despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

locuri și nume V

Cînd îi intră bucureșteanului ceva-n cap, greu îi mai iese!

Și așa și trebuie – amintirile și legendele colective fac și definesc un oraș, mai dihai ca nomenclatorul stradal!

De asta ne place – chiar dacă uneori ba nu-nțelegem, ba ne calcă pe nervi – să păstrăm vii numele unor locuri din Capitala noastră.

Mai ales ale piețelor, fiindcă-s cu adevărat puncte de interes!

Și chiar cînd nu mai au vreo semnificație, tot ne-ncăpățînăm să nu le aruncăm numele la gunoi.

Pomenim încă de Sălăjan, Moghioroș și de Muncii; pieței Gemeni tot Galați îi zicem; bercenarul tot la Big merge, nu la Piața Sudului; după ce ne-am luptat – subversiv – în anii comunismului să păstrăm numele pieței Domenii, azi îi mai scăpăm un 7 Noiembrie. Matache rămîne Matache, Chibrit rămîne Chibrit, Chirigiu tot Chirigiu e, deși toate locurile astea și-au pierdut din însemnătatea publică. Bobocică a străbătut vremurile Vitanului, pierzîndu-și, însă… genul: azi lumea-i zice Bobocica.

Doar că atunci cînd ne scoatem un nume din obicei, păi cam îl scoatem de tot. Uite – tocmai ce am văzut că rondului de la Izvorul Rece nu mai vrem să-i spunem „Pache”; și mă tem că n-o să-i mai spunem așa niciodată.

Ce-mi place poza asta de prin 1990! Dovedește că foloseam încă numele interbelic de „Parcul Rahova” (cu sensul vechi de parcelare, nu de parc-parc) pentru intersecția Rahova-Soldat Vasile Croitoru… deși Piața Rahova era la doi pași!

… răspîntii, oboare, tîrguri ori piețe agro-alimentare, piețele noastre au nouă vieți și istoria celor mai multe e veche și neștiută îndeajuns: ia, de pildă, ziceți cînd a apărut Piața Dorobanți.

6 comments to locuri și nume V

 • C.D. Mocanu

  Dealului Patriarhiei mai marii Bisericii Ortodoxe Române îi zic Colina Bucuriei!

 • De cate ori vad pozele astea imi aduc aminte de toate autobuzele epocii. Nici acum nu-mi explic cum de puteau ajunge atat de zdrelite pe dinafara. Ca le zdranganeau usile pot sa inteleg dar cand vezi partea de coronament, la afisajul de linie, la baghetele laterale de preluare a apei, la grilele si farurile alea … cum puteau partile astea sa fie atat de busite, zgariate si de jegoase !?

 • Cristian Ioan

  Foarte corect!
  Eu nu sunt fan Pingelica, dar tot ma refer la Magistrala, Opereta, Muncii (nici parintii nu ziceau Bariera Vargului, iar de Hurmuzache, cine stie??), Posta centrala sau … liceul Zoia Kosmodeminaskaia!!
  Acum este oficial Bulevardul Pache, dar rondul tot Izvorul rece ramane …
  Si d, dupa mutarea in Vitam, auzeam merau de Bobocica, la feminin.
  Iar parintii ziceau Piata NATIUNII pentu Unirii, si Mitropolie pentru Patriarhie ..

  Cui ii este dor de autbuzele rablagite din Iepoca de Aur, poate sa mearga cu tramvaiul. Multe sunt vechi, zdarangane rau, dar si mai vechi si nereparat este terasamentul, sina. Nu, nu la mine pe calea Vitan, sau pe lonia lui 41, care este intretinuta, ci pe Bulevardul Mihalache!

 • hm

  Nici la Timpuri Noi nu mai e niciun Timpuri Noi…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>