despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Blestemul lui Lenin

scris de Florin

Nu ştiu dacă există Blestemul lui Tuthankamon, sau al Craniului de Cristal, sau chiar al Loganului; cred că exista totuşi Blestemul lui Lenin. Pe soclul pe care a stat statuia celui ce a influenţat în mod profund istoria sec. XX, apar de câţiva ani încoace tot felul de “sculpturi”(?). Ba un con cu steguleţe, probabil în cinstea celor de la RATB; ba un clown dezarticulat într-o cuşcă, că şi aşa Circul de Stat e pe ducă; ba un fel de clădire anostă, omagiu adus dezvoltatorilor imobiliari, etc, etc, etc.

Ultima apariţie o puteti vedea în imaginile de mai jos: o labă de picior cu degete de mâna. Piciorul-mâna este plasat pe un taler, sub care sunt nişte pene de lemn ca să nu se răstoarne creaţia. ”Scluptura” se numeste ”HandGun” adică armă de mână. Culoarea e de-a dreptul scârboasă, dovedind că roşul mandarin se potriveşte doar pe mandarine. După poziţia degetelor cred că cel mai potrivit ar fi să se cheme ”Monumentul medicilor proctologi şi ginecologi, care îşi fac meseria cu picioarele” (exemple sunt destule).

În ultima poză se desluşesc numele artistului şi cel al ”coordonatorului”.

Am înţeles că coordonatorul (cacofonie voita) are acest soclu dat spre administrare de către primărie. Oare primarii nu au vazut ce kkturi sunt puse în văzul lumii, că doar pe aici trec străinii când vin sau pleacă din România. Şi chiar aşa: pe când un mare kkt cu moţ numit ”Produs turcesc, de cofetărie, servit românilor zilnic”?

Ştiu că arta cere sacrificii, dar parcă sacrificat era artistul şi nu publicul!

9 comments to Blestemul lui Lenin

 • Cata

  Cred ca mai curand este ‘Blestemul prostiei romanesti’ si banuiesc ca este opera tot a unor intelectuali si artisti de marca ai patriei noastre.In loc sa demoleze dracului soclul,sa amenajeze un scuar ,eventual cu banci,ei se cramponeaza in continuare de ‘malefica umbra a trecutului’ si o tin langa cu tot felul de cretinisme.Si ar mai trebuii facute inca vreo doua,trei,pe traseul autobuzelor turistice,pentru a fi circuitul mai vesel.Slava domnului,statuia lui Carol I ,de fapt statuia calului si a lui Carol in complectare,faimosul cartof in teapa – am avut ocazia,personal,sa asisit la hohote de ras a turistilor straini care aveau onoarea de a o savura,ca sa nu mai zic de sublimul grup statuar din fata Teatrului National.Si,din fericire,cred ca mai avem si altele,dar am un lipsus in momentul acesta.

 • hm

  mie mi-e frică deja de ce o să urmeze, pe soclul ăla.
  un nas de om răcit? un cur?
  Arta, prieteni, nu are limite.
  Nici prostul gust – din ce văd.

 • Serban

  @hm – Nu le mai da idei!

 • florin

  Se pare ca norocul ne surade:la anul incep lucrarile la pasajul de la Piata Scanteii si soclul va fi demolat.Bine inteles(norocul)din punct de vedere artistic,pt.ca din punct de vedere al circulatiei ne-am f…. norocul!

 • Ando

  Am impresia ca v-a scapat “esentialul” :
  INTERSECTIE CU EUROPA -scrie pe placuta
  mai veche a soclului…deci, lasati nazurile:-(

 • florin

  Ando are dreptate;numai ca in intersectia asta,drumul cu prioritate il are Europa!

 • Prieteni, îmi aduc şi eu aportul(sic!) la balamucul general. Statuia lui Lenin încă există, fizic(dacă nu cumva i-au luat ţiganii “gâtul”). Propun s-o punem la loc, cu o mică modificare: o facem giruietă, să ne arate de unde bate vântul. Hai, că nu e greu: un motor, un mic reductor, o mini-giruietă pe Casa Scânteii, un transmiţător, un circuit de comandă. Banal, şi oricum mai ieftin decât oribilitatea aia din poze. Avem şi o operă de artă(că statuia aia nu-i deloc banală), şi oferim şi un serviciu public. Oricum încărcătura ideologică a dispărut, rămâne doar aspectul utilitar. În fond, nici statuia lui Carol nu e decât un pretext pentru a pune un cal pe un soclu.

 • Am schimbat lucrarea lui Bogdan Rața. Aștept cu interes comentariile voastre pertinente.
  „Coordonatoarea”

 • hm

  dragă doamnă, cu părere de rău vă spunem că noi am ajuns la concluzia că noua lucrare se cheamă “monumentul căcatului”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>