despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

la Pompieri, pe Ferdinand

de Ando și HM

Cine vrea să piardă juma’ de ceas – cu folos, zicem noi – plimbîndu-se prin cartierul Baicului, nu poate rata priveliștea tristă a clădirii pompierilor de pe Ferdinand, aflată într-o continuă degradare.

Mai știe cineva că e singurul post de pompieri rămas în picioare din perioada interbelică? Din lista de atunci – ce mai cuprindea posturile Cometa, Elisabeta, Plevnei și Mărășești – azi nu mai regăsim nici unul în afară de sediul principal, cel de la Elie Radu/Gutemberg.

Corpul ăsta de clădire ar merita, într-adevăr, repus în valoare, mai ales pentru foișorul său. Paragina întregește atmosfera în care se află partea asta de oraș: șinele dezafectate ale tramvaiului, tristețea-n care zace Gara Obor și nepăsarea pentru interesantele clădiri ale Căminelor.

10 comments to la Pompieri, pe Ferdinand

 • Ando

  Cred că toate “acareturile” pentru intervenţii (maşini, dispozitive, echipamente etc.) le-au transferat aici, pe bd. Pache Protopopescu 80.

  https://www.instantstreetview.com/@44.440176,26.127664,166.83h,-1.27p,1.02z

  Binînţeles că asta nu justifică paragina clădirii de pe Ferdinand sau, că tot veni vorba de pompieri, neglijenţa cu care e tratată clădirea Foişorului de Foc – monument istoric!

  • hm

   pesemne că da, intervențiile se fac din Pache, alt post nu știu prin apropiere. Mă-ntreb cît de mult s-a actualizat și optimizat forța de intervenție odată cu dezvoltarea Capitalei spre periferii.

 • De ala de la Cometa mi-a parut rau caci imi aduceam aminte de el din copilarie. Probabil era cel mai vechi care se pastrase si cladirea merita sa fie in lista monumentelor, fiind facuta special pentru pompieri, inainte de 1895, in stilul arhitecturii industriale a vremii. Se chema “Cometa” pentru ca numele strazii Caderea Bastiliei fusese initial Cometa/Cometei.

 • @Adrian

  Ati gasit cumva intre timp niste poze cu acea cladire? Intreb pt ca tot la dumneavoastra am citit despre ea acum ceva ani si de atunci si eu am fost atent la diverse poze cu Bucurestiul vechi poate, poate, dar nimic, mai ales de ceva ani de cand m-am mutat in zona. Sunt niste poze din zone din timpul rebeliunii legionare din ’41, dar cam toate sunt facute “cu spatele” la Caderea Bastiliei si cu fata spre strada Roma, adica cam asa: https://www.google.com/maps/@44.4527067,26.094972,3a,39.4y,352.01h,97.24t/data=!3m6!1e1!3m4!1sEq-9tEXFaxNhBTiZ2QFObw!2e0!7i13312!8i6656

 • hm

  taman asta voiam și eu să-ntreb, fiindcă nu-mi mai aduc aminte să fi prins pompierii acolo și nici poze n-am văzut

 • Cristian Ioan

  Sigur ca este trist, si ca-i regretabil ca este lasat in paragina, dar nu este corect: “singurul post de pompieri rămas în picioare din perioada interbelică”, la mine la Vitan ce este???

 • hm

  la tine este din 1952! Cică.

 • C.D. Mocanu

  “Compania de pompieri Vitan” a fost construită în perioada 1952-1953 pe terenurile care au aparţinut celor doi cârciumari vestiţi din zonă: Bujavercă şi Lupitu.

 • Anonymous

  Parcă din sediul central Elie Radu/Gutenberg, în 1848 la început de toamnă, într-o mare tensiune, a pornit căpitanul Zăgănescu în pas alergător cu roata sa de pompieri pe podul de peste Dâmbovița, pentru a ajunge în Dealul Arsenalului la trupele noastre de acolo. S-au ciocnit pe drum ca ouăle de Paști cu cei 5000 de soldați turci încruntați, conduși de Kerim pașa. A rezultat bătălia din Dealul Spirii. Și a fost cumplită. Băieții noștri sunt îngropați la biserica de pe Calea Plevnei.

  Ce arhitectură simplă, elegantă, eficientă și frumoasă are clădirea prezentată…

 • Nu, din pacate nu am fotografii cu postul de pompieri Cometa. Copilaria mea este si destul de indepartata – sfarsitul anilor ’70.
  Dar ar trebui sa existe in documentatia de autorizare a desfiintarii, de prin 2007 sau 2008. Si ar fi trebuit sa fie si un studiu istoric penru avizul de la directia pentru cultura, care in proiecte din astea mari er foarte deschisa la demolari.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>