despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

O casă căzută (391) – bd. Pache Protopopescu 95, plus câteva consideraţii

scris de Ando

Aproape de intersecţia bulevardului cu strada Mătăsari, se află casa jigărită din imagini. Nu vă lăsaţi păcăliţi de ligheanele antenelor satelit. De mulţi ani, trec des pe aici, vară-iarnă, la diverse ore ale zilei şi nu am văzut alte semne de viaţă decât una sau două maşini parcate, din când în când, în curtea din faţă.

Maşini care, bănuiesc că sunt ale celor care, trec prin curtea casei cu pricina şi intră la atelierul de reparat cântare și balanțe aflat în spate, care a funcționat aici de zeci de ani. Activitatea acestuia ținuse inițial de cooperativa „Ciclop” și apoi, pînă relativ recent, de compania „Ascensorul”.

 

Cu această clădire, cred că a sosit momentul să facem un mic bilanţ al zonei. Ca să fie mai  simplu, împărţim bd. Pache Protopopescu în două mari segmente: primul cuprins între părculeţul Izvorul Rece şi rondul de la Şcoala Iancului cum este el cunoscut, iar al doilea, de la Şcoala Iancului până la intersecţia bulevardului cu şos. Mihai Bravu, adică Piaţa Iancului. Aceasta va fi pentru startul parcursului şi direcţia noastră de mers.

Dacă pe primul segment al bulevardului, care este mai larg şi mai arătos, deocamdată e „linişte” din punct de vedere imobiliar, situaţia se schimbă vizibil pe al doilea segment, în special pe partea stângă, pe direcţia de mers.

Pentru început: nr. 33-35. Aici exista, până acum un an, clădirea pe care o compătimeam noi. Intre timp, problema „s-a rezolvat” şi acum, aici, avem un şantier în aşteptare.

Ceva mai încolo, la nr. 67, găsim o clădire intrată recent în plină renovare şi, după cum arată stadiul actual al lucrărilor, sunt şanse să nu avem surprize neplăcute în ce priveşte aspectul final. Oricum, clădirea rămâne.

 

Imediat, la nr. 71-73-75, s-au „ras” nişte clădiri fără o valoare arhitectonică deosebită şi avem deja şi o imagine a ce se va construi pe lotul astfel eliberat.

Ajungem la numerele 79 si 83. Situaţia tristă a clădirilor de aici pe care am prezentat-o este neschimbată şi, ca să fiu cinstit, parcă nici cladirea de la nr. 79 A …nu „se simte” prea bine. Poate că mă înşel.

Intindem pasul. Greu de spus cât vor mai rezista atelierul de vulcanizare şi spălătoria de maşini de pe colţul de la intersecţia cu strada Mătăsari.

Sfârşim latura stângă a bulevardului cu un dublu semn de întrebare: clădirea părăsită şi jerpelită de la nr. 107, copleşită parcă de blocul turn din spinare, de la nr. 109, aflat şi el în stare de abandon după ce a fost părăsit, acum câţiva ani, de ProTV.

Intoarcerea o facem pe vizavi şi vedem – de data asta, un semn bun – că cineva a luat în primire clădirea de la nr.114 şi, din vara anului trecut, se lucrează de zor, la modificarea şi renovarea ei.

Pe aceeaşi parte, găsim şi o clădire începută la nr. 106, dar unde nu prea se vede mişcare de mai mult timp.

La nr. 94, deocamdată, nu avem nicio informaţie în plus după demolarea pe care o semnalam toamna trecută. Oricum, terenul generos rămas după demolarea fostei vile se pretează la un proiect ambiţios.

Sfârşim parcursul cu frumoasa clădire de la nr. 68 de care, sincer să fiu, mi-ar părea cel mai rău să se piardă. Din păcate, nici aici nu vede vreo mişcare.

De ce am simţit nevoia să fac acest rezumat? Simplu: pentru că, evident, viitoarele „rezolvări” ale acestor cazuri identificate până acum, puse cap la cap, vor duce, în câţiva ani, la o schimbare radicală a aspectului acestui tronson de bulevard. Rămâne să sperăm că nu vor apărea clădiri prea înalte şi că vor fi sacrificaţi cât mai puţini copaci.

1 comment to O casă căzută (391) – bd. Pache Protopopescu 95, plus câteva consideraţii

  • hm

    dintre toate bulevardele centrale, Pache pare a fi cel mai dinamic în aceste preschimbări. Mărășești o să fie, cred, următorul care se va mai „curăța”
    Calea Călărașilor, Regina Maria stagnează.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>