despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

trezim copiii

… a venit şi vremea să facem.

Ştiţi cerşetorii care se folosesc de bebeluşi ca să impresioneze oamenii?

Asta e exploatare de copii.

Dar ştiţi că de fiecare dată cînd îi vedem pe stradă bebeluşii aceia dorm?

Asta pentru că bebeluşii cerşetorilor sînt ţinuţi adormiţi. Nu-i greu; la o gîgîlice de om e de-ajuns chiar şi un pic de alcool; dar bebeluşii ăia pot fi şi calmaţi cu medicamente.

E aproape imposibil de dovedit. Nimeni nu a făcut asta pînă acum. Dar dacă am văzut treaba asta, trebuie să-i dăm de capăt.

Legal şi procedural, de asta ar trebui să se ocupe Protecţia Copilului, prin centrele sale de sector. Mi-e greu să cred că nimeni de-acolo nu s-a gîndit la faptul că bebeluşii ăia sînt adormiţi. Am vorbit cu oameni din organizaţii neguvernamentale, cu ziarişti de teren – oamenii ăştia cum de au văzut situaţia?

Nu-i nimic; de-acuma, şi Statul va trebui să vadă.

Primul impuls a fost să strîngem dovezi, să facem scandal, să ajungem la televiziuni şi să facem un reportaj – pe stradă. Apoi ne-am gîndit mai bine. Oricine poate face scandal, oricine poate semna petiţii – şi nu se schimbă nimic. Aşa că am hotărît să lucrăm frumos.

O poză şi o mie de cuvinte

Aşa că vom face poze la aceşti cerşetori – şi la bebeluşii lor. Le vom trimite, împreună cu sesizarea noastră, la direcţiile de sector – le spune D.G.A.S.P.C. şi le găsiţi şi voi aici. Fiind instituţii de stat, direcţiile astea vor trebui să răspundă. Fiind instituţii de stat, direcţiile astea au bilanţuri şi raporturi de făcut; şi cînd numărul sesizărilor va fi mare, foarte mare, ceva se va întîmpla.

Aşa lucrează Statul. Greu, încet, împins de la spate – dar mecanismul poate funcţiona. Unii dintre voi aţi probat acest mecanism.

Primul pas

Este, deci, o treabă pe termen lung. Înainte de scandal, încercăm să vedem dacă se poate rezolva legal. Şi ne interesează ca oamenii – cît mai mulţi oameni – să ştie.

O campanie pentru oameni ocupaţi

Eu nu am timp pentru aşa ceva – să merg pe stradă şi să vînez cerşetori. Şi nici voi nu aveţi. Şi mai ştiu că nici nu aveţi chef. Dar trebuie; chiar trebuie.

Şi nu e greu! dacă vedeţi un cerşetor cu un bebeluş dormind în braţe faceţi repede o poză; cu mobilul, cum o fi.

Băgaţi de seamă! – faceţi poza doar dacă vă simţiţi în siguranţă. Dacă nu, lăsaţi-o pe altcîndva.

Nu contează că o să avem mai multe poze cu aceiaşi cerşetori; cu atît mai bine – vom putea dovedi că activitatea lor e sistematică şi continuată.

Puteţi să scrieţi si voi la D.G.A.S.P.C. – un mail şi o poză. Dacă nu vreţi, nu-i nici o supărare: trimiteţi aici pozele (nu uitaţi data şi locul exact) şi scriem noi.

adresa noastră este hm@simplybucharest.ro

—————————————-

„Trezim copiii“ este o iniţiativă cetăţenească şi particulară lansată de Simply Bucharest şi nu este afiliată nici unei organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale. Oricine poate contribui cu fotografii, informaţii, acoperire media. Oricine poate prelua, susţine şi promova subiectul.

—————————————-

bannere:

(alte dimensiuni, formate şi rezoluţii – la cerere)

Comments are closed.