despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

n-am uitat pe nimeni

… poate vi s-a părut că nu am mai scris demult de Primarul nostru; asta doar pentru că m-am plictisit să pomenesc de el. Dar nu am uitat nici o clipă cine e el: adevăratul şi cel mai mare duşman al Bucureştiului.

Repet pentru a mia oară: nimic bun nu a fost făcut de omul ăsta; nimic!

A tergiversat proiecte şi planuri, şi-a bătut joc de investiţii, a reacţionat prosteşte la critici şi în situaţii de criză şi-a vîrît capul între urechi; a minţit ordinar de cîte ori a avut ocazia; fiecare dintre măreţili lui realizări s-a făcut după amînări şi prelungiri de termene – asta e treaba cu el, cu Primarul.

Nu i-am uitat nici pe prietenii mei de cursă lungă – pe primarii de sector. Nici de la ei nu am primit vreo veste bună de luni şi luni de zile.

Lui Vanghelie ar trebui să-i pup mînuşiţele, însă. Legămîntul lui făcut în sfînta zi a alegerilor – că mi se va reabilita termic blocul – pare să se îndeplinească zilele astea. Dar, la fel ca şi în alte sectoare, mă tem că ceea ce primim gratis ne va costa tare scump. Vanghelie va cîştiga iar sectorul – pentru că nu va avea niciodată un contracandidat bun; şi e numai şi numai vina celor care nu vor să se bată cu el.

Piedone pare că nu ştie ce să facă; la fel ca şi alţii încearcă să se lipească de barca babană a celor care vor lua maul la alegeri; pînă una-alta, vă pot spune – ca cineva care a avut multă treabă în sectorul 4 în toamna asta – că spoiala de civilizaţie adusă de Piedone este falsă. E multă mizerie în secorul lui. Nu văd ordinea şi civilizaţia decît în vreo două-trei locuri publice; în rest – ce mi-e Ferentariul, ce mi-e Giuleştiul, ce mi-e Oborul, ce mi-e Berceniul – tot un drac! Dar Piedone şade liniştit; s-ar putea să iasă chiar Primar general, dacă se screme niţel.

Onţanu şade şi el la cotitură, aşteptînd să vază ce-i de făcut; e mare maiestru la cascadorii politice, aşa că de milă n-am cum să-i plîng. Despre Livache şi Poteraş n-am ce să zic; îi văd ca pe nişte viitori foşti – am impresia că au nevoie de linişte ca să-şi pregătească proviziile pentru zilele negre care vor urma; şi vor urma.

Chiliman tace; aş zice că şi face – dar nu mă lasă inima. A fost lăsat pe dinafară de ai lui; dar rămîne jupînul celui mai bogat sector al oraşului.

… Bucureştiul nu e numai primari; Bucureştiul e şi consilieri, şi şefi de direcţii şi de regii; aş vrea să comentez într-un fel debarcarea directorului Regiei de Transport, dar nu prea ştiu cum. Cu voia şi încurajarea Primarului, omul ăsta a pus transportul public pe butuci. Avem transport de noapte, dar nu mai avem transport de zi. Tot mai puţine autobuze şi tramvaie – care vin tot mai rar; asta avem acum.

… Bucureştiul e şi arhitecţi, şi urbanişti, şi ingineri. Încă nu am văzut proiectul ăla public care să mă încînte şi să mă facă să visez la Bucureştiul modern şi civilizat – nu; nu e PIDU, nic altă strategie; dar mai am speranţe – aşa sînt eu, mai optimist.

… Bucureştiul e şi oameni; şi oamenii sîntem noi. Şi nouă ar trebui să ne fie ruşine pentru cîte înghiţim şi pentru cît de puţin luptăm contra mizeriilor.

11 comments to n-am uitat pe nimeni

 • Dan

  Cu reabilitarea termica e mare poveste, nu m-am prins pe ce criterii sunt alese blocurile. Pana atunci blocul meu incepe sa arate a favela, de-aia cu fatada in 5 sau mai multe culori…

 • hm

  ordinea în care vin blocurile la reabilitare ţine – într-o măsură mai mare decît credem – de ordinea în care administratorii au depus dosarele şi cererile!
  La noi pe stradă cam aşa e!

