despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

falimentul sistemului corporatist

… şi fuse a doua zi în care nu s-a găsit apă minerală. Stocul de sticle la 1 litru jumate şi 2 litri s-a terminat şi de-abia spre seară tîrziu a-nceput să se facă aprovizionarea.

Da – asta se-ntîmplă în cea mai modernă reţea de vînzare cu amănuntul – la Mic.ro, care a uitat că un client pierdut, pierdut rămîne.

Atît de modernă, încît comenzile  şi aprovizionarea se fac din sistem.

Şi dacă sistemul zice că magazinul numărul X trebuie aprovizionat cu patru cornete de îngheţată, apăi generează o comandă şi-o factură şi un camion de două tone vine la magazinul X şi livrează cele patru cornete de îngheţată. Dacă n-aş fi văzut-o cu ochii mei, aş fi rîs. Dar nu rîd.

Tu – în magazinul tău, pe care-l ştii şi-l conduci – n-ai voie să ai stoc de apă, bere, seminţe şi ţigări, acuma în inima verii. Apa, berea, seminţele şi ţigările vin cînd zice sistemul că trebuie să vină.

Tu – în magazinul tău – te poţi da cu c*rul de pămînt o săptămînă; comanda vine cînd zice sistemul că trebuie să vină.

Ăsta e falimentul sistemului corporatist devenit, în sine, raţiune de-a fi.

Sistemul corporatist trebuie să ştie în orice moment unde şi ce nu merge bine – şi ştie!

Sistemul corporatist nu vrea să facă; e suficient să ştie în orice clipă la cine e vina.

Atîta doar, că sistemul corporatist nu ştie să zică că vina este tocmai acelor care-l aplică orbeşte.

7 comments to falimentul sistemului corporatist

 • Dan

  Filmul “Idiocracy”; acum cativa ani era o comedie neagra, acum e un documentar. In acel film “computerul” ghida viata oamenilor – computer programat de-a lungul anilor de catre cine stie ce redusi – iar o schimbare cat de mica a parametrilor de functionare rezulta imediat in schimbari majore asupra vietii oamenilor. Gen personajul principal propune ca irigatia campurilor agricole sa fie facuta cu apa si nu cu bautura energizanta iar efectul imediat e cresterea somajului 😉 Dar oricum, sa vezi ce urlete vor fi cand va ramane Patriciu fara bani sau va concluziona ca a tras apa la toaleta dupa ei…

 • Da’ nu era mai inteligent din partea lui să facă o franciză din Mic.ro, şi să le lase băieţilor o mare libertate de mişcare, impunând doar un sortiment minimal şi o foarfecă de preţuri? Aşa, ca acum, nu face nicio economie!
  Băiatul ăsta merge din eşece în eşece. Ceea ce mă face să cred că el a fost doar o marionetă în cazul Midia-Năvodari, şi că nici nu are miliardele alea despre care se vorbeşte.
  Cât despre corporaţii, orice sistem puternic centralizat şi planificat sfârşeşte prin a deveni neperformant, pe măsură ce are de gestionat o complexitate în creştere.

 • hm

  Mic.ro are si franciza, mi se pare ca magazinele alea merg altfel, un pic mai bine.

 • Radu

  Bre, hai sa fim seriosi. Micro e doar un alt exercitiu in futilitate al lui Patriciu. Omului i-a mers cu Rompetrol si acum incepe s-o arda Becalian. Se pricepe la toate si la nimic. Defapt un ERP (cum il cheama pe “sistemul”) este o idee foarte buna si daca e folosit asa cum trebuie, e ajuta enorm. Aia dela WalMart il folosesc cu succes de cativa ani si le-a redus considerabil costurile cu inventarul pentru ca marfa ajunge cand trebuie. Dar domnu’ Walton nu e asa desptept ca-conu’ Patriciu. Aia-i!

 • O, da! Just in time, la Românica! Cu drumurile ei, cu căile ei ferate, cu seriozitatea producătorilor şi transportatorilor ei! O, da! Meserie! Succesuri multe!

 • florin

  Cred caC.G are dreptate;Patriciu e prea”VIZIBIL” ca sa fie miliardele alea toate ale lui.Se vede asta si dupa cateva afaceri pe care le-a facut cu capul lui.Si mai sunt destui “afaceristi” de genul asta.

 • Sa fim seriosi… Patriciu a bagat banii si alti gestioneaza afacerea si o gestioneaza cam prost deocamdata … Probabil nici nu sunt prea interesati momentan, merg doar pe extindere … Ulterior se regleaza si se optimizeaza. Deocamdata merg pe bugetele de dezvoltare. Oricum, pe mine momentan m-au pierdut de client … nu au niciodata dar niciodata Kent 8 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>