despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

de pe dinăuntru

Aţi văzut? Dacă n-aţi văzut, e timpul să vă uitaţi acum. Bucureştiul ăl vechi dispare discret. Da – am citit despre demolări făcute la marginea legalităţii, despre blocuri-turn care se construiesc şi se vor construi; dar se întîmplă mult mai mult decît scrie la ziar.

Ţineţi minte cum se petrecea treaba în vremea comunismului. Era important să se construiască şi să se vadă. De aceea blocurile se ridicau la stradă, iar în spatele lor rămîneau casele, vilele, străduţele vechi; nenumărate cartiere bucureştene sînt aşa.

Acum se construieşte altfel; în dos, pe la spate; mergi pe stradă, pe lîngă casuţe vechi, şi te gîndeşti ce frumos au scăpat unele zone şi cît de bine arată Bucureştiul vechi, fără să ştii că Bucureştiul ăsta vechi e tot putred.

Da: în timp ce citiţi asta, în spatele caselor se demolează, se unifică loturi; şi mîine răsare un mastodont ca din iarbă verde.

Aşa se construieşte azi.

Eu zic că-n cinci ani de-acum vom fi pierdut din Bucureşti, prin demolare, la fel de mult ca pe vremea comunismului.

20 comments to de pe dinăuntru

 • florin

  Ai dreptate,pe unde te astepti mai putin gasesti un complex rezidential;si sunt atat de rapid si de “hotzeste”construite ca nici nu-ti mai dai seama ce a fost inainte acolo.Ca se demoleaza mai mult sau mai putin ca pe vremea comunismului,nu conteaza,conteaza ca”atunci”,cand se termina un bloc,intr-o luna era ocupat,pe cand astazi,se construieste”ca sa fie ca nu se stie niciodata” sau “sa apucam sa contruim ceva ca dupa aia nu ne mai da nici dracu afara de aici”.Da,Bucurestiul,este putred si pe dinauntru si pe dinafara.

 • Da, se construieste mult, urat si prost, din pacate. Acum ca Buzesti-Berzei nu mai este punctul meu sensibil a devenit zona Orzari-Agricultori-Vlad Tepes. Zona asta reprezinta unul din cele mai vechi tesuturi urbane din oras, dar pentru ca nu este in nici o arie de protectie in nici o nimic (nu ca asta ar fi contat in cazul strazii Buzesti) se construieste acolo ca in 7 pacate. De exemplu casa asta de targovet de la 1815 de pe Mecet 49 ( http://maps.google.ro/maps?f=q&source=s_q&hl=ro&geocode=&q=strada+mecet+bucharest&sll=45.941869,24.978284&sspn=6.907362,19.753418&ie=UTF8&hq=&hnear=Strada+Mecet,+Sector+2,+Bucure%C8%99ti&ll=44.437541,26.126261&spn=0.003463,0.013733&t=h&z=17&layer=c&cbll=44.437485,26.126061&panoid=QOWDpkyw4RiFLpj7TjQNug&cbp=12,16.75,,0,3.45 ) a disparut fara nici o urma, desi in cazul de fata chiar era un monument istoric (am gasit-o in list asta: http://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_monumentelor_istorice_din_Bucure%C8%99ti,_sector_2 ).

  Stiu ca o casa de campie de la 1815 nu se poate compara cu Luvrul sau cu Basilica San Marco, dar era una din putinele constructii civile din Bucuresti ce datau dinaintea Rascoalei lui Tudor, de pe vreme domnitorilor fanarioti.

 • Ando

  Incerc sa fiu mai nuanţat : e adevărat că s-a construit şi se construieşte mult şi zonele de “cartiere”. Sunt destule clădiri noi care se încadreaza în linia generala a zonei dar sunt şi foarte multe stridenţe : începând cu regimul de înălţime ( am numai în apropierea mea câţiva astfel de “biscuiţi imobiliari”,care arată ca nişte ţepuşe între casele alăturate) mergând până la culorile imposibile cu care s-au împodobit unele case sau la ornamentele de prost gust.
  Una peste alta:subiectul este foarte amplu şi nu putem să-l epuizăm noi, aici.Ştiu că o să supăr pe mulţi dar părerea mea este că niciodată construcţiile şi străzile Bucureştiului nu au
  urmărit cu stricteţe o anume strategie…sunt destule zone unde străzile sunt croite aiurea sau amplasarea caselor este
  haotică.

  Poate că asta şi conferă oraşului un anume farmec !

 • Poate că lucrurile n-ar fi atât de grave, dacă noile clădiri s-ar pupa cât de cât cu contextul. Dar nu se pupă. Este un adevărat coşmar! Să vedeţi ce e de-a stânga şi de-a dreapta bulevardului 1 Mai, pe stil vechi, de la intersecţia cu Banu Manta până la Chibrit!

 • hm

  Mihai – ohohoo, chiar la zona aia nenorocită mă şi gîndeam cînd am scris! Se construieşte în draci, dar în draci.
  Pînă nu mergi pe acolo, nu ţi-ar veni a crede.

