despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cui i-e dator Nicușor

Capitala e condusă de un primar nou: treaba noastră e să înțelegem ce vrea, ce crede – ce-l mînă.

Am ști s-o facem dacă și el ar ști… ce vrea și ce crede.

Să nu greșim însă: să nu-l subestimăm; mai ales că nici măcar n-avem cum să-l estimăm.

Dar Primăria e o instituție publică uriașă, și primarul, cu siguranță, un Om Important. Oamenii Importanți fac greșeala să se ocupe doar de Lucruri Importante.

Pe primarul nostru de azi l-au făcut însă mare oamenii mici – și oamenii mici știu asta; și de-aia fiecare zice: „I-al meu, i-al meu!”, fiindcă fiecare a stat în soare și frig strîngînd semnături, bătînd cunoscuți la cap, împrăștiind vorba.

… dacă Nicușor Dan crede că li-i cumva dator, o să fie bine.

Ar fi cumplit dacă crede că nu-i dator nimănui.

7 comments to cui i-e dator Nicușor

 • Ando

  Părerea mea: pentru Nicuşor Dan vor veni, adevăratele vremuri “grele” după alegerile din 6 decembrie. Presupunând, aşa cum prefigurează sondajele, că în parlament se va structura o majoritate condusă de PNL, în mod sigur, atunci vor începe adevăratele “presiuni” şi la primăria generală. Sunt bani mulţi în joc şi va veni, cum s-ar zice, vremea “decontului”: noi te-am sprijinit în alegeri, acum e rândul tău să ne faci diverse “servicii”, doar nu te-am pus degeaba în capul trebii!
  Personal, repet, personal, am senzaţia că lui Nicuşor Dan îi convenea mai mult situaţia de outsider: de pe bară avea mai multă libertate de mişcare: critica, propunea etc. era vizibil, dar nu decidea, nu răspundea. S-ar putea să mă înşel, dar tare mi-aş dori ca el să poată păstra cât mai mult o distanţare politică şi faţă de PNL şi, mai ales, faţă de USR cu care s-a fript o dată rău.
  Prea se afişează mereu alături de Orban…eu zic că nu e un mare câştig din asta, mai ales că Orban iese deseori pe arătură şi cu vorba şi cu fapta. Poate că totuşi, în anii din urmă, Nicusor a învăţat destule şi pe partea de „curvăsărie” politică şi poate fenta mai tranşant genul ăsta de situaţii.
  Mai e un lucru foarte important: el trebuie să înţeleagă că a devenit primar general, în primul rând, pe un val anti Firea şi trebuie să fie foarte atent la acest aspect. Aşteptările oamenilor sunt mai importante de la un primar decât de la un politician!
  Adică: pentru el esenţiale şi prioritare ar trebui să fie următoarele proxime teme: asigurarea căldurii peste iarnă, bunul mers al transportului public, curăţenia oraşului (eventual, deszăpezirea). Şi, bineînţeles, tot ce ţine -pe zona sa de competenţă- de controlul nenorocitei ăsteia de pandemii.
  Altfel zis: spor la treabă!

 • Sa nu cumva sa fie invers, Orban sa vrea sa se afiseze cu Nicusor. Cum ar veni, sa zica lumea “ia uite ma, ce vasali are!”. Sau poate “ia uite ma, ce pui vii a nascut gaina aia!”. Numai ca, asa cum cred ca s-a mentinut Nicusor, s-ar putea sa-i ofere surpriza de a nu-i plati tributul presupusului suzeran … Sau cel putin asa sper eu (!?), ca inteleg ca deja i-a impacat pe aia de la PMP pe linie de conducere STB daca nu au avut acces la o functie de viceprimar …

 • hm

  Fraților, ca să facă ceva, are nevoie de consiliu; iar ăsta nu-i încă gata cu totul.

 • Ce am vazut pana acum e un Primar General al Bucurestiului care e plimbat ca o paparuda (alt termen nu-mi vine) pe la diverse conferinte de presa si prin diferite studiouri TV de catre diversi politicieni ne-alesi de nimeni (pt. moment), ma refer la premier si pana si la diversi ministri si secretari de stat (sau ce functie o mai avea doamna Turcan, am pierdut sirul). Asa ceva eu unul nu am mai vazut la nici un primar al Bucurestiului de dupa 2000 (de cand dau eu unul cu stampila pe ei), i.e. sa fie presul (din nou, alt termen nu-mi vine) unor alti politicieni de la Centru de care Primaria Bucurestiului ar trebui sa fie in principiu autonoma. Nici Videanu nu era umbra lui Basescu, nici Oprescu a lui Ponta si nici macar Firea nu ii canta in struna lui Dragnea.

  Acum, ca Dan alege sa faca asta e treaba lui in ceea ce priveste cariera lui politica pe viitor, problema e ca acum el nu mai este doar persoana fizica Nicusor Dan, este primarul ales al unui oras de 2 milioane de oameni, iar ce face el acum e egal cu a da de pamant cu autonomia aacestui oras si a a-l lasa sa fie condus de la Centru/de catre Guvern.

 • hm

  Cam nimeni nu se aștepta la asta – dar hai c-o-nghițim. Și-ar fi mai ușor de-nghițit dacă, de o lună-ncoace, am vedea ceva venind de la Primărie.
  Ei, la ASTA anume nu se aștepta nimeni: la opacitate, similară cu nepăsarea.

 • Cristian Ioan

  Iti este dator si TIE!
  Desigur, oricum nu as fi votat-o pe stirista Varanului, dar daca nu ma ambitionai tu, cu faza aias ca te-ai impiedicat de cortul nostru, poate ca NU mergeam al vot, pe motiv de pandemie!

  Asa ca pentru cel putin un vot trebuie sa iti fie recunoscator tie …

 • hm

  Chiar mai multe – ultimii trei ani cel puțin l-am lăsat în pace să crească.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>