despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

civilizaţie publică XIX: gaz, apă, electricitate…

… iată un alt articol despre lucrurile simple; la cele de care ne-am împiedica pe stradă, dacă nu ne-am fi învăţat să le trecem cu vederea.

Astă vară, pe vremea cînd băteam oraşul după garduri vechi, mi-a sărit în ochi o chestie:

… o casă frumoasă, un gard vechi (aşa-şi-aşa)… şi o casetă mare, verde, de tablă. Atunci mi-am dat seama de cîte lucruri nu ne dăm seama; şi m-am apucat să le caut.

Iată două astfel de casete, văzute mai de-aproape:

… cred că nu greşesc cînd zic că aparţin ba de electrica (cele mai multe), ba de telefoane (cîteva). A doua are o formă trapezoidală şi este refăcută destul de recent; casetele de felul ei sînt vechi-vechi (au apărut chiar înainte de război) şi erau mai rotunjite pe la colţuri. Am căutat încă vreo pereche de-a ei, dar n-am mai găsit.

Mergînd pe bulevardul Bălcescu, între Scala şi Biserica Italiană, vedem şi acum – prinsă solid de vechiul stîlp – o casetă mai mică:

… o fi fost de-a Societăţii de transport bucureştene, de pe vremea cînd mai circulau tramvaiele pe bulevard? Nu ştiu; îmi dau doar cu părerea.

Capacul ăsta cam ştiu de cînd este, însă:

… din moment ce scrie pe el ‘Cooperativa Ciocanul’. Mi-am adus aminte cu ocazia asta şi de unul dintre primele episoade ale seriei noastre – cel cu capacele de canal.

Iată şi un soi de borcan, asemănător acelora pe care se lipesc afişe:

… atîta doar – că cel mai important afiş de pe el spune că ţine de cei de la gaze.

De cîte ori nu ne-am împiedicat de cîte-o ciupercă dintr-asta?

… este o aerisire a vreunui transformator electric subteran. Am ales tocmai ciuperca asta anume pentru că este veche – se vede din felul în care este lucrată şi din grosimea tablei. Ciuperci dintr-astea sînt peste tot; sînt folosite şi ca răsuflători ale conductelor de termoficare.

Nu cred că sînt primul care vede frumuseţea stîlpilor cu felinare din faţa vechii Primării de pe Banu-Manta. Dar n-am putut să trec pe lîngă ei fără să-i admir.

.. felinarele (nu le-am mai pozat) sînt din cele noi, banale.

O să închei tot cu un felinar; nu, nu e ceva deosebit.

… a fost felinarul-standard bucureştean începînd cu anii 60 şi cam pînă la Revoluţie. L-am găsit din întîmplare; şi mă bucur.

Civilizaţie publică – restul seriei.

11 comments to civilizaţie publică XIX: gaz, apă, electricitate…

 • Cata

  Nu stiu daca stalpul acela de pe Balcescu,cu caseta,este al STB-ului,dar cativa stalpi STB ai chiar pe langa casa.Si se tin foarte bine,mult mai bine decat cei actuali.

 • Cata

  Ai dreptate.Cred ca au fost printre ultimii stalpi plantati de STB,prin 1944 -1945,pentru ca abia atunci a fost introdus tramvai pe Ferentari (nr.8).Pana in acel moment toti ferentaristi faceau sport de masa pana in Sebastian.Iar cele doua link-uri de mai sus mi-au adus aminte de mai multe amanunte legate de zona.

 • Ando

  Avand in vedere tot ce se intampla-zi de zi-in jurul nostru, ma uit de multe ori cu teama la aceste casete expuse in diverse locuri publice.
  Bineinteles ca e normal sa fie asa pentru interventiile autorizate.
  Pe de alta parte, ele sunt expuse si posibililelor actiuni ale descreieratilor care misuna zi si(mai ales) noapte prin oras fie pentru “distractie”, fie pentru furt…
  De aceea, chiar daca ele apartin acum unor entitati private ( gen Enel, Distrigaz-GDF Suez, Romtelecom etc) ar trebui privite cu multa responsabilitate atat de firmele in cauza dar si de politia comunitara a zonei respective.

 • Capacul de canal cu inscripţia “Coop Ciocanul” s-ar putea să aibă legătură cu Şcoala evreiască de meserii “Ciocanul” din mahalaua Dudeşti(lor).