 • florin

  HM are dreptate;blocurile se reabiliteaza in ordinea depunerii dosarelor,deci totul depinde de administratori.Primarul general si cei de sector sunt toti o apa si un pamant:intr-o societate unde toata lumea se ”cunoaste” cu toata lumea politica si de(asa-zise)afaceri interesul particular primeaza.Locuiesc in sect.1 si il apreciez pe Chiliman pt. un singur lucru,Parcul Bazilescu,pe care a reusit sa-l scape(deocamdata)de babuinii imobiliari.Daca ar fi reabilitat si linia tramului 20,intre Laromet si Pta.Victoriei,mai ca as fi zis ca e un primar pus pe treaba.Am mai observat o chestie:de cand s-a dat drumul la metrou in Buc.Noi,tramvaiele liniei 20 circula tot mai prost.

 • ando

  Apropo de primari, am urmatoarea propunere -probabil, neoriginala:-)dar o repet pentru ca mi se pare buna: primarul general care castiga alegerile in Bucuresti,sa-si nominalizeze din echipa lui primarii de sectoare.
  (ca la americani : castigatorul ia totul ; noul presedinte vine cu echpa sa in administratie ). Asa, nu se va mai invoca motivul
  (de multe ori, valabil )ca ala e de la PSD, alalalt de la PC etc.si-mi baga “bete in roate”.

  Ai vrut primar general, bine.
  Ai castigat,foarte bine. Pune-ti
  oamenii tai la sectoare si treci la treaba !
  Sa stie lumea clar cu cine are de-a face !

 • Ei, vezi, nu-i aşa uşor cu democraţia asta!

 • lul

  hm, cumva tii cu cineva? Sau te-ai dat pe OTV…

  Oprescu face (cati fac?) ceva, si orice constructie ar bulversa traficul in Bucurestiul nostru din start prost proiectat.

  Sub conducerea lui s-a modernizat cum nu s-a modernizat de la moartea lui impuscatu… asa ca abtine-te de la comentarii (gen cel mai mare dusman al Bucurestiului) la adresa lui ca cine are ochi sa vada cum s-a schimbat Bucurestiul nu iti tine partea.

 • hm

  vezi-ţi de treabă, te rog.

 • lul

  Te simti?

  Imi place blogul tau in general, dar nu pot sa-ti inteleg atacul asta.

  Dai motiv sau o tii cu mitocanul “vezi-ti de treaba”?

 • hm

  păi dacă-ţi place blogu’ ăsta, înseamnă că nu-i o noutate că nu-mi place de Oprescu. Da’ nici una!
  Vrei motive?
  Să le iau la rînd? Basarabul, pe care l-a amînat, doar de-al dracului, un an? Şi căruia i-a anunţat inaugurarea lunar, timp de jumate de an? Centrul Istoric, care trebuia să fie gata în toamna asta (EL A ZIS-O, nu eu). Pasajul Pipera/Barbu Văcarescu? Cine zicea că în toamna asta e gata? Îl pun eu să deschidă gura?

  Îl pun eu să distrugă transportul public? Ce, RATB e stat în stat? Îl pun eu să facă haos, îl pun eu să nu încheie contracte de concesiune, de dezvoltare, de reabilitare?
  Îl pun eu să pornească un proiect grandios (Berzei-Uranus), pe care îl blochează din cauza prostiei sale în acte publice?

  Dacă-ţi place blogul, atunci ştii că nu sînt niciodată în paralel cu campanii politice.

  Vezi-ţi, deci, de treabă.

 • lul

  “Vezi-ţi, deci, de treabă” e un mars politicos din partea ta.

  Dar hm, in afara de primarul din prezent cati au mai schimbat atat? Gandeste-te bine, nu doar cu a amanat sau a stat, face cat se poate in Romania (tu in pozitia lui crezi ca ai rezista?)

  De ce tin sa-l apar? Nu e perfect, dar la oferta de acum e cel mai bun, si vad ca lumea se grabeste sa arunce cu gunoi pe ultima suta de metri.

  Ce discutii o sa aud peste ani? Vai, dar numai Oprescu a facut aia, asta de acum nu face nik, sa-ti citesc blogul atunci.

 • hm

  bine, dom’le, hai să fiu eu ăla rău’.
  Vrei exemple – uite topul meu, personal şi subiectiv – pentru care nu trebuie să trec pe la nici o casierie, la sfîrşitul lunii:
  1 – Halaicu
  2 – Băsescu
  3 – Videanu
  4 – Lis
  5 – Oprescu
  6 – Ciorbea

  Să ştii că nu comparăm nici oameni politici, nici situaţii, nici stări de fapt – constatăm prestaţia unui Primar aici.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>