul se pare că este serioasă”. Urmarea a fost că marele antreprenor Liviu Ciulley a ridicat un imobil cu sală de teatru special pentru fiul său, dar şi pentru fiica sa, care a urmat tot cursurile Facultăţii de Teatru. Teatrul s-a numit Odeon. La etaj erau apartamente pentru familia Ciulei.

  Este poate mai puţin cunoscut că arhitectul Liviu Ciulei nu a avut voie să practice meseria de arhitect, actor şi regizor o bună bucată de vreme, din cauza ascendentului său, timp în care a realizat scenografie de teatru. În anii relaxării socialiste a putu da măsura întregii sale valori de arhitect odată cu reamenajarea sălii de la Grădina Icoanei (fostă sală de festivităţi a Şcolii Centrale), având se pare şi o influenţă asupra destinului sălii mici (policonfigurabile) a Teatrului Naţional. O traiectorie similar de interesantă a avut-o colegul său, arhitectul Paul Bortnovschi/Bortnowski, şi el fiu al unui mare antreprenor.

  Imobilul din Magheru a fost revendicat de regizorul Liviu Ciulei. Fără nici un succes până în prezent.

 • florin

  Eu am vazut una si mai tare:sediul CEC din Bvd.Bucurestii Noi a fost retrocedat in instanta.Veti spune ca s-a facut dreptate si pagubitul si-a primit dreptul asupra spatiului.Da,dar spatiul respectiv se afla la parterul unui bloc construit prin ’50-’60 cand regimul era cel care era.

 • florin

  Stimate HM,te rog sa ma crezi ca am citit hartia din geamul fostului CEC de mai multe ori.Rezultatul:acelasi.Daca anuntul respectiv mai exista am sa-i fac o poza si am sa o postez.Oricum nu ar trebui sa ne mai mire nimic.Probabil ca tara lui”Gore din Chitila” si a ”Elenei ucenica la Higiena” mai are multe surprize.

 • hm

  da’ ce, eu mă mir prea tare?
  L-or fi retrocedat lu’ Gheorgiu-Dej…

 • florin

  Sau poate ca unuia care a luptat cu sistemul din interior;din interiorul Volgii negre la scara si din interiorul uniformei kaki cu stele mari si aurii pe umeri.

 • domn

  ….realitatea e ca teatrul notara a fost construit de ing. constructor Liviu Ciulley impreuna cu marele industrias Mihail Stefanescu Grivita, iar arhitect a fost arh Radu Dudescu – care a proiectat si sediul actual al BNR bucuresti, deci cladirea se imparte intre cei 2 propietari cam asa e realitatea.

  • Anonymous

   Aveti, va rog amabilitatea de a imi spune
   de unde aveti informatia ca a participat si marele industrias Mihail Stefanescu Grivita la construirea teatrului?
   Va multumesc

   • Macavei Mihai

    buna ziua, informatia este din familie sa zic asa, am documente cu privire la contractele in privinta apartamentelor pe etaje, cat si salile de teatru. constructia a fost edificata de marele industrias Mihail Stefanescu-Grivita, si de ing constructor Liviu Ciulei care in acea vreme avea o firma de constructii.

 • Ando

  Pare-se că, între timp, s-au făcut ceva modificări în zona copertinei pentru că nu se mai vede acea inscripţie.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>