despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Cîrnaţii au dat fasole

Şi-a fost ziua noastră. Frumoasă şi tocmai prielnică bulucelii. Fiindcă de-ntîi decembrie, dacă nu bagi gratis fasole-n tine, nu eşti nici patriot, nici român – nu eşti nimic.

Primarul Onţanu, bunăoară, şi-a strîns vestonul de general peste burţi, şi-a-ndesat caşcheta pe scăfîrlie – şi s-a proţăpit în faţa cazanului:  veniţi de luaţi slănină! Ştiam eu că uniforma trebuie respectată; este lege pentru asta. Da’ se pare că uniforma trebuie respectată doar de ceilanţi, nu de cei care-o poartă.

… e decembrie deja. E o lună importantă – sau, cel puţin, ar trebui să fie. E mai mult decît luna în care primim şi facem cadouri; e mai mult decît luna în care trebuie să băgăm în noi ca proştii.

E luna în care am putea să ne gîndim că s-a-ntîmplat ceva, acu’ mai bine de dooj’ dă ani. S-a-ntîmplat că am scăpat de mizerie, de umilinţă, de frig, de cozi; da – am scăpat. Şi, fiindcă n-am învăţat nimic din ce ni se-ntîmplă, le căutăm pe toate astea, le vrem înapoi.

E – decembrie – luna în care ne-am putea sărbători unirea; şi ne-am putea purta ca şi cum unirea şi mîndria ar însemna ceva.

Uitaţi-vă la un lucru. Oamenii s-au călcat în picioare ca să primească fasole. Nu toţi oamenii ăia erau săraci. Pen’că, dacă e să ne gîndim, orice om din ţara asta şi-ar permite să meargă la piaţă, să-şi ia o mînă de boabe de fasole şi nişte ceapă, să treacă dup-aia pe la mezelărie şi să-şi ia nişte coaste afumate – şi să-şi gătească fasolea aia acasă!

Mai mult! Cum ar fi ca cetăţenii ăştia să se strîngă laolaltă? Cîte trei-patru-cinci familii? Unii să ia fasolea, alţii să aducă un ciolan, alţii nişte vinişor, alţii nişte pîine, nişte mezelic, nişte brînză, nişte murături? Ar fi mai apropiat de spiritul unirii? ar fi mai cetăţenesc, mai civilizat, mai plăcut?

… şi, stînd oamenii ăştia în jurul ciorbei de bolovan, s-ar simţi mai puţin umiliţi de ceea ce se dă, şi mai mîndri de ceea ce fac. Şi-ar putea zice, seara, cînd se uită la ştiri: ne pişăm pe fasolea voastră, primarilor! Ne-am făcut noi singuri fasolea!

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

8 comments to Cîrnaţii au dat fasole

 • florin

  Ce mi se pare de neinteles,este faptul ca,cei ce se inghesuie acum la fasole,aveau in ’89 ,20-30-40 de ani,adica oameni de la care ai avea ceva pretentii vis-a vis de comportament in astfel de ocazii.Sa avem ca euro-parlamentari pe EBa sau pe Gigi Becali,sa fim condusi de o banda de raufacatori care se kk pe noi,sa-mi vad parintii umiliti si furati dupa o viata de munca si o sleahta de nulitati ce sunt ridicate la rang de modele de urmat in viata,mi se pare o umilinta mult mai mare decat statul la coada “atunci”.Si ca veni vorba de coada:pozele de la articolul ”Se da…nu conteaza ce” nu mai necesita comentarii.

 • Serban

  Mie-mi place ca, la fasole sau cine stie ce cacat de “promotii”, se bulucesc, dar sa iasa-n strada pt. drepturile lor, primite “pleasca” in ’89, curu’!!!

 • florin

  @Serban-tocmai de aia nu ies in strada,ca le-au primit pleasca!!!

 • Anonymous

  @florin – Aia e, ca si tara, cu resursele ei, am primit-o pleasca. Vad ca civilizatia si performanta popoarelor e invers-proportionala cu conditiile/resursele de care dispun, vezi Olanda, tarile nordice, etc..

 • florin

  @Anonymus-ai dreptate,se pare ca atunci cand ai totul “la botul calului” te cam trage la visare(ca sa nu-i zic lene)in loc sa te stimuleze sa traiesti si mai bine.Romanii au o vorba:Pica para malaiata in gura lui Natafleata!

 • Serban

  Eu eram “Anonymus”, am uitat sa ma semnez, pardon..

 • […] aceiasi mormoloci care se pretind oameni, “cirtita flaminda” de pe blogul simply bucharest, are o postare magistrala despre cum ar fi trebuit sa se comporte oamenii astia intr-o tara […]

 • Anonymous

  @ Si a inceput si decembrie:imi place ce scrie pe drapelul din dreapta;nici al meu NU e!Si la fel(NU)au fost si cei dinaintea lui!!!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>