Fraților, se construiește căcălău. Pornim prin tot orașul, luînd urma noutăților.
… casa „fanion” a parcelării Delavrancea – ce curprinde străzile Clucerului, Ady Endre și Sándor Petőfi – e aceea a arhitectului Trajanescu. Ajunsă-n ultimii ani într-o stare dezamăgitoare, o vedem acum în reparații.
Din serialul cu case căzute am mai pierdut una – pe Maltopol 8 deja se construiește ceva mai înalt în locul căsuței demolate între timp.
Următoarea s-ar putea să fie mai norocoasă; la Acvila 25 șantierul e timid, deocamdată.
A venit și vremea valorificării intensive a șoselei Tudor Vladimirescu, ani de zile uitată pîrloagă. Se construiește repede și înalt înspre Gheorghieni și pe partea cealaltă – spre Trafic Greu – s-a mai curățat teren. Încă nu s-au demolat fosta fabrică de articole de cauciuc și nici clădirile REBU. Rezistă și fostul Depozit de hîrtie.
Ajungem pe Șerban Vodă – la 107 s-a băgat la consolidare Primăria, dar șantierul nu avansează.
… oricum o să fie eclipsată de pachebotul de lîngă ea, apărut pe colț cu Valerian Prescurea.
Pe Constantin Bosianu 27 construcția nouă crește; coaja vechii clădiri va rămîne de kiki. Colțul cu strada Slobozia e și el ras și o să apară ceva aici numaidecît.
Se „curăță” bucata dintre Vasile Pârvan și Știrbey Vodă a căii Plevnei; deocamdată a dispărut casa de la numărul 52 – cea de la 54 nu – iar mai încolo, lîngă prăvălioara de la 66, se-ntîmplă ceva.
A – iată și colțul demolat de pe Berthelot 21 – a ieșit un bloc. Mai e o casă prăpădită, în josul fundăturii, pe stînga.
Mai menționăm o renovare reușită pe Bulevard colț cu Brezoianu, una-n lucru tot pe Bulevard, vizavi de foata primărie a sectorului 5, alta pe Spiru Haret 10 și progresul hardughiei de pe Cazzavilan, de vizavi de părculeț – unde fusese ani mulți un loc viran; și mai e loc de construit pe aicea!
… și da – turnul de ascensoare e tot mai mic – demolarea merge încet dar sigur.
In mod ciudat casa lui Trajanescu nu e in lista monumentelor. Din cauza acelui proiect in executie Institutul National al Patrimoniului s-a sesizat si a cerut clasarea de urgenta si s-a pronuntat impotriva extinderii nefericite care urmeaza a o stalci. Sper ca intre timp or fi remediat ce era acolo in neregula
Trebuie să urmărim – mai trecem.
Cred ca vazusem si la voi scris aici mai demult despre acea mica zona dar cladirea aceasta de pe Intrarea Galati a fost deja demolata (https://www.google.com/maps/@44.4518575,26.110913,3a,75y,224.62h,94.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1sWqv8cCK8ZlSD4OeuMBkP1w!2e0!7i13312!8i6656). Pacat de ea, asa ochiometric imi pare a ceva de pe la 1870-1880, acum nu mai e nimic. A, si peste Vasile Lascar, pe locul fostului depou, aproape ca au terminat de construit blocurile care i-au luat locul.
O altă zonă – cea din spatele canionului Ștefan cel Mare – care se “curăță” rapid
Pacat de frumoasele case vechi care dispar. E adevarat ca multe sunt in semi-paragina, dar demolarea ar trebui sa fie solutia doar cand nu se mai pot reconsolida. Stim, insa, ca altfel merg lucrurile in Romania.
Multumiri, SimplyBucharest, ca documentati istoria mica a acestui oras. E bine de stiut cum se schimba arhitectura capitalei, chiar si daca nu sunt schimbari pozitive.