despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

popîndăul merge mai departe

… lucrurile bune se fac încet, temeinic; la fel şi cele proaste. La ultimele ne pricepem cel mai bine.

Cred că sînt mai bine de trei ani de cînd nenorocita statuie a ghinonistului Şerban Vodă Cantacuzino e încă în lucru, în Dealul Mitropoliei.

Am văzut-o cu fel de fel de ochi. Întîi m-am gîndit  că-i un popîndău cu barbă; apoi mi se părea că popîndăul şedea pe veceu; acuma m-am lămurit ce-i cu săracu’ Vodă.

… cea mai recentă poză cu el e de la Ando; priviţi-o:

Vodă stă pe ciuci şi vinde seminţe; din cărţulia aia rupe hîrtii şi face cornete; nu?

Halal statuie; halal sculptor (Buculei ăsta); halal oraş, în care o statuie – pusă-n buricul tîrgului – nu-i gata nici după trei ani!

18 comments to popîndăul merge mai departe

 • ando

  Dragos B : excelent link-ul!Multumesc.Mor dupa stilul lui Dan C. Mihailescu atat de plin de substanta si, in acelasi timp, lejer si spumos.
  Am vazut, saptamana trecuta, ca e in pregatire statuia lui Lascar Catargiu -in statia Povernei, de pe bulevardul cu acelasi nume.
  HM : nu inteleg de ce dureaza atata …nu ma pricep si de aceea intreb : statuile nu sunt executate in atelier si cand sunt gata sunt amplasate pe locul destinat ?

 • hm

  de un’ să ştiu?
  O fi vrut sculptorul să lucreze în văzul lumii.

 • Pai da… Ce, numai teatrul si muzica? A pus si el de un… happening, workshop, atelier in aer liber sau se cheama chestiile astea moderne… :))

 • florin

  E chiar Serban Voda ,sau e un calugar de la Templul Shaolin?Pe soclul,vacant, al lui Lenin,din Pta.Scanteii,apar din cand in cand,tot felul de facaturi;la un moment dat era un clown dezarticulat,atarnand cu capul in jos, intr-o cusca.”SCLUPTURA” avea un masaj atat de adanc ca mintea muritorilor de rand nu-l putea ”coprinde”.Si in tot acest timp statuia lui Mihai Viteazul (incalecat pe Breazul)zace cine stie pe unde.Pe ”scluptor” il cheama Buculei si ia cam toate contractele pt. statui.Te cam pune pe ganduri,nu-i asa?

 • hm

  Buculei, Codre, Bolborea – Bucureştiul le e recunoscător.

 • florin

  Am observat ca toate persoanele redate in aceste statui,arata de parca ar fi tinut un regim sever;toate sunt slabe,cu capul mai mare ca trupul,de parca toti ar fi dintr-o tara a lumii a VI-a. Oricum cel mai sugestiv ”monoment” e cel din fata fostului CC al PCR,actualul senat;tzeapa(cea de acum nu cea de pe vremea lu’ Unchiu’Vlad).

 • hm

  nu m-am gîndit la asta – dar aşa e.
  păi să-i faci statuie unui grăsan, intră mult bronz, frate!!!

 • florin

  Si de unde bronz,ca ”Larometul” e oale si ulcele!

 • florin

  Sau poate ca hartistii vor sa ne obisnuiasca cu felul in care arata extraterestrii:niste aschimodii cu capul cat banita.Nici cu monumentul lui Coposu nu mi-e rusine;”Thriller”ul lui Michael Jackson e populat cu top-modele in comparatie cu bustul amintit.

 • hm

  tot Buculei l-a pocit şi pe Coposu, din cîte-mi aduc aminte…

 • Fraţilor, dar voi câte statui aţi făcut? 😀

 • hm

  eu am vrut să fac una, da’ era din cîrnaţi şi n-am trecut de machetă.

 • florin

  Si eu am vrut sa fac una,dar a sunat alarma si m-am trezit.

 • Prietene, am şi eu neşte nedumeriri. Când se decide o astfel de investiţie, din bani publici, nu e şi un ciopor de neni şi de tanti, presupuşi a le avea cu arta şi cu urbanistica, să-şi dea cu presupusul ce şi cum? Nu intervine în ecuaţia aprobării şi un criteriu estetic, ceva? Sau asta e considerată “cenzură”?
  Vouă vă place demenţa aia din faţa TNB, “Căruţa cu paiaţe”? Sau statuia lui Maniu? Sau cum sunt îngrămădite în acelaşi spaţiu pomenita statuie, cea a lui Coposu(şi mai hidoasă!) şi monumentul lui Ghilduş, parcă? Ştiu, toţi au râs de obeliscul ăla, dar mi se pare cel mai potrivit în zonă dintre toate trei.
  Nu ştiu ce relaţie pot stabili ele cu statuia aia ecvestră a lui Carol I. Totul e un ghiveci.
  Doi: poate e puţin trivială discuţia în context, dar popândăul cu pricina, statuia, vreau să zic, costă o căruţă de bani, bănuiesc. Doar lemnele alea înşirate puteau fi folosite pe post de schelă? Şi asta spune ceva despre noi.
  Iar un amănunt nesemnificativ, se pare: pe noi ne-a întrebat cineva în legătură cu planul cincinal la statui? Că distracţia noi o plătim!

 • hm

  poate-o fi cineva care-şi dă cu părerea despre estetic; dar dacă sînt aceiaşi oameni care au socotit Căruţa cu proşti artă…

  Şi eu sînt dintre aceia care socot ţeapa lui Ghilduş mai degrabă potrivită în acel loc; şi este poate singurul monument din Bucureşti fabricat cum se cade; fără scurgeri între rosturile marmurei, fără cocleli urîte.

  În rest – plătim, plătim!

 • florin

  Ma intreb daca”Atelajul cu Naivi” se va mai potrivi cu noua(veche)fatada a TNB.Poate ca daca s-ar scoate cadrul acela din jurul statuii ar arata altfel.

 • hm

  daca s-ar da la fier vechi ar fi şi mai bine

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>