despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

prin magazine

Ştiu că de-abia aşteptaţi să mergeţi la cumpărături, acuma-nainte de sărbători. Fiecare om pe care l-am întîlnit mi-a argumentat că magazinul de unde-şi cumpără el lucrurile e cel şi cel mai bun – şi nu pot să contrazic pe nimeni; pînă la urmă, cumperi de unde poţi şi de unde-ţi face plăcere.

Ştiu oameni care cumpără numai din Auchan; oameni care nu pot cumpăra decît din Cora; ba chiar cred că sînt oameni care socot că Real e cel mai bun magazin posibil. Treaba cu hipermarketurile – ştie oricine – e cu dus şi-ntors; fiindcă, ajuns acolo, cu siguranţă îţi vei lua şi o groază de lucruri de care nu prea ai nevoie.

De asta merită – de multe ori – să mergi în marketurile mai mici: Lidl şi Penny Market. Au mai puţine sortimente şi mai puţine tentaţii; dar au – în schimb – multe mărci proprii ieftine rău.

Penny Market (face parte din acelaşi grup cu Billa) s-a spălat mult în ultima vreme; s-a civilizat, a început să aducă lucruri bune, şi are nişte chestii foarte convenabile. Dacă ai unul pe-aproape, nu eşti niciodată în pierdere; părerea mea.

Lidl a intrat puternic în viaţa noastră. A preluat Plus, a început să aducă multe chestii mişto şi ştiu deja oameni care sînt fani – vorbesc serios. Eu nu mă omor după Lidl, dar trebuie să recunosc că nici nu i-am dat prea multe şanse. Mă enerva reclama aia cu duduia aia veşnică şi ofilită care împingea un cărucior de cumpărături dintr-o ţară într-alta, luîndu-şi cele mai bune produse din Franţa, Spania şi Italia. Fireşte, cînd m-am dus eu în Lidl, nu am găsit nici un produs fabricat în Franţa (pîinea, dacă n-o coceau într-un cuptor, o luau de la fabrică – şi fabrica era undeva prin Berceni); din Spania – să nu fiu rău – am găsit o sticlă de ulei; iar din Italia – ca în orice magazin care se respectă – erau nişte cutii cu macaroane. Partea bună, oricum, este că nu am dat nici peste Monica Davidescu la casă, nici peste Aurelian Temişan în parcare, ceea ce mi-a înseninat ziua.

… de Lidl (Lidl este şi el dintr-un mare grup, acelaşi cu Kaufland) o să mai auzim; e reţeaua care se va extinde cel mai mult în viitorul apropiat. În sfîrşit, putem număra pe deşte zilele pînă cînd va deschide magazinul din Rahova – acela situat la intersecţia străzilor Doina şi Spătarul Preda (la Pepsi, cum ştim noi); de zece ani tot aud că acolo se va deschide un magazin – şi iată, se întîmplă.

Să termin cu ce se mai pregăteşte: Billa deschide în buricul tîrgului, pe Dorobanţi (am înţeles bune? acolo unde era vechiul service auto de pe lîngă ASE), Kaufland se pregăteşte la Miraj şi Cora în Alexandriei, după capătul lui 32.

15 comments to prin magazine

 • Eu tot prin Mega ajung saptamanal, ocazional prin Real sau Cora.

 • Dan

  Vreau si eu un hipermarket in zona, pe campul de la Inox sau in spate la Electromagnetica. Dar mi-e ca raman cu dorinta, ca mall la Vulcan putin probabil ca o sa vedem.

 • Filip

  Da, Lidl de la „Pepsi” e aproape gata. De ce se zice „la Pepsi”?

  @Dan: Parcă e un proiect de mall pe Trafic Greu.

 • hm

  La Mega-urile de lîngă mine e sărăcie mare. Deh, sunt targetate – ca să zic aşa. Cum e cartierul, şi magazinul…
  Dane, Dane… multe mai vrei.
  Filip – pentru că acolo era un teren folosit de Pepsi pentru depozitare şi parcarea camioanelor.

 • Dan

  Nu ma indoiesc degeaba de proiectul de mall; cum sa ai incredere intr-un patron / director / consiliu de administratie care demoleaza o fabrica, vrea sa faca blocuri apoi in 2 ani se duce la primarie ca vrea sa faca… cimitir iar peste inca 2 ani se duce din nou la primarie ca vrea sa faca mall. Iar in tot acest timp terenul ramane parloaga iar proprietarul (dl Iancu de la Timisoara) primeste 10 ani de puscarie. Deci cum sa zicem ca ramane, sa ne reauzim de fapt peste 10 ani?

 • De fapt toata smecheria este ca ai niste produse, pe care vrei neaparat sa le iei (o apa Tusnad de exemplu, sau Carpatina mai pe vremuri), si sunt multe supermarketuri care ignora cu desavirsire produsele cautate de tine. Asa ca, fiecare alege hiper/supermarketul care ii satisface in cea mai mare masura cererea. E un fapt dat ca nu exista nici un magazin care sa le aiba pe toate.

  In urma cu ceva vreme gasisem ca, pentru a-mi cumpara tot ceea ce vreau ar fi trebuit sa trec pe la Billa, Cora, Real si G-market in aceeasi zi. In cele din urma am ales Realul, pe criteriul mentionat mai sus, desi citeodata devin cam nesimtiti cu adaosul lor de pret.

  Din pacate pentru mine, odata cu disparitia G-market, am pierdut niste produse definitiv, iar nici unul din celelalte lanturi nu vor catadicsi sa le aprovizioneze vreodata.

 • Ando

  Confirm : pe Dorobanti, se va deschide o “billa” 🙂
  Chiar azi am trecut pe acolo si este pusa deja firma.

 • hm

  fix aşa mă gîndeam şi eu, Valentin 🙂
  Tot pe principiu dintr-ăsta am ales Kaufland. Proximitate, preţuri, sortimentele pe care (hai să zic că) le vreau…

  Gima a fost un magazin bun… îmi plăcea şi mie cum aveau doar ei nişte lucruri. De-aia îmi pare rău şi de Primăvara.
  Asta e! Mega Image peste tot de-acum.

 • C

  Aparent un Lidl se deschide si in Baicului, vizavi de complex.

 • hm

  mai e mult pînă departe…

 • Dan

  Textul de acolo din articol e o mostra clasica de umor involuntar; cum naiba sa amenajezi spatii verzi pe acoperis? Sigur nu costa mai mult structura de rezistenta, hidroizolatia, scurgerile? Mai apoi cum proiectezi iluminarea naturala a interioarelor, se renunta complet la asa ceva? Desi in halul in care arata zona acum orice e mai bine decat status quo-ul actual.

 • hm

  da’ calul, calul unde să pască, săracul – dacă nu pe acoperiş?

  Ei, în proiect dă bine iarbă pe acoperiş, dar pînă la realizare (pe care oricum n-o întrevăd) iarba o să dispară din ecuaţie…

 • Eu raman la Real … m-am obisnuit cu el si e aproape de mine 😀

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>