 • Cristian Ioan

  Sa le lua pe rand!
  – cutiile de distributie verzi cred ca sunt de prin 1970, in copilaria mea nu le stiam. Nu sunt prea frumoase, si le gasesti peste tot, sunt utile, dar valoarea lor estetica este nula;
  – cutia rotunjita de pe stalpul STB este un unicat, ceva extrem de rar in prezent.
  – capacul rotund cu “Ciocanul” este si el un unicat! Asa erau cutiile de distributie la colet de strada de dinainte de razboi, la mine intersectia dintre Labirint si Parfumului era asa ceva, de cateva ori au fost interventii si am vazut si continutul. Dar au disparut toate !UNDE l-ai vazut pe acesta? Vreme de 30 de ani cat am fost acasa, nu m-am invrednicit sa fac poza la capacul de linga mine, si nici cand incepusera demolarile, nu imi inchiuiam ca vor fi “rase” si cutiile de distributie!
  – borcanul pentru afise POATE ca este pentru gaze, insa singur din perioada interbelica au ramas mostenire astfel de cilindrii ca suport pentru afise …
  – ciupercile cu eticheta galbena SUNT pentru trafurile subterane, si sunt vechi. Altele aparent identice, dar frara galben, sunt rasuflatorile pentru termoficare, desigur mai noi – anii 60-70.
  – stailpul de felinar cu tije multiple este o raritate, dateaza de dinainte de razboi, este frumos
  – felinarul comunist, ca si ceasuruile publice cu trei cadrane, mi se pareau banale in anii 60-70, nu banuiam ca vor fi inlocuite si deci vor ajunge raritati …
  – Ando are dreptate cu descreeratii contrmporani (eu le zic votanti ilici). Cutiile cu echipamente de TELECOMUNICATII ale diferitelor firme sunt asigurate cu incuietori,pentru ca protejeaza echipamente costisitoare, insa tot sunt vulnerabile la vandalism. Dar cutiile verzi ale Electrica sau oentru gaze pot fi deschise extrem de usor!
  Firmele in cauza pot sa aiba grija de statia de distributei de 110kV, dar este imposibil sa pazeasca nonstopa mii si mii de cutii verzi, cate una la fiecare grup de locuinte …

 • hm

  la cutiile de distributie verzi nu prea am cum sa stabilesc vechimea. Cele vechi… “par” vechi, privind felul realizarii, grosimea tablei, incercarea de a aratat cat de cat elegant. Poate dupa Razboi. Nu am gasit poze care sa le dovedeasca vechimea.
  Cutiile STB sunt “pa”, odata cu scoaterea stalpiilor “Mannesmann” pe care erau montate.
  Capacul cu Ciocanul nu mai exista, era langa Ateneu – a disparut acum vreun an.

  Stalpul cu trei fire este foarte frumos, sper ca dupa renovarea Primariei din Banu-Manta nu o sa dispara de acolo. Nu stiu…

 • Ando

  Un astfel de ”borcan” metalic, care ţine de cei de la gaze este în piaţeta Dabija de pe strada Sf.Ştefan.Am mai văzut unul şi în părculeţul din Pţa Dorobanţi.

 • hm

  Pai chiar pe Sfântul Stefan l-am pozat.
  Il stiu si pe cel’lalt. Are si el poza pe undeva 🙂

 • C.D.Mocanu

  -Cele două modele de cutii supraterane de distribuţie (verzi) au apărut în peisajul bucureştean la începutul anilor ’70. Erau folosite de întreprinderea de electricitate (IDEB) dar şi de ITB. În prezent sunt pe cale de dispariţie şi cred că merită fotografiate.
  -Cutia rotunjită de pe stâlpul Mannesmann este o cutie de trecere subteran – aerian model STB (NU ITB). Confirm, este foarte veche şi poate fi unicat, dacă nu cumva a dispărut între timp.
  -Capacul inscripţionat Coop. Ciocanul aparţine unei cutii subterane de distribuţie. Au fost produse de Cooperativa Ciocanul Tg. Mureş până în anul 1949 când producţia a fost preluată de Electromureş Tg. Mureş. Mai sunt câteva în Bucureşti din care doar două-trei se află în funcţiune. Restul au fost dezafectate şi abandonate.
  -Ciupercile sunt guri de aerisire-ventilare ale posturilot de transformare subterane. Acelaşi model a fost utilizat şi în sistemul de termoficare sau în alte instalaţii subterane. Trebuie un pic de “antrenament” pentru a dibui proprietarul acestora.
  -Stâlpul cu trei fire (stâlpul de felinar cu tije multiple) a apărut la începutul anilor ’30. Există câţiva în Bucureşti, unii recondiţionaţi şi aduşi la aspectul original. Despre ei vom mai vorbi!
  -În Bucureşti sunt în acest moment câteva mii de cutii supraterane de distribuţie echipate cu câteva zeci de tipuri de încuietori.Cunosc toate aceste tipuri şi nu am găsit încă o încuietoare care să nu poată fi vandalizată de nepricepuţi, căci nepricepuţii sunt deosebit de ingenioşi!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>