despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

kent click

a fost – şi este încă – succesul anului pe piaţa de ţigări.

nu credeam că o ţigară mentolată va prinde în halul ăsta; ştiu oameni care au fumat ani de zile L&M sau Malboro roşu şi anul ăsta au trecut pe Kent click. În loc să vă pun poza pachetului mai bine vă arătam o scrumieră cu 40 de chiştoace, toate de Kent click – fumate de vreo doişpe oameni diferiţi într-o dimineaţă, la cafea.

Ideea – pentru cei care nu ştiu despre ce vorbesc – e simplă. Kent a făcut o ţigară  în filtrul căreia a pus o biluţă cu ceva mentolat. Dacă nu apeşi filtrul, ai o ţigară normală. Dacă apeşi filtrul, biluţa se sparge şi ai o ţigară mentolată mişto. Marlboro (altminterea producătorul unor ţigări mentolale clasice foarte bune) a venit şi el cu o idee asemănătoare, însă mentolatele sale au iz de pastă de dinţi şi n-au avut succes deloc.

Ştiu; e o idee, un gadget – dar a prins. E o ţigară care se fumează mai uşor decît una obişnuită (fără să fie neapărat mai light) – aşa că s-au cumpărat şi s-au fumat mai multe pachete decît în mod tradiţional. Kent rămîne, cred, cea mai vîndută ţigară. Păi nu visam noi, acu mai bine de douăzeci de ani, că o să fumăm Kent, o să bem ness, o să ne luăm Dacie ca pentru export, o să ne uităm toată ziua la filme la televizor? Uite că visele astea s-au îndeplinit. Visele idioate se îndeplinesc întotdeauna.

FUMATUL FACE RĂU
mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

12 comments to kent click

 • ce vorbă mare ai spus…”visele idioate se împlinesc întotdeauna”!

 • Ando

  Ca sa fiu cinstit, din păcate, nu toate visele mele idioate s-au împlinit:-(
  Şi,ca să fiu şi mai cinstit, o să încerc şi eu acest Kent click
  de care nu ştiam.
  Totuşi, parcă îmi amintesc că ţigările străine de dinainte de ’89-care ajungeau la noi, aveau “personalitate” …adică se cunoştea când aprindea cineva un Kent!
  Acum aromele s-au uniformizat.De aia,prefer măcar mentolatele.

 • hm

  copii, vă rog să nu v-apucaţi de fumat!

 • Am fost fumător, până s-a născut fiu-meu, în 1987. Dar de mentolate mi s-a aplecat în armată, pe care am făcut-o, ca TR, la actuala Romavia, în 1974. Ţigările ni le cumpăram, foarte ieftin, din Aeroportul Otopeni, de la…aţi ghicit! vameşi! Le căram cu marmita! Cum plecam în oraş de vineri până luni dimineaţă, făceam mici servicii celor din Bucureşti, le cumpăram ţigări mai ieftine. Aşa m-am pomenit, într-o vineri seară, după anularea permisiei, pe motiv de pufani lipsă la trupă, cu un cartuş de Salem şi fără obişnuitele mele Camel fără filtru. Pe care mi le cumpăram din oraş. Şi am fumat Salem. Mentolate. De atunci până şi mirosul de ţigară mentolată îmi întoarce stomacul pe dos! Aşa că să nu aud de mentolate!

  Cât priveşte lipsa de aromă de acum, totul vine de la sosul în care se pune tutunul, înainte de a fi transformat în “macaroane”. Sosul cel mai banal e un soi de compot de prune. În anii 60-70 se adăugau o mulţime de lucruri în sos, inclusiv canabis(în Camel-ul fără filtru. Abia târziu am aflat de ce îmi plăceau atât de mult! Şi tot de asta au fost interzise la fabricaţie, la sfârşitul războiului din Vietnam, când autorităţilor americane li s-a “luat” un văl de pe ochi). Înţeleg că se scot diverse arome, pentru a le face dezagreabile. Deşi dependenţa o dau alte substanţe, care nu pot fi scoase(atunci când nu le adaugă fabricanţii!). Ipocrizie…

 • Dan

  Cu visele idioate e simplu… nici pestii din acvariu nu vad apa 😀

 • […] la urmă or să dispară şi bătrânii ăştia care ne-au incomodat atât de mult. Dorinţele noastre idioate se vor împlini. Vom deveni noi, la rândul nostru, bătrâni. Vom fi călcaţi pe nervi nu de cei ca noi, ci de […]

