despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Salvaţi Circul de Stat

ştiţi problemele Circului de Stat. A trebuit să-şi mute menajeria pentru că terenul pe care se afla a fost retrocedat. În fine; cică s-a mutat temporar altundeva prin parcul din spate. Da’ nu asta vreau să vă spun; din punctul meu de vedere, Circul şi-a făcut-o cu mîna lui. Mizeriile de spectacole, biletele scumpe şi şuşele de cursă lungă l-au transformat într-un loc scîrbos.

… priviţi afişul ăsta. Hai! dă-o-ncolo! Ăsta e Circul care astăzi se plînge că e dat afară, că nu mai are unde să-şi ţie animalele, că nu e lăsat să facă act de cultură, că este subminat şi aşa mai departe.

Uite, dacă cineva-mi promite că o să-i ţină sub lacăt – în menajeria Circului – şi pe Aurelian Temişan, şi pe Monica Davidescu, şi pe Maria Buză, eu mă apuc să înfiinţez asociaţia Salvaţi Circul Globus.

11 comments to Salvaţi Circul de Stat

  • Da’ de ce să-l salvăm? Nu, pe bune: de ce? Doar pentru că trebuie să avem şi-un circ? Ştiu, arta circului, aia, aia. Dar ce au făcut să merite salvaţi? Pur şi simplu e de stat cu numele, pentru că a devenit o afacere privată, care înghite şi nişte bani publici. Iar ăia de zic că au pământ acolo sunt parcă din familia Tonola, mare circar la viaţa lui. Care ce s-au gândit să facă pe locul ăla? Un falus de sticlă! Asta e! Fie-i ţărâna(molozul) uşoară!

  • Cladirea este una speciala, unul dintre simbolurile arhitecturii romanesti din anii ’60. Ar trebui inclusa in lista monumentelor istorice. Nu stiu daca nu cumva e deja in lista … ma duc sa verific. Nu stiu ce sa spun despre institutia in sine.

  • hm

    Clădirea – da.
    instituţia – nu.

  • Harvey

    Locul Monicăi Davidescu şi al Mariei Buză ESTE la circ. Locul animalelor este în pădure, stepă, savană, în general în locuri în care nu le electrocutează nimeni. Deci să nu-l salvăm.

  • Poţi face din clădire un centru de interes? O instituţie culturală? Ştiu că este reprezentativă pentru arhitectura anilor 60(a fost o perioadă fertilă în domeniu, nu suficient cunoscută). Dar nu poţi lăsa clădirea fără o funcţie, că se alege praful. Şi nu ştiu ce mă face să cred că cineva a pus gând rău şi Romexpo.

  • @adrian, @Constantin Gheorghe

    Slava Domnului, chiar daca ar fi sa ramanem fara Circ si fara Romexpo va ramane intotdeauna cladirea Politehnicii ca reprezentativa pentru late-60s – early 70s . De-a lungul anilor atatia studenti au incercat s-o darame (inclusiv subsemnatul), ba’ cu cate un acatist ba’ cu cate o injuratura, si tot degeaba, cladirea rezista 🙂

  • florin

    Din cate am auzit ROMEXPO e pe lista”dezvoltatorilor imobiliari” sau mai bine zis rechinilor imobiliari.Cele doua turnuri de la intrarea principala se pare ca vor masca stergerea de pe suprafata capitalei a acestui complex de cladiri.Vanghelioanele,concertele si expo-targurile sporadice nu vor putea sa salveze complexul.Din zona respectiva a mai disparut si IRA Grivita si in afara de doua cladiri de firme este camp intre str.Putul lui Craciun si Piata Scanteii.

  • Mihai, şi eu, şi fiul meu suntem absolvenţi de Politehnică: eu, Aeronave, el Calculatoare. Nu aş zice c-am iubit prea mult clădirea aia, deşi, sincer, îmi place, ca arhitectură. Dar nu era foarte practică. Părerea mea. Am fost acum vreun an pe acolo. Arată ca dracu, deşi au fost încercări de a o menţine cât de cât civilizat. S-a construit în jurul ei, nu mai are deschiderea aia care o făcea suportabilă. Păcat. Poate ar trebui investit în ea. Cum ar trebui investit şi în clădirile vechi, cele de la Gara de Nord. Unele au fost refăcute, dar nu ştiu cât de în spiritul epocii. Păcat că facem totul din sărăcie. Decât să aruncăm banii pe asfaltări care se spală la prima ploaie, mai bine investim în educaţie. Dar nu mai are Nuţica bani de Vuittoane!

  • Ando

    Şi totuşi,eu cred că Circul trebuie să rămâna şi ca instituţie;
    de multe ori, când aştept în staţie,trec autobuze care duc copiii la spectacolele de la circ; sunt aşa de haioase mutriţele prichindeilor lipiţi de geamuri !
    Copilăria,zic eu,chiar acum in mileniul III, nu trebuie să treacă fără măcar un spectacol de circ veritabil (nu la televizor, nu pe net.

    @mihai: foarte mişto materialul “Bucuresti,arheologie urbana”,
    Ideea e deosebita ; aştept urmarea…

    Zic şi eu câte ceva despre ROMEXPO: dec 1989 le-a pus “pe tavă” averi incomensurabile multora în ţara asta; aşa se face că unii au pus mâna pe pavilion,teren, adică pe vechea întreprindere de târguri şi expozitii şi acum sunt ROMEXPO SA.Deci dpdv legal nu mai e nimic de făcut : ei taie si spânzură fiind companie privată.
    Ca părere personală : nu cred că ( mai ales cu actuala situaţie economică)vor renunţa la pavilion.

  • Nu stiu care e faza cu afisul, dar eu am vazut spectacolul in cauza, Micul Paris, si am fost impresionat. Pacat ca nu sunt mai multe astfel de spectacole in Bucuresti.

  • Adrian

    Circul trebuie sa ramana si ca institutie si cladirea…cladirea este superba, este unica in lume si nu stiu cati mai sunt in stare in Romania sa faca una asemanatoare…in plus nu poti desfiinta o institutie care timp de 60 de ani si a facut un nume si a fost iubita de milioane de oameni….mai bine am desfiinta televiziunile!! ca ele nu produc nimic bun, decat prostesc poporul si il conduc spre incultura si prost gust!!…si e mai usor sa desfiintam decat sa incercam sa salvam si sa facem productiv???eu zic ca o alta conducere a circului, cu experienta in domeniu ar putea sa readuca circul la viata!!…Romanii doresc circ, dar circ de calitate, dovada sta faptul ca Cirque du Soleil a vandut in Romania 40 000 de bilete in doar o saptamana!!!Si uneori spectacolele de la Circul de Stat erau la fel de bune ca ale celor de la Soleil

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>