despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

luaţi o pauză.

Septembrie e deja pe sfîrşite, serile se lasă tot mai repede, iar dimineţile sînt reci; ce semne mai vreţi ca să vedeţi că-i toamnă în toată puterea cuvîntului?

Toamna e frumoasă în Bucureşti. O să vă pară rău dacă nu scoateţi nasul afară. Vă zic eu.

Da – nu aveţi timp; da – trebuie să lucraţi; da – mereu o să fie altceva, mai important, de făcut.

Dar eu zic că o juma’ de oră-acolo, cu toţii puteţi găsi – pentru toamna asta frumoasă. Nu trebuie să vă-nvăţ eu cum se trage chiulul. Sînt şi zile mai uşoare, mai liniştite, în care nu are altcineva nevoie de voi, pentru jumatea aia de oră.

Aşa că, undeva pe la 12 fără ceva dimineaţa, ca să nu bată prea tare la ochi, ştergeţi-o frumuşel la o mică plimbare. Sigur e un cvartal cu case vechi pe lîngă voi, oriunde aţi fi.

Miroase a struguri copţi, miroase a zacuşti care se fac pe foc, miroase a crizanteme, miroase a toamnă – şi-i aşa de frumos Bucureştiul vechi şi simplu la începutul amiezii!

Plimbaţi-vă puţin; lăsaţi-le naibii şi de case urîte construite, şi de cîini, şi de maşini care gonesc – treceţi pe lîngă case, pe lîngă oameni; pe la umbră şi pe la soarele care-ncălzeşte frumos spinarea: nu-i frumos?

Luaţi-vă ceva aiurea de mîncare; nu sandvişul de-acasă, nu şaorma de la colţ, nu caserola adusă de băiatul pe scuter. Luaţi o chiflă şi umpleţi-o cu salam – şi mîncaţi-o rezemaţi de-un gard, fără să vă fie ruşine. Luaţi o prăjitură şi mîncaţi-o din şerveţel, fără să vă gîndiţi că vă murdăriţi deştele. Luaţi-vă nişte bomboane într-o pungă – de cînd n-aţi mai mîncat bomboane din pungă, pe stradă?

Şi-o să vă placă.

Şi n-o să ştie nimeni.

O pauză face minuni.

13 comments to luaţi o pauză.

 • geo

  bine tu ma boemule ca stii cum imi place mie sa ma relaxez sau ce-mi trebuie mie ca sa ma simt bine.. fix asta imi trebuie, sa ma plimb pe o strada cu case vechi sa miros zacusca, ce sa zic, asta e maxima conditiei umane, modul sublim de relaxare.

 • Ando

  Piei ispită!

 • Cata

  Personal,consider ca anotimpul care cadreaza cel mai bine Bucurestiul este toamna.Si mai ales o toamna frumoasa ca aceasta,cum nu am mai avut de multi ani.
  Hm,ai reusit sa-mi starnesti nostalgia,desi numai de asta nu aveam nevoie.Nostalgia dupa copilarie,dupa toate cele descrise de tine,de bunica care pregatea zacusca,sucul de rosii si toate cele necesare intr-o gospodarie peste iarna,in vechiul Ferentari.Si ar mai fi multe de spus,dar ma cotropesc amintirile si e naspa.
  Nu stiu cum ti-a venit ideea asta,dar ai scris-o teribil de bine,pe mine unul m-ai convins.

 • Frumos:) Eu zic sa luati si bicicleta in plimbarea asta 🙂 Toamna plina sa aveti!

 • just_me

  Buna Hm. stiu ca sunt off’topic insa acum ceva timp aveai tu o nedumerire privitoare la acel desen care se gaseste pe hartile de la metrou in stanga jos, care seamana sa zicem cu o roza a vanturilor.

  ieri m’am tot plimbat exagerat de mult cu metroul si mi s’a reactivat aceasta nedumerire.
  daca intre timp ai descoperit ce inseamna desenul respectiv cu punctele cardinale, poate binevoiesti sa imi impartasesti si mie acest lucru. iar daca cumva deja ai scris despre acest subiect, imi fac mea culpa( desi eu citest fiecare post)
  O toamna frumoasa iti doresc!

 • hm

  toamnă frumoasă să fie, că merităm!
  Cătă, şi eu îmi aduc aminte cîte ceva din vechiul Sălaj, frumos mi s-a părut, să ştii!
  just_me, iată răspunsul oficial al Regiei (l-am pus doar ca şi comentariu la articolul respectiv):

  Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la Metrorex cu nr….., vă comunicăm următoarele:
  Simbolul aflat în colţul din stânga jos al hărţii Metrorex reprezintă o busolă stilizată care permite identificarea nordului pe hartă, fără alte semnificaţii.

  … care lămureşte lucrurile. Buştean.

 • ghicitorule de gânduri, care eşti tu…

 • Vezi că tot eu am avut dreptate cu busola! Deşi am mari îndoieli că despre busolă e vorba. Şi îţi mulţumesc pentru gestul de compasiune.

 • Radu

  Am dormit ca dracu’, ma doare usor capul, cafeaua e amara (experimentez ‘fara lapte’) si sunt in continuare somer. Scrisu’ tau si imaginatia mea mi-au facut dimineata mai buna. Multumesc.

 • florin

  Bine scrisesi bre HM!Dimineata asta m-am intalnit cu un prieten si,fiindca discutia a fost mai scurta decat anticipasem,mi-am luat”mergatoarele”la spinare si am pornit fara un traseu si o tinta anume prin BUCALE.Intr-adevar,dimineata,orasul arata altfel;parca nici fatadele murdare sau scorojite(sau si una si alta)nu mai au acelasi impact negativ.Fata de oameni,orasul e mai frumos dimineata cand se trezeste.

 • just_me

  multumesc pentru lamurire. intr’adevar numai ca busola nu arata.
  puteau pune o simpla sageata care sa indice nordul si un N deasupra ei. acolo se mai regasesc si alte cifre, in plus are si o parte mai colorata in gri inchis. cred ca nici eu nu stiu ce semnifica, pt ca nu imi imaginez sa fie asa un mare secret ca altfel renuntau la desen. multumes oricum pt ca ti-ai facut timp sa ma lamuresti.
  sa ne bucuram asadar de aceasta toamna minunata!

 • hm

  Constantin – prea multe fleacuri, parcă. Deşi nu poţi să te faci că nu le vezi. Dar, în tot timpul ăsta…
  Radule, dacă ajută niţel, să ştii că ţi-am pus deoparte mustul ăla!
  Florine, fain ai zis-o: Fata de oameni,orasul e mai frumos dimineata cand se trezeste!
  just_me, să nu subestimăm prostia şi dorinţa oricărei autorităţi de a face lucruri inutile… care să arate ‘interesant’

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>