 • Alex

  Kent !!! Dulci amintiri “trase pe nas”, gat si daca se putea…si pe urechi !! M-as “arunca” sa pun si eu cateva intrebari..poate-poate ne lamurim, cum de a ajuns tigara cu pricina sa aiba popularitatea incredibila in RO…ridicata pana la rangul de “valuta neoficiala” ?? Inainte de acest lucru insa, as dori sa remarc unele “specificitati comerciale” ale “minunatului pachet alb cu castel” (?)
  – in UK, Kent-ul nu a fost comercializat nici in anii ’70/80..si nu exista nici acum !
  – in USA, brandul respectiv s-a aflat in permanenta undeva catre locurile 10-12, in materie de cota de piata; in prezent (vara trecuta) nu l-am putut gasi la NY decat la Mall ! Deduc ca, nu a fost niciodata o tigara ce s-a dorit populara…dar nici un “brand aspirational” ?
  – cine oare (ii dau o bere) a avut ideea importului de Kent ? Desigur ca, nu erau tigari scumpe in USA, intre 1979-1985, de ex. pretul lor de retail a evoluat intre 0.39 si 0.62 USD !..iar en-gross, evident ca mult mai putin !
  – cum au ajuns atat de populare ? Am intrebat pe cineva, care n-a fumat toata viata lui decat Kent, din 1960 si pana in prezent, raspunsul a fost succint si demn de un manual de Marketing, la subcapitolul “Brand Awarness” – erau albe, lungi si elegante !!
  – nu stiu cum, popularitatea tigarii respective a fost atat de mare incat a “contaminat” tot Estul..se cumpara/fuma..mai in toate tarile (ex)..poate mai putin in RDG..
  – nu am informatii economice fundamentate, ci doar bazate pe “zvonistica”..cum ca ar fi existat fabrici de tigarete in Jugoslavia si Polonia ! Evident insa ca, romanul putea face deosebirea intre “original” si…facut la sarbi ! Ca o paranteza, nu stiu ce Merceologie se mai studiaza azi pe la ASE, dar atunci eram toti “doctori, fara facultate” in a recunoaste calitatea si (in)semnele specifice ale marcii de origine !
  – comercializarea Kent-ului a ridicat la rang de simbol chiar o strada din Bucuresti (str. Kent) aflata undeva in Tei..unde era “mama” comertului, alaturi de Covaci,Selari,toate caminele studentesti din Regie, care se respectau “cat-de-cat”, etc.
  – in Shop, “retrogradat” la statutul de “Comturist” ultimul pret (de dinainte de “deranjul din ’89) al unui pachet a fost de 1.55 USD; ca sa va faceti o idee,neoficial, 1 USD ajunsese in 1989 undeva la 100 Lei, la prima mana si intre 100-150 Lei…la mana la care apucai !!! Ca o consecinta Kent-ul se vindea cu 125 Lei (maximul, pe care l-am apucat eu) la “blocurile diplomatilor” de pe Calea Mosilor/Str. Vaselor/Fainari, direct de la sursa, cu riscurile de rigoare de a fi alergat si priponit de Militie pentru “relatii cu cetatenii straini” si “detinerea ilicita de marfuri de contrabanda” ????!!!…asta pentru cine nu avea “talpa-iute”..
  – in camine, la mare, pe Covaci aparusera si celebrele “tepe”..luai cartusul de Kent – in cel mai bun caz plin cu tigari Cismigiu, ce semanau bine cu originalul – in cel mai rau caz- cu Carpati s-au chiar plin cu “calti”..

 • hm

  Cişmigiul era, din depărtare… aproape Kent! Doar de aproape… îl trăda fumul, nu era aşa… parfumat!
  În 88-89, pînă şi BT-ul cartonat era bun de şpagă…

 • Alex

  …adevarat ! Ma refeream la faptul ca, in locul tigarilor Kent din pachet/cartus erau introduse Cismigiu ! Asta daca “teparul” era constiincios si milos…(?)- daca nu carpe murdare s-au calti ! Oricum Cismigiul, daca-mi aduc aminte a avut o aparitie meteorica pe piata tigaretelor disparand atunci cand inca mai avea filtrul din “acetat” si nu ajunsese din hartie igienica, precum la bietele Amiral,Snagov, Dacia,etc.

 • hm

  acum se folosesc in loc de pachete de tigari, bucati taiate frumos de BCA. Mai ales unde se cumpara la repezeală și la cartuș, țigări de contrabanda.
  Cismigiu mai era și in 1991, dar atunci deja aveam Assos, L&M de Lygett&Myers, Bastos…

  citisem undeva că, oficial, în acei ani NU se importase Bastos – dar era pe toate drumurile, ba chiar avea și reclame.

 • Alex

  ….lumea evolueaza..bucati de BCA = Genial ! Am ras “ca un cocosat”…Ce inseamna Dom’le si capitalismul asta…

 • hm

  aparent BCA are cam aceeasi greutate…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>