despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Aşa… mai româneşte!

scris de Ando

La episodul 300 al serialului nostru despre case căzute, am prezentat această clădire din marginea Pieţei Obor.

In intervalul scurs de atunci, brutăria de la parter s-a desfiinţat, iar clădirea a intrat în letargia specifică caselor fără un rost anume.

De curând însă, am remarcat o activitate susţinută de revitalizare a spaţiului de la parter. Din ce am aflat de la unul din lucrători, ieşit la o ţigară, se amenajează un fel de birt sau ceva gen fast food… rămâne de văzut.

De observat însă stilul ăsta păcătos (deja împământenit, specific românesc) de a trage ca de un cal mort de biata clădire, stil comun atât proprietarului cât şi chiriaşilor. Adică: o tencuială şi o spoială, doar jos la parter, nişte termopane (că astea se montează rapid), practic o nouă cârpeală făcută pe sponci, cât să pornească mai repede afacerea, ca să vină banii! Restul casei? Dumnezeu cu mila! Cât timp nu cade cuiva în cap o bucată de zid sau o cărămidă, e în regulă.

O mentalitate paguboasă, moştenită din naţionalizările comunismului, care a măcinat încet, încet acel concept sănătos al negustorului care locuia în aceeaşi clădire cu propria-i prăvălie.

2 comments to Aşa… mai româneşte!

 • Cristian Ioan

  Excelent surprins in imagini!
  Din pacaet,ai dreptate ” Restul casei? Dumnezeu cu mila!”
  Etajul superior al cladirii,fara a fi o capodopera de arthitectur, merita sa fie mai bine tratat.
  Ce sa mai zicem de structura de rezistenta??

  “concept sănătos al negustorului care locuia în aceeaşi clădire cu propria-i prăvălie.”

  Conceptul se vede la turcul de vizavi de blocul meu, care si-a facut cladire cu patru nivele: la etaj locuieste, iar la parter este Cupotorulsi magazinul de paine!

  • Ando

   @Cristian Ioan: Turcul de care spui, vine dintr-o ţară în care tot timpul, indiferent de regimul politic, proprietatea individuală a avut continuitate…deci e absolut normal să gândească astfel.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>