despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Comorile Filantropiei

… pentru început, cum se scrie corect Kutuzov – ştiţi? Cu un ochi, sau cu doi?

Pe cîmpurile de bătălie, Mihail Kutuzov a fost împuşcat de două ori în cap, la distanţă de 15 ani. Avea ţeasta tare pesemne, dar s-a ales cu un ochi lipsă şi cu nişte dureri de cap groaznice. S-a bătut cu Napoleon şi l-a cam gonit din Rusia; dar noi nu de asta îl iubim. Kutuzov a petrecut ceva vreme şi pe aici; şi e socotit unul dintre fondatorii Spitalului Filantropia. Ruşii îl ştiu pe Kutuzov – din tablouri şi statui – cu un singur ochi; rar e înfăţişat altfel. De asta, acum ceva vreme, nişte ruşi pe care i-am întîlnit s-au mirat foarte tare cînd au văzut bustul ăsta:

… bustul se găseşte – aţi ghicit – în curtea Filantropiei. Poate că noi – aşa cum nu vrem să supărăm pe nimeni – ne-om fi gîndit că nu-i frumos să facem o statuie chioară; cin’ să ştie?

Rămînem în preajma maternităţii unde – dacă-mi permiteţi constatarea – mulţi dintre noi ne-am născut. Clădirea abandonată din spate este aşa-numitul corp nou al Filantropiei. Nu ştiu prea multe despre el; cred că a fost construit acu-vreo sută de ani sau aşa ceva; oricum, este imens – a fost un spital imens; toată Filantropia ajunsese să aibă aproape 730 de paturi! (acuma are vreo 200)

După Război, în partea actualmente abandonată s-a înfiinţat Institutul Oncologic, care a funcţionat acolo pînă cînd s-a mutat la Fundeni, în anii 80. Apoi, clădirea a rămas aşa; puţine lucrări de consolidare s-au făcut. Iar acoperişul ăla e un pericol public:

La un moment dat s-au turnat aici şi nişte scene dintr-un thriller. Vara, cînd o parte a clădirii e îmbrăcată în vegetaţie, te duce cu gîndul la cine ştie ce palat uitat în junglă…

Reptilianul s-a plimbat acu’ ceva vreme prin înăuntru. Partea funcţională a clădirii e ocupată de Institutul de recuperare (fizică, nu vă gîndiţi la altceva).

Înainte de a ieşi din curtea Filantropiei, merită să admirăm – tot de sus şi printre verdeaţă – şi clădirile vechii sale centrale termice…

… pentru că din stradă, tare jalnic arată…

… sper ca articolul să-i placă lui Adrian, fiindcă m-a ajutat oleacă 😉

Şi, ca să aflaţi mai multe despre începuturile spitalului, citiţi articolul acesta – tot al lui Adrian.

harta aeriană e de pe Bing Maps

11 comments to Comorile Filantropiei

  • Imi place, ma intristeaza la fel de mult ca Moara Assan (moara lui Hassan dupa unii 🙂 ) …
    Nu prea m-am prins cu ce te-am ajutat pana la urma 🙂

  • hm

    eu zic că m-ai ajutat 😉

    e trist locul, oricum…

  • Ando

    Pai de data asta e clar cine poarta vina : primaria generala in subordinea careia se afla si spitalul Filantropia-
    http://www.assmb.ro/administratia-spitalelor-municipiului-bucuresti/
    Aici scrie ca:
    “Totodată, instituţia(din subordinea Municipalitatii) se ocupă de administrarea şi întreţinerea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea unităţile sanitare şi a terenurilor aferente acestora…”
    Da , dar nici cand e prea clar nu e bine 🙁

  • @HM, Ando, pe vremea Eforiei Spitalelor nu s-ar fi intamplat asa ceva. E o rusine ca atatea altele in tara asta. Noroc ca primarul municipiului e doctor …
    Multumesc pentru link insa el trebuia sa fie catre postarea mea cu anteturi, printre care si cel al eforiei cu pricina precum si cu crucea rosie din 1886 – http://www.a-craciunescu.blogspot.com/2011/11/anteturi-si-stampile-in-pseudoconexiuni.html
    Nu ti-am trimis documentul ala cu ambulantele de la Filantropia? Sa-l pun la mine sau ti-l trimit sa-l pui aici?

  • hm

    am documentul acela dar sincer nu prea am stiut cum sa ma “leg” de el… Cand intru in chestii vechi nu-s pe teritoriul meu…

  • florin

    Am putea trimite pozele acestui loc celor de la Discovery sau History,cu propunerea de a face un episod din seria “Viata fara oameni”,folosind imagini filmate in zona respectiva(si nu numai).Tramvaiele si masinile care trec zilnic pe sub “ferestrele” acestei ruine(pe Dr.Felix)sunt in pericol de a fi strivite de zidurile slabite,atat de vreme si nepasare cat si de vibratiile induse in structura lor de traficul intens de zi de zi.

  • Nu e acelasi Kutuzov care a zis ca romanilor ar trebui sa li se lase numai ochii, ca sa poata plange?

  • Na, ca ti-am facut dedicatia ! 🙂

  • hm

    … asta da, dedicaţie! Să tot primeşti! 🙂

  • Am fost la acel corp parasit al Spitalului Filantropia chiar de 1 Mai. Intr-adevar acea zona este foarte foarte mare! Sunt sute de camere in acele cladiri. Nu am apucat sa fac multe poze pe acolo pentru ca erau niste copii care tot aruncau cu bolovani si lemne de sus de pe acoperis in curtea spitalului si mai spargeau si geamurile. Ei au fugit repede dar noi am mai ramas dar dupa 2 minute a strigat un paznic la noi cu unul dintre betele aruncate de pustii aia pe jos in mana. Am coborat si am discutat cu dansii. Ei ne-au explicat ca inca se mai pot lua boli in anumite zone ale spitalului si ca se poate darama oricand pe noi. L-am intrebat de cand e parasit si mi-a zis ca din 1988 e lasat in paragina. Am 3 poze pe instagramul meu daca doriti sa le vedeti : https://www.instagram.com/riv.one/
    Una dintre poze facuta chiar din podul cladirii cu acoperisul cazut!

  • hm

    Mulțam mult!
    Treaba cu bolile nu-i adevărată. Paznicii se chinuie de ani de zile să-i gonească pe copilandrii de 12-14 ani care vin aici în căutare de senzații tari. Este cu adevărat periculos, scările nu mai au demult balustrade (au ajuns la fier vechi) și se mai pot întîlni și cu alții mai mari care să-i bată și să le ia telefoanele și ce mai au ei.
    Din fericire, nu au fost accidente.
    Din nefericire, acuma că-i cald se înmulțesc curioșii…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>