despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o demolare obişnuită

Rahovenii ştiu bine clădirea asta:

… poza e luată de pe Google Street View; pentru că – aţi ghicit! – clădirea nu mai este:

… Sîmbătă s-a petrecut povestea. Iată ce pot face nişte excavatoare dibace. Am fost pe-acolo cînd muşcau din ziduri dar mi-a fost milă să fac poze în toiul acţiunii.

N-am văzut pe nimeni protestînd în stradă, n-am citit nici un articol standard despre dispariţia vechiului Bucureşti; pentru că, chiar dacă demolarea asta se petrecea la două minute de mers cu maşina de Unirii, nu contează. Nu-i aşa?

Era doar o clădire rămasă de pe vremea cînd Electromagnetica se numea Standard Electrica. În curtea acestei foste fabrici, acuma în mare parte business-center-fireşte se găsea. După Revoluţie s-a deschis în ea una dintre primele grădiniţe şi şcoli particulare – Alexandra Kids, care a funcţionat aici pîn-acum vreun an şi ceva.

Cam asta e. Demolarea-i parte din evoluţie.

14 comments to o demolare obişnuită

 • Salut,

  Totul e pe baza de bani, din pacate. Inclusiv “spiritul civic” ala de se inflameaza cind vine vorba de Piata Matache. Fie ca e sponsorizat sa se inflameze la momente cheie, fie ca are in spate niste interese financiare vizavi de terenurile din zona Matache, cert e ca acolo e concentrat malaiul.
  Cit despre casa aia, mie sincer imi pare rau de ea, mai ales ca era o cladire curata, avea ceva istorie si, plus de asta, era si sediul acelei gradinite (abia acum am aflat ca deja de un an se desfiintase). Dar deh, daca nu avea interes cineva cu bani sa stea in picioare, ne putem pisa pe ea de istorie si de curatenie. Gurile excavatoristilor nostri sa manince si ele ceva.

 • Cata

  Nu inteleg da ce va opuneti progresului ! Chiriasii au nevoie de parcare si ca atare o vor avea.Glumesc.A mai existat o cladire geamana ,in stanga acesteia demolate,pana acum cativa ani,care a fost si ea pusa la pamant,tot pentru marirea parcarii.

 • just_me

  sorry de pff-topic
  HM sunt disperat.
  tocmai am dat epste articoul asta pe net
  si se pare ca este adevarat
  tu ai vreo stire in acest sens?
  mai de mult s-a mai intrebat pe aici despre terenul cu pricina.
  aici gasesti articolul
  http://b365.realitatea.net/news/aviz-de-la-primarie-un-cimitir-intre-blocurile-din-zona-sebastian/

 • just_me

  HM articolul de la linkul meu e scris pe 9 decembrie. iar al tau pe 31 octombrie.
  cred ca cu un cimitir o sa ma aleg in cartier :((((

 • Cata

  @just_me : stai calm ,nu se face nimic intre blocuri (tu unde stai?).In fotografia din link-ul tau se vede in stanga fostul sediu administrativ VULCAN,actual ANAF (MARI CONTRIBUABILI) iar in centrul imaginii fundatia unui bloc construit de MITICA DRAGOMIR (LPF),chiar in fosta parcare a ANAF-ului.Ce se va construi chiar si cimitir va fi in curtea fostului VULCAN,care a fost demolat complet,atat intre RAHOVA si 13 SEPTEMBRIE cat si 13 SEPTEMBRIE – RAZOARE.Iar intrarea se va face prin TRAFIC GREU (PROGRESULUI)pentru ca pe SEBASTIAN nu prea au pe unde.Asa ca nu are unde intre blocuri sa-l construiasca ,la cimitir ma refer.

 • hm

  nu se face nici un cimitir, Balkan s-a reorientat spre proiectul celălalt. În Octombrie a anunţat intenţia.
  România Liberă a dat de urma proiectului cu cimitirul mai încoace, B365 a preluat subiectul, dar nu au coroborat ştirile, că doar aşa se face presa.

 • florin

  Curios la demolarile astea e ca,in capitala,au scapat ca prin minune destule cladiri vechi aflate”la strada”:cladirile de vis-a-vis de piata Domenii sau de piata 1Mai,sau cladirea de pe coltul intersectiei Ferdinand cu Iancului,si exemple sunt destule.Iata ca ce n-a reusit neaNicu reusesc babuinii imobiliari.Ajunsi in situatia de a nu avea cu ce trai,sau supusi la presiuni,multi dintre cei ce au scapat de buldozerul socialist,isi dau casele si le vad daramate,de excavatorul capitalist.Cimitir intre blocuri?Pai cam toate cimitirele din oras sunt in zone populate ba,e unul pe linia lui 311,care pe fondul blocurilor ce-l inconjoara,ofera o perspectiva de-a dreptul filozofica asupra existentialitatii(iata ca nu numai nemtii au cuvinte de miliarde de litere) umane.Si mai sunt:pe Grivita,pe 1Mai,pe Giulesti….

 • Dan

  Cimitirele au devenit centrale odata cu extinderea orasului; doar au gasit schelete si la Universitate! Problema cu cimitirele este ca schimbarea ulterioara a destinatiei terenului este aproape imposibila; toate osemintele trebuie mutate in alte locuri si trebuie facuta o decontaminare a solului – o treaba pe cat de sensibila pe atat de costisitoare.

 • Cimitirul de pe linia lui 311 e cel care deservea vechiul sat Cioplea, si atunci cand au construit cvartalele de blocuri din zona Postavarului in anii ’60 sincer prea multe solutii nu cred ca aveau constructorii 🙂 (doar sa faca ceea ce au facut partial in Giulesti, din cate am auzit, si anume sa construiasca blocurile peste oase si schelete direct).

  Ce e mai ciudat in zona aceea ca in prelungirea cimitirului, pe dreapta Str. Postavarul cand mergi spre Auchan, s-au construit o gramada de vile dupa 1990, desi din cate am inteles zona a fost o fosta groapa de nisip iar dupa cutremurul din ’77 aici au fost basculate resturile blocurile cazute la cutremur (si ceva imi spune ca erau si ceva resturi umane printre daramaturile alea). Sincer, nu m-as simti asa bine sa stiu ca vila mi-e construita peste ramasitele cuiva 🙂

 • imi pare rau cand se demoleaza in zona industriala, mai ales ca stiu ce lucruri extraordinare se pot face printr-o reconversie functionala…oricum mersi de link si (offtopic) astept sa-mi zici mai multe despre ce am vorbit la telefon

 • hm

  da, de fapt cred că asta mă oftica cel mai tare la demolarea asta – zonele vechi industriale îmi plac…

  Proiectul e în lucru, să ştii – dar mai durează ceva pînă cînd o să fie copt pentru a deveni public. Deocamdată strîngem materiale…

 • Multumesc pentru acest articol… Eu abia acum l-am vazut. Scoala Alexandra Kids a fost pasiunea mea, afacere nascuta si crescuta de mine si distrusa de cei din conducerea Electromagnetica, sub pretextul mincinos ca acea cladire avea probleme… Cladirea nu avea nicio problema, insa… Au mintit doar ca sa o poata darama si sa construiasca pe acel teren un bloc de birouri.Acum, insa…au facut parcare in locul cladirii.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>