despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Radio in Bucuresti – audiente pe sfirsit de 2008

Asociatia pentru Radio Audienta a dat publicitatii cifrele celui de-al treilea val de masuratori ale audientei radio pe 2008 (cel de toamna). Nu sint schimbari dramatice fata de masuratorile din vara; dar sa luam lucrurile pe rind:

  • Pe primul loc ramine Radio 21, care se clatina insa serios dupa plecarea locomotivelor Morar&Buzdugan. Radio Romania ramine pe 2, urcind nitel; pe 3 ramine KissFM, care scade nitel.
  • Radio ZU nu a fost cuprins in sondajul acesta; cu toate aste s-ar putea intelege c-ar avea motive sa fie in realitate pe locurile 4-5, locuri ocupate, pina una-alta de ProFM si EuropaFM, ambele in fireasca scadere.
  • Romantic ramine pe 6, in scadere; pe 7 e MagicFM, care urca binisor – poate si pentru perioada in care Mondenii au avut emisiuni acolo?
  • Vibe creste (e pe 8); in schimb One (11) si ProFM Dance (17) scad – asta e intersant, deoarece sunt toate trei pe aceeasi nisa.
  • Antena Satelor e in continuare pe 9, desi scade. Este singura statie radio care nu emite in FM!
  • Guerilla-pe 10- scade usor, InfoPro-pe 12-urca usor, Cultural-pe 13-scade usor, CityFm-pe 15-scade usurel si Gold (fost Total) sta pe 16.
  • Itsy Bitsy e pe 18 si scade destul de mult; iar locurile 20 si 21 dau o perspectiva trista asupra prabusirii NationalFM, respectiv RFI.
  • De ce nu merge SmartFM? Se afla pe 19 – si nu reuseste sa creasca defel.

Cineva urca – si nu te-ai fi asteptat. E vorba de Sport Total FM, care reuseste sa-si dubleze cifrele si sa aspire la Top 10 in viitor (dac-o tine tot asa, acum e doar pe 14). Dar de ce a prins SPT FM?. Pentru ca-in ciuda celor care spun ca nu exista public, radioul vorbit merge – asta daca si vorbesti ceva; pentru ca alege o muzica decenta; pentru ca incita la dezbateri – chiar daca sint doar sportive si deseori prezumtioase; pentru ca in afara de fotbal mai sint si alte sporturi; pentru un matinal puternic facut de Mihai Pahontu, pentru stilul lui Andy Stanescu, pentru emisiunea de seara a lui Marius Mitran; pentru felul in care oamenii astia reusesc sa-i faca pe oamenii de fotbal sa vorbeasca fotbal cind trebuie doar sa vorbeasca fotbal. L-am auzit aici pe Dumitru Dragomir vorbind jumatate de ora fara sa faca vreo gluma – si asta nu-i putin lucru.

Deci exista public pentru radio vorbit-atunci de ce nu merge RFI? O sa dau un exemplu – unul singur, petrecut acum ceva vreme in programul de dup-amiaza: gazda programului citea o stire despre Regina Elisabeta a Doua a Marii Britanii, la finalul careia se vorbea despre tarile pe care nu le-a vizitat niciodata (a vizitat peste 130 de tari din 1952 incoace – de cind e Regina, dar nu si Irlanda, Israelul, Grecia si Rusia). Stirea a venit la noi de pe The Times si a fost citata de toata lumea – si de RFI – ca atare, fara ca nimeni s-o completeze cu faptul de bun-simt ca nici Romania n-a fost vreodata vizitata de Regina. Ce vreau sa spun? Ca nu-i de ajuns sa citesti lucruri ca sa ai un continut vorbit – mai trebuie ceva-n plus. Tot de-asta nu vad un viitor grozav pentru RealitateaFM.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>