despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

anii ’90 în 240 de poze

Ceva ce ne-a lipsit îndelung: atmosfera bucureșteană de la mijlocul și sfîrșitul anilor ’90 documentată fotografic!

240 de imagini ale lui Peter Hautzinger. Trebuie să le vedeți, pe-ndelete, pe toate… Mai găsiți încă un set de imagini alb-negru; plus altele – la fel de valoroase – direct pe site-ul lui.

… o semnalare excepțională primită de la Volga Neagră.

15 comments to anii ’90 în 240 de poze

 • Dan

  Reclame la țigări și oameni vizibil mai bine hrăniți decât cu 10 ani înainte. De la distanța anilor, mă gândesc că nu puteam să sărim peste etape, ca societate: niște ani de zile am avut de recuperat la nivelul nevoilor primare (mâncare, haine, “entertainment”), de-abia ulterior am scos capul pe geam și nu ne-a plăcut ce vedem.

  • Vlad

   Noi am parcurs in 10 ani (1990 – 2000) din punct de vedere social si economic distanta pe care vestul o parcursese in 50 de ani (1950 – 2000). Desigur ca Romania n-a ajuns la acelasi nivel ca in vest, pentru ca in anumite domenii nu poti comprima 50 de ani de progres in doar 10 ani, iar mentalitatile dureaza mult mai mult sa se schimbe (sistemul de sanatate inca dezastruos e un prim exemplu).

   Pe anumite planuri Romania deja ajunsese la nivelul vestului cam prin 2005 (IT, telecomunicatii, entertainment, economia de consum, servicii de curierat, cumparaturi online). De remarcat ca majoritatea progresului s-a realizat in domeniul privat, fiindca serviciile publice sunt inca foarte invechite in parte.

   Romania a trecut in numai cativa ani:
   – de la TV alb-negru sau color vechi cu butoane, cu acces la un singur canal (89), la TV cu telecomanda si televiziune prin cablu cu zeci de canale (93 – 95)
   – de la telefon fix cu rotativa si cu access interurban foarte scump (familiile se limitau la cateva minute pe saptamana de vorbit cu alte orase) (89) la telefon cu butoane (91-92), internet prin dial-up (96 – 2000) apoi prin fibra optica (2001-2003), telefonie mobila prin GSM (98 – 2000), si smartphone (2005 – 2008)
   – de la magazine specializate (lactate, aprozar, farmacie, plafar, brutarie, cofetarie) (89) la supermarket (95) si hipermarket (2002 – 2003)

   • hm

    Îmi plac bornele astea temporale de care zici, ar fi bazele unei mai bune înțelegeri ale preschimbărilor din anii 90.

    • Vlad

     Ar fi interesant un articol care urmareste timeline-ul acestor schimbari in Romania si cum a reactionat lumea la ele (pe multe le-a imbratisat fara regrete). In occident lumea s-a obisnuit cu ele incet-incet si progresul n-a parut asa subit: in SUA era televiziune prin cablu cel putin din anii 80, daca nu chiar mai demult, si trecerea la net s-a facut cu nu mult timp inaintea Romaniei, dar la noi de la TV prin cablu la net a durat sub 10 ani.

 • TVlad

  Un oras sarac dar parca putin mai demn, inca neprostituat in haina reclamelor nesimtite, omniprezente si latite pe toate fatadele. Cladiri vechi, neingrijite dar avind patina timpului, ferestre de dinaintea invaziei termopanelor aprozar, strazi pietruite si masini mai putine.
  Atitea lucruri ar fi putut fi facute altfel. Pacat. Sa numim asta progres? Greu de raspuns.

 • hm

  Ca mentalitate, deja eram la ani lumină depărtare de vremea lui Ceaușescu.
  Ca nivel și condiții de locuire, nu făcusem mult progres.

  Oricum îs ani pe care-i vrem uitați.

  În fine; mie-mi place că omul ăsta a bătut bine orașul. Chiar bine.

 • hm

  Și strict legat de poze, foarte mult îmi place cum a pus în valoare clădirile pe care le-a căutat.
  Unghiuri bune – azi nu prea le mai poți găsi.
  Bravo.

 • Excelent! In sfarsit am gasit o poza cu o casa de pe Calea Calarasi inainte sa fie macelarita de asian-romanianii care o locuiesc …

 • hm

  oricum, sunt mai mult de 240 de poze-n total, adăugînd setul alb-negru plus ce mai e direct pe site-ul lui

 • TVlad

  Daca am face un colaj “atunci si acum” cred ca ar fi foarte trist. Toti intuim cam cum ar arata dar imaginile fac totul mult mai evident.
  Eu pot sa incerc la mine in cartier (pe Iuliu Maniu si la sfirsitul autostrazii A1). Aici situatia nu e chiar asa de tragica precum in cartierele de case dar, in mod evident, sint schimbari majore.

  • hm

   depinde mult la ce vrem să ne uităm!

   Omul ăsta a surprins grozav, de exemplu, atmosfera lipicioasă de vară, pe care pot să jur c-am fi văzut-o și înainte de Revoluție, dacă s-ar fi făcut poze…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>