 • florin

  Ca veni vorba de 1 Mai:oare al cui e turnul,din otel si sticla,de pe dreapta cand mergi spre Pta.Victoriei?Am vazut diverse stadii ale constructiei acestei cladiri.Din cate imi aduc aminte nu s-au facut nici un fel de lucrari pt.o parcare adiacenta cladirii.Cand va fi data in folosinta(acum este doar un magnet pt.praful din zona)unde vor parca angajatii firmelor din cladire si unde clientii?Ce sa mai spun de cladirile din zona,care mai de care mai de alta-data.Pe relatia B.Manta-Chibrit cele mai mortale sunt zonele de peste drum de cele doua piete,1Mai respectiv Domenii.

 • hm

  Clădirea aia nu este nici acum, după aproape 4 ani de la finalizare, recepţionată.
  Are parcare subterană – destul de mare chiar.

 • Ando

  Ref la turnul de pe 1 Mai am şi eu o întrebare :ştiu că este un litgiu,nu mă interesează detaliile …dar plăteşte cineva impozit pe clădire, cum plătim noi toţi pe “cutiuţele” de la bloc în care locuim ?
  Partea cu litigiul mă lasă rece…

 • hm

  interesant.
  nu ştiu dacă poţi plăti impozit pe o clădire nerecepţionată legal.
  … poate pe teren?

 • În afară de litigiu, clădirea aia mai are o bubă, mare, de proiectare. Înţeleg că băieţii s-au zgârcit la un sistem cu contra-greutate, care ar fi trebuit să amortizeze deplasările la vârf, în caz de vânt. Dacă e adevărat ce-am auzit, că în tunelul aerodinamic macheta a dat deplasări de un metru faţă de verticală pentru clădirea reală, atunci e ca în zicala aia: nasol moment, mişto colivă…O să zacă acolo mult şi bine.

 • Ando

  Deci ce sa inteleg eu oameni buni: faci o ditamai cladirea in mijlocul orasului,cu sau fara contragreutate, deci si in bataia vantului 🙂 si pentru ca nu e receptionata !? e posibil sa nu se plateasca impozit la stat…
  Sa presupunem ca (Doamne fereste!) bate vantul mai tare si pica peste celelalte din jur …cine plateste ?

 • hm

  păi, dacă nu e recepţionată – nu prea ai nici cum s-o asiguri.
  în tot acest timp orice eveniment ar sta în culpa constructorului.

 • cred ca mai era nevoie de o schema…una in care apar si investitiile autoritatilor 🙂

 • florin

  Va dati seama ca in cazul unei furtuni mai puternice or sa zboare geamuri peste 1Mai si Dr.Felix,mai ceva ca OZNurile peste Zona 51.

 • Cata

  Dar de Asmita Gardens nu se zice nimic? Umbla o vorba prin targ ca,cladirea mai inalta din complex ar avea la varf,o inclinatie maricica.Oricum,sa faci ditai turnurile in smarcurile alea este o mare realizare.Nu ca nu se pot face,tehnic vorbind,dar nu cred ca a fost cazul.Prea mare efortul.Ieftin construit,repede si vandut pe o palarie de bani.
  Iar ce zice Florin despre geamuri zburatoare,stati sa vedeti ce o sa fie in timpul si mai ales dupa primul cutremur de peste 7 grade.

 • Ce bucurie să ai, să locuieşti în stupurile alea? Sunt inuman de mari, şi făcute din economie, dar vândute la preţuri demente. Oricum blocurile comuniste sunt parcă mai umane. Mai ales ălea de patru etaje.

 • Na, c-am luat-o pe urmele Ebei! Stupii, evident! Ce idiot sunt!

 • florin

  Trebuie sa incep sa urmaresc”stirili”ca sa nu mai pun intrebari idioate de genul:al cui e spatiul cuprins intre Cal.Floreasca si Barbu Vacarescu(sau Vacaroiu,nu sunt sigur)si care are la unul din capete Sos.Pipera cu actualul pasaj.E de fapt o gaura imensa in care de ani de zile nu se misca nimic.Un prieten mi-a spus ca o zguduiala de 5grade ar fi de ajuns ca sa vedem diverse geamuri facand pe avioanele.

 • Dan

  La Pipera e terenul unei foste fabrici; cred ca toti stim ce s-a intamplat cu fostele fabrici, nu? S-au falimentat, privatizat, cumparat pe nimic – eventual au schimbat si proprietarul de cateva ori; asta pana prin 2003-2005. Ulterior s-au vandut pe bucati la fiare vechi, terenul a fost nivelat si in mare parte asa a ramas in asteptarea unor vremuri (imobiliare) mai bune. Eu zic sa incepi sa te uiti la “Life after people” pe History TV sa vezi ce o sa se intample in urmatorii vreo 20 de ani cu terenurile alea 😀

 • florin

  “Life after people”este unul din documentarele mele preferate si cred ca in afara de Cernobil URSS si Centralia U(RS)SA,s-ar mai gasi si pe la noi prin ograda cateva locuri ce par “after people” si care risca sa ramana asa.Foarte interesant”Trashopolis”pe Discovery World.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>