despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

semne bune 58 – str. Părintele Galeriu 6 A

scris de Ando

Ne aflăm pe fosta stradă Venerei, redenumită Părintele Galeriu, care leagă strada Silvestru de Calea Moşilor.

   

Ce poate fi mai frumos spus despre această casă decât acest crâmpei din amintirile lui Alexandru Dinu:

“Într-un fel aducând cu un castel la scară redusă, cu o terasă superbă (de unde îmi lansam ursuleţul de jucărie suspendat de o paraşută făcută dintr-un batic al maică-mii) încoronată de un felinar enorm din fier forjat, cu o intrare somptuasa la capătul câtorva scări în spirală străjuită de un leu sprijinind un scut cu blazon, şi un peron în semicerc unind cele două porţi mari de acces, m-am întrebat întotdeauna cum de nu a fost declarată monument arhitectonic. Castanii imenşi sunt aceiaşi de acum 50 de ani, doar turturelele ce cuibăreau între ramurile lor au dispărut. O parte din grădina nesfârşită a acestei case, precis porţiunea unde se afla o compoziţie alcătuită dintr-un bazin circular şi doi Sfincşi – reproducere fidelă la scară a celui egiptean – a fost distrusă de construirea unei monstuozităţi de coşmar...”

Adică asta:

Acum opt ani, când am pozat spectaculosul felinar de deasupra terasei laterale, clădirea era în stare de părăsire, stare care a dăinuit până nu demult. Iată că, de ceva timp, se lucreaza la ea (e adevărat, fără mare avânt, după cum îmi spunea un vecin) şi nu ne rămâne decât să trecem pe aici, din când în când, să vedem ce iese la final.

„Semne bune” – toate articolele

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>