despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

atît de verde!

Cîtă vreme ședem de-o parte și – în loc să ieșim din case și să vedem nemijlocit ce se petrece-n orașul nostru – ne luăm după fel de fel de prăpăstioși, ajungem să credem că trăim așa, într-un deșert de beton, lipsit de cea mai mică urmă de verdeață.

Și după aia, cînd ne lovim de frumusețea Capitalei, ne mirăm cum de se poate să credem toate minciunile astea!

Niciodată, nicicînd, n-a fost orașul nostru mai verde, mai plin de iarbă, mai umbrit de frunze.

Incredibil, nu-i așa?

Bine-nțeles… dar e adevărat!

Nu trebuie decît să ieșim și să vedem.

Iată, bulevardul Unirii, ajuns o panglică de asfalt într-un canion verde! Scuarurile centrale ale bulevardului dintre Cocor și Colțea pe care platanii puși acum patru ani s-au înălțat și deja-s zdraveni! Aleea Mitropoliei, unde te urci ca printr-o pădure! Buzești-Berzei, pe unde poți să mergi pe la umbră! Calea Victoriei, bucăți din Gîrlă, scuarul de pe Lascăr Catargiu, parcul Izvor, piața Aviatorilor, șoseaua Grozăvești – cîte și mai cîte locuri s-au preschimbat total în ultimii ani.

Dar – repet – nu trebuie decît să vedem.

… cu ochii noștri – nu se poate altfel.

5 comments to atît de verde!

 • Dan

  Copaci dați cu var și borduri vopsite. Chiar, oare de ce se dau copacii cu var? Nu am văzut prin alte țări practica asta, iar dăunători sunt peste tot.

 • Vlad Slavici

  Ca exista multe locuri verzi si frumoase nu e de contestat. Dar conteaza si acoperirea, adica cat de aproape esti de zonele verzi in cartierele rezidentiale.

  Sa zicem, de exemplu, ca locuiesti in arealul dintre Calea Plevnei, Ion Mihalache si Calea Victoriei. Acolo sunt foarte putine locuri cu adevarat verzi: https://goo.gl/maps/2oreQEe39jQbPCyq9. Daca ajungi la marginile acestei zone, poti sa mergi ori in Parcul Kiseleff si restul zonei verzi din Aviatorilor, ori in Cismigiu, dar altfel nu prea ai variante. Iar daca ai copii mici si vrei sa mergi pana la un parc cu caruciorul, e foarte greu.

 • hm

  Da.
  Doar constatăm o preocupare destul de bună în sectoarele 3 și 6 pentru îmbunătățirea locuirii în ansamblurile de blocuri unde lipsea verdeața.
  Nu neapărat în sectorul 4 și deloc în 1 și 2. Sporadic în sectorul 5.

  Scuaruri cu vegetație, cu arboret – e drept că vin la pachet cu borduri și betoane; trăgînd linie, e însă mai verde decît înainte.
  Se renunță la „panseluțe” – anii trecuți toată lumea bocea că nu se fac peluze simple, azi însă ne bocim că-s prea multe peluze care, chipurile, se întrețin greu.
  Se bocește de asemenea pentru așa-zisele toaletări și tăieri de coronament; ghici ce? Nu au distrus arborii, ba chiar la un an distanță vedem că au avut succes și că vegetația e frumoasă și mai sănătoasă.

  Repet și aici: în București nu e totul pierdut; situația e tragică limitrof, în noile cartiere rezidențiale.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>