despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Nesimţire… metropolitană

scris de Ando

De foarte mult timp Biblioteca Digitală a Bucureştilor (www.digibuc.ro) nu funcţionează!

Dintr-o inimaginabilă şi (încă) nesancţionată bătaie de joc faţă de contribuabil (respectiva pagină este gestionată de Biblioteca Metropolitană, bibliotecă aflată în subordinea Primăriei Generale) nici măcar în perioada acestei nenorocite pandemii care blochează oamenii în case, nu s-a deblocat accesul la arhivă.

Acum, când mari instituţii de pe mapamond (muzee, filarmonici, teatre etc.) se dau peste cap să ofere oamenilor sechestraţi acces la cât mai multe proiecte culturale online, la noi digibuc zace într-o cruntă înţepeneală, din cauze nedesluşite încă.

Degeaba s-a făcut o petiţie colectivă, degeaba s-a făcut o interpelare chiar de la nivel parlamentar – degeaba curg reproşurile oamenilor interesaţi… nimic nu s-a mişcat!

Eu, unul, de exemplu (deşi, la urma urmei, vorbim de banul public prost gestionat), nu am văzut măcar un răspuns din acela, redactat în stil „limbă de lemn”, din partea Direcţiei Cultură, Invăţământ, Turism din P.M.B. care, conform R.O.F., are în coordonare directă Biblioteca Metropolitană. Ba nu, era să uit! Din când în când, se mai schimbă conţinutul anunţului de „nefuncţionare” de pe site-ul digibuc.

Mă întreb: oare cum trebuie procedat? Cine are adevărata competenţă pentru a interveni efectiv şi a debloca această situaţie penibilă?

2 comments to Nesimţire… metropolitană

 • Madalin Focsa

  Durerea mea cea mai mare.
  Cine are adevarata competenta ? Pai cei care au si DATORIA sa faca ceva: Presedintele, Guvernul si Parlamentul ! Ei sunt cei care trebuia de multa vreme sa preia sub obladuire acest proiect de importanta strategica nationala (Hungaricana, care merge brici si e de sute de ori mai mare, e administrata de Parlamentul de la Budapesta). Cum sa lasi un asemenea obiectiv in ograda unei amarate de biblioteci locale, gestionate de o primarie ? Numai dezinteresul pentru identitate si interes national pe care il au autoritatile romanesti, a dus la asa ceva.

  Ar mai fi o solutie, si mai radicala: apelul la foruri internationale, europene, sensibilizarea UE si a UNESCO pentru a penaliza Romania ca isi bate joc in acest hal de un proiect de importanta europeana, pana la urma.

 • Radu

  Nici siteul nu mai merge.
  Totusi ramane un indicator al „informatizarii” din institutiile statului.
  O RUSINE!
  Sa le puna pe Internet Archive daca nu sunt in stare sa le tina disponibile online.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>