despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o să avem transport de noapte

dacă – printre atîtea alte ştiri care în realitate nu ne interesează – n-aţi citit-o pe asta, e păcat.

Pentru că după 20 de ani Bucureştiul va avea transport de noapte. Reţeaua de noapte cea mai eficientă am avut-o pînă  prin 1986; a fost desfiinţată în anii cei mai negri ai ceuşismului. După Revoluţie am avut transport de noapte în anii 1990 şi 91.

Aveam nevoie de transport de noapte?

„Transportul public de noapte în Bucureşti aduce avantaje în rândul călătorilor, din punct de vedere social, prin costurile scăzute, precum şi prin prisma dezvoltării turistice a Capitalei, luând în considerare faptul că centrul vechi al oraşului este foarte vizitat în ultima perioadă. Trebuie luată în calcul şi componenta de dezvoltare a municipiului, ţinând cont atât de beneficiile de ordin economic ale societăţilor deschise pe perioada nopţii, cât şi de faptul că anumite persoane care muncesc în acest interval orar vor avea posibilitatea să circule între periferia oraşului şi centru. Bucureştiul intră, prin acest proiect, în rândul marilor metropole europene”, a declarat domnul Adrian Criţ, directorul general al RATB.

Da – dar o să folosim transportul nostru de noapte? Asta-i întrebarea.

Liniile sînt gîndite să lege Piaţa Unirii de cartiere, trecînd prin cît mai multe locuri. Dar nu avem linii care să ajute transportul dinspre şi înspre Gara de Nord.

Nu ştiu ce se va întîmpla cu transportul de zi care se se suprapune cu cel de noapte – tare mi-e teamă că, în realitate, vom circula un pic mai prost seara tîrziu (după ora 11) şi dimineaţa devreme, între 5 şi 6… Sper tare mult să nu fie aşa!

Nu ştim deocamdată nici orarul de funcţionare. Nu ştim dacă se va pleca ‘la fix’; nu ştim dacă – în încercarea de a traversa oraşul noaptea – nu va trebui cumva să stăm trei sferturi de oră în aşteptarea unei legături.

Poate o să ştim; şi doar după – şi dacă – o să ştim, o să riscăm să folosim transportul de noapte.

Transportul de noapte trebuie popularizat! Are nevoie de reclamă multă – şi, după o vreme, reclama oficială să se transforme în laude ale călătorilor mulţumiţi – altfel nu se poate.

Oricum – n-o să moară nici un taximetrist de foame. Sigur-sigur!

Dar – ca să nu închei altfel, că e păcat – mă bucur că există, în Bucureştiul zilelor noastre, transport de noapte. Bravo!

comunicatul oficial, traseele – aici

9 comments to o să avem transport de noapte

 • Linia N117 merge la Gara de Nord. Si sper ca de data asta sa aiba un orar fix de care sa se tina, ca traficul o sa fie destul de lejer.

 • hm

  Da – merge, dar cum ajungi – de exemplu – din Berceni, Drumul Taberei, Pantelimon la Gară?
  Nu prea-mi place să-mi dau cu părerea fără să ştiu amănuntele; sper că va fi afişat un program în staţii. Altfel nu o să ştim cît avem de aşteptat în vederea unei legături.

 • Eh, doar nu mergi la gara noaptea. Am impresia ca nici nu circula trenuri atunci.

  Sa afiseze odata si programul, sa vedem cum au gandit toata chestia.

 • hm

  mai ajung trenuri înspre 23.30-24… care mai şi întîrzie.
  Iar la trenurile care pleacă mai devreme de 6 fără un sfert dimineaţa e greu să ajungi, chiar dacă ai metrou la îndemînă.

  Să vedem….

 • hm

  RATB revine cu amănunte suplimentare:
  http://www.ratb.ro/v_noapte.php
  Sună bine oferta pentru intervalele 23-24 şi 05-06.

 • Si tot nu vad programul autobuzelor. Oare pleaca toate la ora fixa? Si liniile de zi nu circulau incepand cu 5 dimineata? Se pare ca, timp de o ora, vor circula si liniile de zi, si cele de noapte…

 • Dar nu prea vad vreun traseu care sa ajunga in zona grozavesti – regie sau spre poligrafiei. Inspre leu parca sunt, la fel si spre tei.

 • hm

  e ciudat, trebuie să aşteptăm mai multe detalii.
  În Regie, de ce să deranjezi taximetriştii? N u-i păcat?

 • florin

  Pe tablele din statiile de autobuz din Bucurestii Noi a aparut deja linia de noapte N117.Daca circula si autobuze n-as putea spune.Cat despre taximetristi ce sa mai zicem:parcheaza oriunde,de la colturile strazilor pana la treceri de pietoni sau statii RATB.Pe vremuri unii dintre cei mai disciplinati participanti la trafic,tximetristii vor sa ne convinga(asa cum spunea un vechi banc) ca pe lume sunt trei tipuri de oameni:oameni buni,oameni rai si soferi.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>