despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

vechiul Banu-Manta

pe Volga Neagră, un clip excepţional. Cam după primul minut puteţi vedea cum arăta bulevardul Banu Manta cu multă vreme înainte de demolări – în 1964.

7 comments to vechiul Banu-Manta

 • excelent pont!!
  bine, blogul asta, “Volga Neagra”, este f tare oricum 🙂

 • Dan

  Nu cumva strada era mai lunga in acei ani? Adica se continua natural cu actuala strada Delavrancea spre sectia de politie? Desi in film este sarita o secventa chiar in zona intersectiei actuale Banu Manta / Ion Mihalache.

 • hm

  nu, nu se continua.
  Aş fi fost tare curios şi eu să văd intersecţia.

 • florin

  FOARTE TARE!!!!!Mi-am adus aminte de vechea intersectie Titulescu-Banu Mant-Cuza unde,pe coltul unde astazi e un bloc nou,se gasea o covrigarie.Cladirea ce pe atunci era a CEC-ului,exista dar cu alta destinatie.Foarte interesant cum a scapat aceasta cladire,si nu numai ea,in zona respectiva.Desi daramat,Banu Manta a ramas la fel de inghesuit,desi cladirile joase dadeau impresia de latime;s-a pastrat pana si scuarul de pe mijlocul soselei.Si inca ceva:lumea e bine imbracata si nu in piei de animale,asa cum vor unii sa ne convinga astazi.Si parca nici pesteri nu prea se vad in imagini.UN ADEVARAT DOCUMENT!

 • Daca filmau cu camera pe partea cealalta poate mai zaream umbra Hanului Galben in intersectia nevazuta …
  Bine ca s-a zarit apoi si ceva din strada Roma, din Iancu de Hunedoara (atunci Ilie Pintilie) pana un pic dupa administratia financiara.

 • Urmarind filmuletul se poate oserva va pe bulevardul Banu Manta se intra din vechea sosea Nicolae Titulescu (viraj dreapta).
  Cateva din cladirile din film mai exista si azi, de exemplu casa arhitectului N. Georgescu, cel ce a proiectat primaria “de verde” din Banu Manta.
  Casa se afla aproape de capatul bulevardului, pe dreapta spre fostul bulevard Filantropia (apoi 1Mai, actul Ion Mihalache).
  De asemenea, se poate vedea o parte din spitalul fost “Vasile Roaita” (apoi Grivita, actual Sfanta Maria).

  Multumesc celui ce a postat filmul deoarece mi-a trezit aduceri aminte. La un moment dat, pe Banu Manta la intersectia cu strada Frosa Sarandi se vede un magazin de “Piine” unde ma duceam sa cumpar paine cand eram copil.
  Mergand spre intersectia cu 1 Mai, pe locul unde astazi este un bloc cu 10 etaje, pana in ’84-’85 (perioada cand s-a inceput sistematizarea zonei) era un magazin de vopseluri (daca nu ma inseala memoria) iar vis a vis, la intersectia Banu Manta cu dr. Felix era hanul Galben ce-mi dadea fiori (copil fiind) de fiecare data cand treceam pe acolo.
  Imi imaginam ca este o casa a fantomelor iar spaima era cu atat mai mare cu cat reuseam sa ma uit pe ferestrele care datorita inaltarii carosabilului de-a lungul anilor ajunsesera pana la o inaltime suficienta ca un copil de 5-6 ani sa se poata zgaii inauntru si sa-si imagineze toate grozaviile de pe lume.
  Drumul taxiului continua pe strada Roma, prin fata fostei Perceptii (actual Circa financiara), in directia piata Confederatiei Balcanice (Dorobanti).

  In film se mai vede si zona Cercului Militar cu fata spre Romarta si apoi zona Sfantul Gheorghe filmata dinspre Lipscani in directia Coltea.
  Mai sunt cateva zone familiare dar pe care pe moment nu am reusit sa le identific.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>