despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Din fugă (89): defrişare pe strada Apolodor

scris de Ando

Joi 21 ianuarie, Nicuşor Dan l-a demis pe şeful direcţiei de mediu din Primăria Capitalei şi a stopat, astfel, tăierea a 22 de arbori „din centrul Bucureştiului” (???), de fapt… de pe Kiseleff.

Intre timp, de data asta, chiar în centrul Bucureştiului, adică pe ciotul rămas din fosta strada Apolodor (vizavi de „blocul scriitorilor”, pe colţul cu strada Paul Orleanu) defrişarea a mers până la capăt:

Un pâlc de arbori, din care unii destul de masivi, a fost complet pus la pămînt.

  

Păi, cum facem? Dacă nu e vorba de… copia în miniatură a grădinilor de la Versailles” (!?) e liber la… defrişare?

12 comments to Din fugă (89): defrişare pe strada Apolodor

 • Mai rau, inteleg ca pe 6 decembre a fost emisa autorizatia de demolare a caselor din Luterana 7-13 si ca la nr. 13 s-a si procedat la demolare. Bine ca a apucat Dan Rosca sa scrie despre casa aia si proprietarul ei … Navaleste acolo un PUZ cu un efect mult mai crancen decat l-ar fi putut avea turnul de langa catedrala daca ar fi intrat in uz. Asa ceva … am dat startul la numarat bile negre.

  • Ando

   @adrian: Am să încep cu amintirile pentru că am copilărit la doi paşi. Ţin minte precis că pe acel colţ de stradă, era sigur o casă cu (virgulă) curte. Acolo, mă trimitea maică-mea să cumpăr borş. Locuia o doamnă vestită în cartier, care făcea şi vindea lichidul necesar pentru ciorbe. La început, maică-mea îmi dădea 50 de bani cu care cumpăram o jumătate de litru, dar pentru că până acasă, mă mai opream şi tot gustam din sticlă, la urmatoarele ture, ca să-i rămână şi ei pentru gătit, îmi dădea bani să cumpăr un litru :-)))
   Ţin minte, de asemenea, că autobuzul 32 care venea de pe Antim, ca să intre pe Apolodor, în drumul spre Calea Victoriei, făcea cu greu virajul pe acest colţ…botul maşinii se apropia foarte mult de trotuarul de vizavi şi, uneori, trecătorii de pe acel trotuar, se speriau Nouă, puştanilor, ne plăcea foarte mult să privim la această manevră.
   Revenind: băniesc că cineva a revendicat şi a obţinut acea parcelă de teren ( deja prin zonă au apărut garduri şi anunţuri de vânzare de parcele). Probabil că există şi avizele necesare pentru tăierea arborilor. Nu se apuca nimeni, de capul lui să-i radă. Habar nu am. Eu eram în trecere ( fac asta de minim două ori pe an) şi am făcut pozele. M-au surprins, însă, neplăcut, două chestii în acea ştire: cea cu „centrul Bucureştiului”- de unde şi până unde, bd. Kiseleff, oricât ştaif ar avea, este „centrul” oraşului??? şi cea cu „copia în miniatură după grădinile Versailles”. Nu am avut timp să caut pozele, dar acum câţiva ani, când s-a discutat prima oara de fonfleul ăsta jurnalistic, am dat o raită la adresa respectivă, să văd -pasămite- chiar prin ochiurile gardului, măcar un colţ din minunata grădină. Pe Kiseleff – lanţ cu lacăt. Am fost şi în jur, prin, spate, pe Clucerului. Pe nicăieri nu se putea ajunge ca să vezi acel bazin. Il mai puteai vedea, atunci, pe google maps satelit. Acum s-a terminat şi cu el: https://www.instantstreetview.com/@44.463777,26.078509,20z,0t
   Acolo este proprietate privată. De unde şi până unde fetişul ăsta cu o amenajare pe spaţiu privat la care nimeni nu ajunge, din stradă, fără voia proprietarului? Câte fotografii clare şi detaliate aţi văzut cu acea grădină? Credeam că s-a terminat povestea, dar văd că aşa zişii „jurnalişti” macină ca o moară stricată acelaşi refren.

   Apropo de Luterană: am aflat şi eu că s-a demolat ceva pe acolo. Bine că, acum doi ani, am trecut pe acolo şi am făcut poze. Aveam de gând să aleg din ele ceva pentru „case căzute”, dar au apărut altele pe firmament. Poţi să ne dai şi link-ul la textul lui Dan Roşca?

   • hm

    Nu fusese un loc de joaca abandonat pe terenul ăsta? Se mai vedeau niște ruginituri de aparate până anul trecut.

    • Ando

     Ba da, erau ceva aparate dar niciodată eu nu am văzut copii care să se joace acolo. De fapt, ca să fiu corect, nici nu ştiu cum şi când au dispărut casele de pe acel colţ – înainte sau după dec.1989. Puteau foarte bine să rămână, aşa cum a rămas “blocul scriitorilor” de vizavi sau clădirea de alături, chiar de pe Apolodor. Dar nici nu mă miră să fi fost demolate aiurea, pentru că -de exemplu- fosta stradă Vânători, de alături, a fost aproape complet demolată pentru a se face loc…organizării de şantier!!! Am un amic care locuia acolo şi mi-a povestit asta.

 • hm

  De moara lui Assan nu mai vorbește nimeni nimic. Ca să mai numărăm bile.

 • Apropo de moara lui Assan, in vara lui 2012 m-am certat cu niste prieteni foarte buni la vremea aceea, ei cu Dan care salveaza moara lui Assan, eu cu realitatea concreta a faptului ca Nicusor nu a salvat si nu va salva niciodata mai nimic. Au trecut 8 ani de atunci si se pare ca am avut dreptate.

 • @Ando, m-am uitat pe planul din 1974 si asa aia cu anexe inca se vede. Evident ca cineva si-a luat terenul inapoi (de drept sau samsarii mafioti cu “drepturile litigioase”) Sigur vor sa construiasca acolo ca prea e buric. Atunci e evident ca trebuie sa taie pomii aia. Sa vedem cat replanteaza inapoi conform cerintelor urbanistice mai recente, care o sa-l puna sa faca si acoperis in terasa plantata …
  Aia cu gradina Versailles e o gogorita. Pe acolo fusese o laptarie despre care scrisesem intr-o carticica pe care prietenul nostru C Dumitru ar fi trebut sa o publice acum aproape 5 ani:
  “Poate de aceea nu ar trebui să ne mirăm că pe Şoseaua Kiseleff se aflau chiar şi nişte lăptării – “Flora” şi “Jubileu”. Conform planului oraşului, lăptăria “Jubileu” era deja înlocuită în 1921 de o societate intitulată “Strungul”. Lăptăria Flora a lui Mates Huyera, aflată lângă o superbă casă Miclescu ce se află în agonie şi colaps de aproape un deceniu, a fost cunoscută mai târziu ca “Parcul Flora” după cum este notată pe planul oraşului din 1921 şi ca restaurant ce ar fi fost legat de Casa Regală . Această lăptărie a fost dărâmată recent pentru interesul imobiliar deosebit al ultimilor ani însă în 1949 ea, alături de parcelele învecinate , făcea obiectul exproprierii “de natură urgentă” pentru a fi transformată în “Şcoala de conductori auto a Ministerului Afacerilor Interne” !”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>