despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Ratatouille la Alba Iulia

scris de Sonia Ratatouille

Salutare, oameni buni! Vin cu vești importante.

Unde credeți că a fost șoricelul ăsta în vacanță? Ați ghicit, probabil, din titlu.

Alba Iulia este un oraș istoric cu o frumusețe îngrozitor de misterioasă.

Cetatea este mare și plină de secrete. Este un loc perfect pentru o plimbare liniștită sau o aventură distractivă.

Catedrala romano-catolică, unde este mormântul lui Iancu de Hundeoara, este așa de impunătoare că ți se face pielea de găină când o vezi. Este în stilul gotic, având arcurile alea frânte pe tavan.

Am mai văzut și Catedrala Încoronării. De o culoare galbenă, locul parcă strălucește în lumina soarelui. Are o grădiniță mica și mulți bolovani antici de mormânt.

Un alt loc de vizitat este Muzeul Unirii, care este de fapt un muzeu despre toată istoria de la daci până la Unire. Se întinde pe 3 etaje, incluzând parterul.

Alba Iulia se poate mândri cu vremea schimbătoare. La 13:35 crăpi de frig, înfofolit în două geci, iar peste cinci minute vezi juma’ de populație în pantaloni scurți.

După părerea mea, care întotdeauna contează, este un loc care trebuie vizitat.

Acum vă las și ne vedem data viitoare cu alte locuri interesante!

Cetatea:

Porțile și Obeliscul:

 

toate vacanțele noastre – lista episoadelor

4 comments to Ratatouille la Alba Iulia

  • Ce frumos se vede diferenta de calitate intre caramida de 300 de ani a fortificatiei austriece si … rahatul ceramic … pus la interventiile (unele abuzive, cu excavatorul in miezul castrului roman) din cetate.

  • hm

    ei, asta așa-i, dar atmosfera-i una peste alta reușită, prietenoasă și ești tentat să nu mai bagi în seamă.

  • Dar eu sunt carcotas cand vine vorba de detalii aparent neimportante. Acolo au tinut mai mult la decor decat la adevarul istoric. Iar decorul ala se strica in mai putin de 10 ani si pentru asta au distrus niste marturii istorice de aproape 2000 … Daca ar fi contat asta, poate ar fi scris “Horea” si nu “Horia”, de exemplu. Altfel, daca ar scrie Ianos in loc de Iancu de Hunedoara ar sari toti in sus, nu?

  • hm

    La adevăr istoric nu mă bag. Decorul a ieșit bine, rezultatul e încîntător pentru oraș și locuitori, care se bucură de timpul petrecut pe-acolo. Renovarea – renovare e! – e într-adevăr, gospodărească uneori; de pildă alei pietruite, pietruite și pavate cînd ar fi mers și cîteva mai prietenoase, cu pietriș curat.

    Cît despre rebranding, remarc cum Corvinii devin din ce în ce Corvineștii.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>