despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

un articol dubios

… a apărut zilele trecute în Adevărul. M-am gîndit să-l ignor, dar articolul revine azi – aici

Fostul Circ al Foamei pare, din stradă, aceeași clădire veche și dărăpănată. În spatele complexului, însă, s-a dezvoltat un adevărat şantier. Muncitorii lucrează de zor, iar o macara este folosită pentru lucrările de la înălțime, în timp ce mai multe betoniere vin şi pleacă de la locul șantierului. Peste tot sunt materiale de construcții și muncitori, însă nici urmă de numele firmei constructoare ori vreo autorizație de construcție.

Firma constructoare, Minerva SA, a obținut până acum doar un Certificat de Urbanism de la Primăria Sectorului 3, conform declarațiilor arhitectului-șef Ștefan Dumitrașcu. Documentul nu permite, însă, începerea construcțiilor, în lipsa autorizației de construcție și a proiectului aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

Cu toate acestea, muncitorii lucrează de luni bune pe șantierul-fantomă. Arhitectul-șef al Sectorului 3 a declarat că, acum două săptămâni, societatea a fost amendată pentru începerea lucrărilor de construcție fără autorizație și s-a impus oprirea acestora până la intrarea în legalitate. Amenda nu a împiedicat firma să continue construirea complexului.

Aşa o fi, oare? Te-ai aştepta – dacă se construieşte de luni de zile – să se vadă ceva. Dar nici măcar din pozele făcute de Adevărul nu se vede nimic.

Apoi; ca să se construiască – acolo – un mall şi un hotel de 14 etaje (nu că ar fi ceva în neregulă cu asta, deşi s-ar putea face şi altceva mai fain acolo) ar trebui să demolezi înainte; or nici asta nu se vede.

Avem şi obişnuitele reacţii ale celor care apără Bucureştiul – şi atît.

DAR DOVADA – dovada, dragi ziarişti, dovada! că acolo se construieşte ceva nu este.

Aşa cum mă feresc de cei care strică oraşul, mă feresc şi de cei care publică rahaturi.

6 comments to un articol dubios

  • o sa trec sambata prin zona si arunc o privire…acu’ sa stii ca am avut propunere chiar pe locul Circului Foamei si o gasesti aici http://www.ideiurbane.ro/piata-sfanta-vineri/ partea cu muzeul era o continuarea si se afla de fapt vis-a-vis, pe fostul amlasament al bisericii Sf. Vineri

  • hm

    da, le-am cam încurcat la repezeală, să nu te superi.

    Acuma, şi eu am trecut pe acolo recent… n-am văzut nici un şantier.
    … dar se pare că magazinele se vor închide, într-adevăr – ca zvon o zic şi eu.

  • florin

    In ultimul timp in Bucuresti se construieste dupa un principiu foarte”sanatos”:intai construim si dupa aia (mai)facem rost si de aprobari,ca doar n-o sa ne darame cladirea.Ma mir cum de a scapat pana acum acest complex.In articolul de pe ideiurbane am citit ca ar trebui daramat un bloc de locuinte pt. a se construi un muzeu.S-a mai exprimat aceasta idee(nu am nimic impotriva muzeelor) si cu alte ocazii.Si cu cei ce locuiesc in aceste blocuri ce facem?Si daca tot e vorba sa demolam blocuri ceausiste,sa incepem cu cele din Pta.Victoriei,de pe Bvd.Victoria Socialismului,din imprejurimile Casei Poporului si de pe malul Dambovitei.Si neaparat Casa Poporului trebuie pusa la pamant.

  • @hm…cum sa ma supar, am uitat sa zic mersi pentru link 🙂
    @florin…daca administratia ar avea o strategie in ce priveste asta atunci ai vede si solutiile…nu am fi nici primii si nici ultimii care darama intregi zone de locuinte colective

  • Zonele alea de locuinţe colective dărâmate aparţin statului, sunt locuinţe sociale, şi locatarii primesc altele, în principiu mai bune, vezi cazul Franţei. Cele din zona Sfintei Vineri sunt proprietate privată, şi nimeni n-ar pleca de acolo, pentru a se duce în tiribombe gen “Planorama”, să zicem, deci nu se pune.
    Acum, dacă e să mă întrebe cineva pe mine, eu aş dărâma circul ăla al foamei fără nici cea mai mică ezitare. E o mizerie, şi oricum ai încerca s-o amenajezi, tot o panaramă iese. S-ar putea imagina acolo un spaţiu public, un mall cultural, ceva…

  • florin

    C.G are dreptate.Asa cum am mai scris,marea majoritate a apartamentelor din capitala sunt prop.privata si nu cred ca statul si-ar putea permite rascumpararea lor.Nu vreau sa fiu inteles gresit:sunt pt.o capitala moderna!Poate ca ar trebui sa ne preocupe mai intai numeroasele locuri virane ce au inceput sa nu mai deranjeze pe nimeni,chiar daca sunt la o aruncatura de bat de centru.Strategii exista(PIDU o demonstreaza)hotararea de a le pune in practica(pe baze legale si avantajoase atat pt.administratie cat si pt.cetatean)lipseste.Cel mai bun exemplu este zona Matache:un bulevard de cativa km lungime nu se poate face datorita unei constructii(Hala Matache)fata de care nimeni nu ia nici o masura,desi portiuni ale bulevardului au fost date in exploatare.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>