despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Nu vă fie frică, „strunga” nu pică!

scris de Ando

Revin un pic la Calea Călăraşilor: „Această axă bucureșteană pornește din Piața Unirii cu o lărgime generoasă și mai apoi începe să varieze. Ba are două benzi pe sens plus linie de tramvai, ba are o bandă plus tramvai, ba are numai linie de tramvai. De aici urîțenie, gîtuituri, haos”.

Articolul nostru de acum doi ani şi ceva, a iscat – cum era de aşteptat – discuţii şi comentarii „pro” şi „contra” supralărgirii acestui tronson încorsetat în limitele vechii artere. Pentru că, în esenţă, aici este „buba”.

Şi atunci, cum justific afirmaţia categorică din titlu?

Păi, cu ceea ce se vede, concret, pe teren. Uşor-uşor, pe acest segment de drum, devenit o veritabilă „strungă” pentru circulaţia din zonă, s-au ridicat, pe ambele părţi, multe clădiri noi. Iată câteva exemple, începând cu vechiul nostru „client” adică scheletul de beton care sluţeşte şi acum, bine mersi, intersecţia de la Hala Traian:

Chiar anul ăsta, în perioada stării de urgenţă, la nr. 144, mai precis, pe colţul cu strada Prof. Mitriţă Constantinescu, a mai demarat un şantier!

În această situaţie, despre ce sistematizare mai putem discuta? Eu unul, nu cred că se va atinge cineva de aceste noi clădiri. Mai mult: sunt convins că vor mai apărea alte „plombe”. A, că din când în când, subiectul va fi repus pe tapet pentru (re)înfierbântarea spiritelor, tot ce se poate. Dar, cel puţin pentru mine, este evident că sunt slabe, foarte slabe şanse să fie corectată, într-un orizont de timp apropiat, această „anomalie” urbanistică a Bucureştiului.

listă de articole selecționate despre infrastructură – aici

3 comments to Nu vă fie frică, „strunga” nu pică!

 • Largirea presupus a Caii Calarasilor era prevazuta a se face prin exproprieri pe celalalt front. Alinierea ar fi fost Hala Traian. De aceea, toate cladirile interbelice de pana la str. Sf. Stefan, inclusiv mzeria de bloc “confort 3” din ani ’50, sunt retrase fata de aliniament.

  • Ando

   Pai tocmai asta e problema: noile cladiri din pozele 8 si 10, sunt construite pe partea cu Hala Traian si nu sunt deloc retrase fata de aliniment!

 • Cristian M Ioan

  @adrian,
  Multumesc, nu stiam!

  Din 1988 cand m-a demolat, nu am mai avut motive sa trec pe acolo, insa da, tin minte bine “toate cladirile interbelice de pana la str. Sf. Stefan, inclusiv mzeria de bloc “confort 3” din ani ’50, sunt retrase fata de aliniament”
  Culmea, in 1985 si facusem trei poze acolo, spre Sf.Stefan, in perspectiva demolarilor.
  Se poate observa ca vechile case erau mai la strada, in vreme ce cldirile interbelice AU acea retragere …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>